אחרי שורה של עיכובים: קפריסין אישרה את פיתוח מאגר הגז אפרודיטה
התוכנית המאושרת להקמת המאגר, שבבעלות ניו מד הישראלית, שברון ו-Shell, כוללת הקמת אסדה צפה בעלות של 4 מיליארד דולר שבה יופק הגז. הגז המיועד לייצור יועבר דרך צנרת תת־ימית למערכת הולכת הגז המצרית, כאשר תחילת ההפקה צפויה ב-2031. על פי הערכות, כולל המאגר גז בהיקף של יותר מ־100 BCM
לאחר שורה של עיכובים, ממשלת קפריסין אישרה את התוכנית לפיתוח מאגר הגז אפרודיטה שבבעלות חלקית של ניו מד אנרג'י הישראלית (30%). יחד עם ניו מד אנרג'י מחזיקות במאגר גם שברון (35%) ושל (35%).
השותפות במאגר יקדמו את הליך התכנון ההנדסי המפורט (FEED), לקראת החלטת השקעה סופית (FID) שצפויה להתקבל ב-2027. במידה ואכן יוחלט על פיתוח המאגר, תחילת ההפקה צפויה ב-2031 ובהשקעה של 4 מיליארד דולר.
על פי התוכנית שאישרה ממשלת קפריסין הגז יופק באסדה צפה באמצעות 4 בארות הפקת גז. ייצוא הגז מהמאגר יבוצע באמצעות צנרת תת ימית למערכת הולכת הגז המצרית. למרות שהתוכנית לפיתוח המאגר אושרה כבר ב-2019, השותפות במאגר ראו הזדמנות להוזיל את עלויות הפיתוח של המאגר. השותפות רצו שהפקת הגז תתבצע באמצעות מתקנים יבשתיים קיימים במצרים, במקום הקמת אסדה חדשה.
באוגוסט 2023 הודיע שר האנרגיה הקפריסאי על התנגדותו לתוכנית הפיתוח החדשה של השותפות, בין היתר בגלל שההפקה במצרים תסבך את הפרויקט מבחינה טכנית. ממשלת קפריסין איפשרה לשותפות להגיש תוכנית מעודכנת.
באוגוסט 2024 טענו במשרד האנרגיה הקפריסאי שיש לשותפות שלושה חודשים להגיש מחדש את התוכנית - או "שישקלו מחדש את הרישיון". בסופו של דבר, ולאחר הארכה, אישרה הממשלה הקפריסאית את התוכנית.
לפי ההערכות, במאגר יש מעל 100 BCM. לשם השוואה, צריכת הגז הטבעי השנתית בישראל עומדת על כ-13 BCM. עיקר המאגר נמצא בשטחה של קפריסין, וגם ניו-מד הישראלית מחזיקה ברישיון הקפריסאי לפיתוח המאגר. חלק קטן ממנו, בין 2%-10% נמצא במים הכלכליים של ישראל. במקרים כאלו נהוג שהמדינה בה נמצא רוב המאגר תוביל את הפיתוח שלו, ותרכוש או תתחלק בהכנסות עם המדינה השנייה.