בלעדי
ספרה מאמינה בסולאראדג' ובשטראוס: אחת הגיעה לתחתית, השנייה איבדה בושה
בוובינר למשקיעים הסבירו נציגי קרן הגידור כי סולאראדג' שאיבדה 96% משווייה תתאושש עם התנרמלות הביקוש מאירופה ופיטורים נוספים. בשטראוס הם ציינו לטובה את העלאות המחירים
האם לאחר שצללה ב־96% משווי השיא שלה סולאראדג' מהווה הזדמנות למשקיעים? לפי קרן הגידור הגדולה בישראל – ספרה התשובה היא כן. בוובינר למשקיעים שנערך בסוף ינואר, ושתוכנו הגיע לידי כלכליסט, הסביר אמיר דבידוביץ', אנליסט בקרן, כי אומנם סולאראדג' חוותה את מה שהגדיר כ"סופה מושלמת" מאז 2022, אבל בעת הנוכחית דאגת המשקיעים שהחברה לא תוכל להמשיך לצמוח תוך שהיא משרתת את החוב שלה, מוגזמת.
לסולאראדג', שמייצרת בעיקר ממירי מתח להתקנות פאנלים סולאריים ביתיים, חוב של 628 מיליון דולר שגויס על ידי אג"ח להמרה, שהיא אמורה לפרוע בספטמבר הקרוב. ב־2024 היא גלגלה חלק מהחוב כשגייסה אג"ח להמרה נוספות, שמועד פירעונן הוא ב־2029, בהיקף של 300 מיליון דולר. בספרה מציינים שסולאראדג' תוכל לשרת את החוב על ידי מכירת הטבות מס ומימוש המלאי שברשותה.
החלק העיקרי מאותה סופה מושלמת שעברה על סולאראדג' הוא באירופה. המשבר נוצר עם הפלישה הרוסית לאוקראינה ב־2022 וההגבלות על יבוא גז טבעי מרוסיה. באירופה ניסו למצוא אלטרנטיבות והחלו לקנות מוצרים שונים בכמויות גדולות. אלא שמאז מחירי האנרגיה והגז התאזנו, וביבשת נותרו עודפי מלאי של מוצרי החברה. בנוסף, בארה"ב סולאראדג' מתמודדת עם תחרות מצד טסלה, העלאות הריבית ותחרות סינית.
"האצה משמעותית בביקוש"
"סולאראדג' שלטה בשוק האמריקאי והיוותה שחקן משמעותי בשוק האירופי. החברה חווה האנגאובר ממחירי האנרגיה הגבוהים ב־2022 בעקבות מלחמת רוסיה־אוקראינה", הסבירו בספרה. גורמים נוספים שצוינו כפוגעים בחברה הם "הבחירה של דונלד טראמפ והמדיניות הפחות אוהדת שלו לאנרגיה סולארית ותמריצים, לצד תחרות גוברת מיצרנים סיניים". בספרה הוסיפו כי "לדעתנו, אחרי התנרמלות הביקוש מאירופה, נחווה האצה ממשית בביקוש למוצרי החברה מהלקוחות שלה".
נראה כי ההחלטה של הנהלת סולאראדג' לקצץ בחדות במספר העובדים היא זו שהביאה את ספרה להמליץ על מניית החברה. הנהלת סולאראדג' פיטרה בשנה האחרונה 800 עובדים, ובכך השלימה פרידה מ־2,200 עובדים בתוך שנה. כיום עובדים בחברה 3,000 עובדים. "החברה עדיין לא הצליחה להתאים את קצב ההוצאות שלה למצב ההכנסות החדש. אנחנו חושבים שזה אמור להיות הפוקוס המרכזי של ההנהלה, ואנחנו יכולים לצפות לסבבי פיטורים נוספים והתייעלות נוספות – זה הדבר הנכון וזה מה שצריך לקרות", אמרו בספרה למשתתפי הוובינר.
מניית סולאראדג', שנסחרת בבורסת ניו יורק, ירדה ב־81% ב־12 החודשים האחרונים לעומת מדד S&P 500 שעלה ב־20.6%. החברה נסחרת לפי שווי של 828 מיליון דולר לאחר שב־2022 נסחרה בשווי שיא של 20 מיליארד דולר. לסיכום, קבעו בספרה כי "יש בסולאראדג' אפסייד גבוה, אבל הסיכון הוא בהתאם ולכן יש לקחת את ההמלצה בפרופורציה המתאימה". משקיע נוסף שאינו חושש מהסיכון הוא ג'ורג' סורוס. על פי נתוני הבורסה בניו יורק, ברבעון האחרון של 2024 השקיעה קרן סורוס לראשונה בחברה הישראלית בהיקף של 3.3 מיליון דולר.
שטראוס בתשואת חסר
המלצה בולטת נוספת של ספרה היא שטראוס. מניית החברה שנסחרת בבורסת ת"א, מאופיינת בתשואת חסר כשמשווים אותה למדד המייצג, ת"א־125. בחמש השנים האחרונות ירדה המניה ב־23.4% לעומת המדד, שעלה ב־57.4%. תשואת החסר המהותית של שטראוס מוסברות על ידי ספרה ב"אינפלציית חומרי הגלם שבהם משתמשת שטראוס בשנים האחרונות. מחירי הקקאו והקפה הירוק נמצאים בשיא כל הזמנים, אך החברות בענף לא הצליחו לגלגל את מלוא עליית המחירים לצרכן, לא בהיקף ולא במהירות והרווחים נשחקו". בנוסף, אירוע הריקול במפעל שטראוס ב־2022 גרם לקיטון משמעותי של 293 מיליון שקל ברווחי החברה בשנה שבה התרחש.
אולם לפי האנליסטים של ספרה, משהו השתנה בשנה האחרונה מבחינת החברה והחלטותיה: "אחרי שנים שפחדה לעשות את זה, בעקבות המחאה החברתית, היא מיישמת העלאות מחירים לא מבוטלות בישראל. האחרונה היתה בערך 18% על מגוון מוצרים". בספרה מוסיפים כי הדומיננטיות של שטראוס בשוק המקומי תאפשר לה לשמור על מחירים גבוהים גם לאחר שמחירי מוצרי הגלם יירדו. "בשווקים תחרותיים, עלייה או ירידה במחירי חומרי הגלם מתורגמות יחסית מהר למחיר לצרכן. בשוק הישראלי, לצערנו כצרכנים, ירידת המחירים של חומרי הגלם לא מתורגמת בעצימות דומה לצרכן. הנקודה היא שאחרי שמחירי (חומרי הגלם) יירדו או יתייצבו, אנחנו לא חושבים שמחירי המוצרים יירדו בחזרה במהירות, מה שיעלה את הרווח התפעולי של הפעילות של שטראוס לאורך זמן".
אינדיקציות חיוביות נוספות על פי ספרה למניית החברה הן מכירת פעילות ארה"ב של שטראוס לפפסיקו תמורת 244 מיליון דולר. "מיקוד זה צעד נכון לחברה. להתעסק במה שהיא טובה בו ובמה שמייצר לה את הרווחים הגבוהים ביותר", אמרו בספרה.