הפתעה: הרובל הוא המטבע עם הביצועים הטובים ביותר השנה
לפי בנק אוף אמריקה, המטבע הרוסי התחזק מאז תחילת השנה ביותר מ-40%, זאת לאחר שנתיים של פיחות על רקע המלחמה המתמשכת מול אוקראינה, הירידה במחירי הנפט, הסנקציות שהטילו מדינות המערב וההידרדרות הכלכלית. הסיבות העיקריות להתחזקות הזו הן שיעורי ריבית גבוהים והידוק הגבלות ההון, בנוסף להיחלשות בדולר
המטבע שרשם השנה את הביצועים הטובים ביותר הוא הרובל הרוסי, שהתחזק ביותר מ-40%, כך לפי בנק אוף אמריקה. הראלי הזה במטבע מגיע לאחר שנתיים שבהן חווה פיחות חד, זאת על רקע המלחמה המתמשכת מול אוקראינה, הירידה במחירי הנפט, הסנקציות שהטילו מדינות המערב וההידרדרות הכלכלית.
להערכת אנליסטים, הגורמים העיקריים שעומדים מאחורי ההתחזקות הזו בשווי הרובל קשורים להגבלות הון והידוק המדיניות, ולא לזינוק פתאומי באמון המשקיעים הזרים. גורם נוסף שתרם למצב הוא הדולר שנחלש. "הבנק המרכזי שומר על שיעורי ריבית גבוהים יחסית והידק את הגבלות ההון והגבלות נוספות על מט"ח, וכן יש התקדמות מסויימת או לפחות ניסיון לקדם הפסקת אש בין רוסיה ואוקראינה", אמר ל-CNBC ברנדן מק'קנה, כלכלן ואסטרטג בוולס פארגו.
הבנק המרכזי שומר על שיעורי ריבית של סביבות 20% בניסיון להאט את האינפלציה, אך עלויות ההלוואה הגבוהות כתוצאה מכך מונעות מעסקים מקומיים לייבא סחורה, ובתמורה יש ירידה בביקוש למטבעות זרים בקרב העסקים והצרכנים ברוסיה. הכלכלן אנדרי מלצנקו מרנסאנס קפיטול הסביר כי הירידה הזו בביקוש מחזקת את הרובל, שכן בנקים לא צריכים למכור את המטבע כדי לקנות דולרים או יואן. בו בזמן, לפי החוק ברוסיה היצואנים הרוסים צריכים להמיר תשלומים בדולרים לרובל, ובכך מגדילים את הביקוש למטבע המקומי. המגמה הזו באה לידי ביטוי במיוחד בתעשיית הנפט, המייצגת חלק ניכר מהמסחר הבינלאומי של המדינה.
עם זאת, אנליסטים מזהירים כי ההתחזקות הזו של הרובל לא צפויה להימשך לאורך זמן. כך, מחירי הנפט הנחשבים לאחד מעמודי היסוד בכלכלת היצוא הרוסית, נפלו בשיעור משמעותי השנה, מה שעלול להשפיע על תזרימי המט"ח. "להערכתנו הרובל הגיע קרוב למקסום ועשוי להתחיל להיחלש כבר בעתיד הקרוב", הוסיף מלצנקו. "מחירי הנפט ירדו בחדות, וזה ישתקף בירידה בהכנסות מיצוא ובמכירה של מטבעות זרים".
יתרה מכך, הירידה במחירי הנפט בשילוב עם התחזקות הרובל שוחקת את הכנסות הממשלה מנפט וגז, שייצגו בשנה שעברה 30% מכלל הכנסות הממשלה. "משרד האוצר נאלץ להשתמש יותר בקרן הרווחה הלאומית כדי לכסות את ההוצאות", הסביר מלצנקו.