סגור
 יאיר קפלן מנכל בנק ירושלים
יאיר קפלן מנכ"ל בנק ירושלים
בלעדי

בנק ירושלים ינפיק איגרות חוב מגובות משכנתאות בנקאיות בחצי מיליארד שקל

ההנפקה היא הראשונה מסוגה במערכת הבנקאית בישראל. איגרות החוב שיונפקו יהיו סחירות ויגובו בשעבוד ראשון על נדל"ן למגורים. האג"ח צפויות לקבל דירוג מקומי של AAA ודירוג ‑AA בינלאומי מחברת S&P 

בנק ירושלים יוזם הנפקה של איגרות חוב מגובות משכנתאות בנקאיות. לכלכליסט נודע כי הבנק יוזם הנפקה של כחצי מיליארד שקל, שהיא הראשונה מסוגה במערכת הבנקאית. איגרות החוב שיונפקו יהיו מגובות בתיק משכנתאות ומגובות בשעבוד ראשון על נדל"ן למגורים.
איגרות החוב צפויות לקבל דירוג של AAA בסולם מקומי ודירוג -AA בסולם גלובלי, גם הוא ראשון מסוגו, ע"י חברת הדירוג הבינלאומית S&P. דירוג זה גבוה מדירוג המדינה והבנקים הגדולים ועשוי להעיד על רמת המשכנתאות בתיק.
איגרות החוב תהיינה סחירות, בניגוד לעסקאות איגוח שמבצע הבנק, כמו גם יתר הבנקים, מול גופים מוסדיים.
הבנק הקים חברה־בת שתאגח את המשכנתאות. יצוין כי חברת אשראי החוץ־בנקאי קרדיטו הנפיקה בשנה שעברה אג"ח מגובה בתיק המשכנתאות שלה, בהיקף של 430 מיליון שקל. קרדיטו ניסתה באותה תקופה לבצע גיוס לא סחיר, קיבלה אינדיקציה לריביות והחליטה לבצע את הגיוס בשוק הסחיר, שבו הוצעו לה ריביות יותר נוחות.
גם כאן, מנסה בנק ירושלים להשיג ריביות יותר נוחות בשוק הסחיר ולפתוח ערוץ חדש של גיוסים. זאת, לצד מכירת תיקי המשכנתאות לגופים מוסדיים. יצוין כי הבנקים הגדולים לא נקטו בצעד כזה עד היום, אבל הצלחה של המהלך עשויה להביא בעקבותיה בנקים נוספים.
בעשורים הקודמים, גייסו חברות הליסינג, כגון שלמה סיקסט, אלדן ואחרות, איגרות חוב לא סחירות, ועברו לגייס אג"ח סחירות, לאור פערי הריבית.
בנק ירושלים, שמנוהל בידי יאיר קפלן ובשליטת משפחת שובל, מרחיב בשנים האחרונות את היצע המשכנתאות ללקוחות באמצעות מכירת תיקי משכנתאות לגופים מוסדיים, שהבולטים בהם הינן חברת הביטוח מגדל וכלל.
הבנק מכר מאז 2018 תיקי משכנתאות בהיקף של 5 מיליארד שקל למוסדיים, וב־2024 חתם על עסקת סינדיקציה עם מגדל, להעמדה משותפת של משכנתאות בהיקף של 2 מיליארד שקל.
נכון להיום, הבנק מנהל תיק משכנתאות בהיקף של כ־15 מיליארד שקל.
מצד הבנק הוביל את העסקה עודד קרביץ, מנהל מחלקת חדשנות פיננסית, ואת ההנפקה יובילו אי.בי.אי חיתום והנפקות ואיפקס הנפקות. משרד עורכי הדין הרצוג מכין את התשקיף.
לצד פעילות המשכנתאות המסורתית, הבנק מעמיד אשראי למטרות עסקיות בגיבוי בטוחות נדל"ן.
ההון העצמי של בנק ירושלים בסוף שנת 2024 עמד על 1.25 מיליארד שקל ולכן הוא נדרש למכור משכנתאות ברווח ולמלא את התיק מחדש. הבנק סיים את 2024 ברווח שיא של 154.5 מיליון שקל ורשם הכנסות של 915 מיליון שקל.