אחרי שנתיים יבשות, "לבעלי שליטה ולחברות נפתח התיאבון למימושים ולהנפקות"
לאחר חמש הנפקות ראשונות ב־2024, רק בינואר בוצעו שלוש כאלה, וחברות רבות מאיצות את הכנותיהן לקראת הנפקה בקרוב. חברות הנדל"ן מובילות את המגמה, שכן הן זקוקות להון רב ומפנימות שהריבית לא תרד בקרוב
חברת הנדל"ן יסודות איתנים התקדמה בימים האחרונים בהיערכותה בדרך להנפקת מניות ראשונה (IPO) בבורסת תל אביב. החברה שבבעלות עופר זרף ועומר יחימוביץ, שפועלת בעיקר בתחום הנדל"ן היזמי למגורים, והנפיקה ב־2022 סדרת אג"ח, שואפת לגייס 45 מיליון שקל בחבילה שתכלול מניות ואג"ח להמרה. לקראת זאת, בימים האחרונים היא פרסמה מצגת המתארת את פעילותה וחוזקותיה, וביצעה מהלכים טכניים שונים לקראת הפיכתה לחברה ציבורית.
יסודות איתנים היא רק אחת משורה של חברות שהאיצו את מהלכיהן בשבועות האחרונים לקראת הנפקת מניות ראשונה (IPO) בבורסת תל אביב. כאשר נראה כי לאחר הנפקה בודדת בשנת 2023 וחמש בלבד בשנת 2024, בשנת 2025 מסתמנת, לפחות על פי שלביה הראשונים, האצה במגמה.
כך, רק בינואר ביצעו שלוש חברות הנפקת מניות ראשונה. מדובר בחברת הבשר בלדי, שגייסה 200 מיליון שקל לפי שווי של 882 מיליון שקל; חברת המלונאות פאי סיאם, שגייסה 253 מיליון שקל לפי שווי של 819 מיליון שקל; וחברת הנדל"ן שובל הנדסה, שגייסה 98 מיליון לפי שווי של 424 מיליון שקל. סה"כ גייסו השלוש בינואר 551 מיליון שקל, כשני שליש מהיקף הכספים שגויס בהנפקות IPO בכל השנה שעברה.
בנוסף להן, ולצידה של יסודות איתנים, עוד חברות מתכוננות להנפקה במהלך השבועות והחודשים הקרובים. כך למשל, רמי לוי מתכנן להנפיק את חברת הנדל"ן שלו במאי הקרוב בשווי שמוערך ב־3‑4 מיליארד שקל; ודירקטוריון דלק נכסים החליט לאחרונה להתקדם עם הנפקת מניות לפי שווי מוערך של כמיליארד שקל. לצידן, חברת התוכנה אלעד מערכות פרסמה תשקיף בדרך להנפקה לפי שווי של 460 מיליון שקל.
גם חברת שירותי השכר מיכפל של פורמולה, מכוונת להנפקה במחצית השנייה של השנה בשווי דומה. מועמדות נוספות להנפקת מניות בתקופה הקרובה הן חברות הנדל"ן אברהמי, רייסדור, מגידו (החברה־הבת של אאורה, שהשלימה לפני שבועיים גיוס אג"ח של 123 מיליון שקל) ושבירו נדל"ן.
"מבצע הביפרים שינה מגמה בשוק ההון"
יניב סיילן, סמנכ"ל ב־IBI חיתום, הסביר לכלכליסט את הגורמים להאצה בהנפקות: "שוק המניות ושוק החוב בתל אביב עברו שינוי מגמה לאחר 'מתקפת הביפרים' שביצעה ישראל נגד חזבאללה בספטמבר. אחרי זה ראינו את הבורסה ברצף של עליות שערים, כשהאווירה בשוק השתנתה בעקבותיו לחיוב. כחלק מכך, מרווחי הסיכון של האג"ח הקונצרניות ירדו והם היום נמוכים משהיו עוד לפני המלחמה. מרווחי סיכון נמוכים משקפים תשואות נמוכות בשוק האג"ח, ולכן אנחנו רואים הסטה של כספים אל שוק המניות. גם בצד האקוויטי המכפילים עלו בהתאם. בעקבות זאת לבעלי שליטה ולחברות חדשות נפתח מחדש התיאבון למימושים ולהנפקות".
סיילן הוסיף כי "אנחנו רואים שכחלק מהמגמה המנפיקות הן חברות פרטיות שקודם הנפיקו אג"ח, כמו בלדי או שובל הנדסה, כשלב מקדים להנפקת מניות. השוק למד להכיר אותן, ולהיפך, ואז הדרך להנפקת IPO היא קצרה וניתנת למימוש תוך מספר שבועות".
לדבריו, "הציפיה בשוק שהריבית הגבוהה לא תרד כל כך מהר. חברות הנדל"ן זקוקות לחוב ולהון כדי לפעול, הן מתממנות בחוב עד כמה שניתן, אבל זקוקות גם להון רב. הן מתקשות להשיג אותו במכירות ולכן פונות להשיג אותו באמצעות הנפקה. מעבר לכך, הסיטואציה הנוכחית מצוינת עבורן להנפקה, כשהמכפילים גבוהים ויש ציפייה לעלייה במחירי הדיור ולהתאוששות במשק בעקבות השיפור הביטחוני".
4 צפייה בגלריה


יניב סיילן מנהל מחלקת ייעוץ כלכלי IBI חיתום והנפקות. "מרווחי הסיכון של האג"ח הקונצרניות ירדו. מרווחי סיכון נמוכים משקפים תשואות נמוכות באג"ח, ולכן אנחנו רואים הסטה של כספים אל המניות"
"להנפקות האחרונות יש ביקושי יתר משמעותיים"
מורן נחשוני, מנכ"ל משותף בווליו בייס חיתום וניהול הנפקות, אמר לכלכליסט כי "שוק הנדל"ן הוא שוק עתיר הון, כאשר רבות מהחברות שפועלות בו כבר ממונפות, ולא יכולות להתמנף ללא הגבלה לצורך השקעה בהקמת פרויקטים. לכן אנחנו רואים אותן מגיעות לגייס כספים בשוק ההון. הפרקטיקה שנהוגה היום היא להתחיל מגיוס אג"ח, בכדי להתחיל מערכת יחסים עם שוק ההון. במידה ומערכת היחסים מוצלחת לשני הצדדים, והחברה עומדת בציפיות ובתוכניות שלה, הן יכולות לשוב ולקבל בשוק מימון נוסף ואף תנאים טובים בהנפקת מניות בהמשך. צרכי ההון מתגברים ככל שמתקדמים בשלבי הביצוע, והן נדרשות להכניס הון עצמי משמעותי לפרויקטים".
לדברי נחשוני: "אנו רואים שלהנפקות האחרונות יש ביקושי יתר משמעותיים, ולכן העניין של החברות בגיוס הון וחוב גובר. יש כסף שנכנס לשוק ומחפש השקעות, בין אם מדובר על משקיעים מוסדיים, שמאזנים את החשיפה שלהם בחזרה לישראל לאחר תקופה ארוכה עם הטייה לחו"ל, וגם על הציבור, שמזרים כספים לקרנות הנאמנות".
הוא הוסיף כי "גם ביטול האג"ח המיועדות הביא לזרימה של כסף אל השוק המקומי, חלקו לאפיק המנייתי. תנועות ההון המאסיביות הביאו לירידת תשואות באג"ח הממשלתיות והקונצרניות, כך שמבחינת משקיעים רבים היא מצדיקה הסטה של השקעות אל עולם הנפקות ההון".
4 צפייה בגלריה


מורן נחשוני מנכ"ל ושותף תחום חיתום ווליו בייס. "רבות מחברות הנדל"ן ממונפות, ולא יכולות להתמנף ללא הגבלה לצורך הקמת פרויקטים. לכן הן מגיעות לגייס כספים בשוק ההון"
(צילום: תומר יעקובסון)
"החברות מזהות שהתמחורים יותר נדיבים"
גם יובל באר אבן, מנהל השקעות העמיתים במגדל ביטוח, שוחח עם כלכליסט והסביר כי "במקביל לירידה בפרמיית הסיכון של ישראל בחודשים האחרונים, השוק תיקן יפה במהלכם והחברות המנפיקות מזהות שהתמחורים כעת יותר נדיבים משהיו קודם". הוא הסביר זאת בכך ש"המוסדיים שבו לשוק המקומי. לצידם גם הציבור, באמצעות קרנות הנאמנות, מזרים ביקושים. הציבור מצפה לסיום המלחמה, ולגיבוי אמריקאי שמרגיע את החששות הביטחוניים מתרחישי קיצון. בהיבט הכלכלי אנשים רואים שהאבטלה נמוכה ומבינים שהשוק כאן זול יחסית, גם ביחס לשווקי חו״ל, שנסחרים בתמחור גבוה".
לדבריו, "בניגוד לאווירה שהייתה ב־2020 ו־2021 של 'כל מטאטא יורה' (94 מנפיקות חדשות בשנת 2021 ו־27 כאלה בשנת 2020, רבות מהן חברות "חלום" טכנולוגיות שלהן הכנסות מעטות, אם בכלל, וללא רווחים, א.פ), לפחות בינתיים החברות שמנפיקות הן חברות בשלות בתמחור סביר". אולם הוא ציין כי "הרעה ביטחונית או במצב הפוליטי עלולה להוביל לעצירת המגמה ולהפסקה בהנפקות".
4 צפייה בגלריה


יובל באר אבן מנהל השקעות עמיתים בחטיבת ההשקעות של מגדל. "הציבור מצפה לסיום המלחמה ולגיבוי אמריקאי שמרגיע חששות ביטחוניים. אנשים רואים שהאבטלה נמוכה ומבינים שהשוק זול ביחס לחו"ל"
(צילום: גל חרמוני)
חשוב לציין כי הניסיון בשוק מלמד שדברים יכולים להשתנות במהירות, כאשר בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארצות הברית ומחלמות הסחר שמהוות חלק ממדיניותו (למרות תמיכתו הנוכחית בישראל) תורמת לחוסר ודאות ותנודתיות. במקרה של תרחיש שלילי, המשקיעים עלולים לעבור לחפש אפיקי השקעה סולידיים יותר בשוק האג"ח ברמות סיכון נמוכות, מה שעלול להביא לירידת הביקושים להנפקות חדשות.