בלעדי
משפחת שמלצר מעוניינת להנפיק את שלמה החזקות רכב לפי שווי של 4‑4.5 מיליארד שקל
ייתכן שההנפקה תכלול הצעת מכר מצד משפחת שמלצר. חברת החיתום רוסאריו קפיטל תוביל את ההנפקה. בישיבת ההתנעה נכחו נציגי אפיניטי פרטנרס של קושנר השותפה בשלמה החזקות רכב. הדירקטוריון יחליט בימים הקרובים לפי תנאי השוק
ההתרסקות בשוק המניות אתמול, נוכח חזרתה של ההפיכה המשטרית לקדמת הבמה, מטילה צל גדול על התוכניות של חברות שונות לבצע הנפקה ראשונה של מניות (IPO) בבורסת ת"א, אך נכון לעכשיו רשימת החברות שמקדמות הנפקה ראשונית מתרחבת, והחברות שמתכננות להנפיק במחצית הראשונה של השנה על בסיס הדו"חות השנתיים שלהן עוד לא נסוגות מהמהלך.
מבין החברות שמקדמות הליכי הנפקה, שתי הגדולות הן קבוצת אמפא החזקות ורמי לוי נדל"ן. שתיהן מכוונות לבצע את ההנפקה לפי שווי של 3—3.5 מיליארד שקל. כעת מצטרפת לרשימה חברה נוספת, ששואפת לשווי גבוה עוד יותר. לכלכליסט נודע כי שלמה החזקות שבבעלות משפחת שמלצר — בראשות עתליה שמלצר, אלמנתו של שלמה שמלצר המייסד — החלה בקידום הליכי הנפקה של החברה הבת שלמה החזקות רכב. החברה האם אישרה בדיווח לבורסה את הפרסום.
שלמה החזקות מחזיקה ב-85% משלמה החזקות רכב וקרן ההשקעות האמריקאית אפיניטי פרטנר פרטנרס, שבראשה עומד ג'ארד קושנר, מחזיקה ב-15%. החברה פועלת בתחומי הליסינג, השכרה ומכירה, והאשראי לרכבים, ומהווה את זרוע הפעילות הגדולה ביותר של קבוצת שלמה.
חברת החיתום רוסאריו קפיטל תוביל את ההנפקה. אסי שמלצר, יו"ר שלמה החזקות ובנם של שלמה ועתליה, מחזיק ב־20% ממניות רוסאריו קפיטל. שלמה החזקות מכוונת לביצוע ההנפקה לפי שווי של 4—4.5 מיליארד שקל. ייתכן שההנפקה תכלול גם הצעת מכר מצד משפחת שמלצר.
דירקטוריון החברה צפוי לקבל את ההחלטה הרשמית בנוגע להנפקה בימים הקרובים, וזאת בהתאם לתנאי השוק. בישיבת ההתנעה של ההנפקה, שנערכה השבוע, נכחו החתמים, רואי החשבון ועורכי הדין של החברה. היות ששלמה החזקות היא חברה מדווחת, משום שיש לה אג"ח בהיקף של 2 מיליארד שקל, לצד חוב בנקאי של 1.2 מיליארד שקל, הכנת התשקיף היא הליך קצר יותר בהשוואה לחברות אחרות. בפגישת ההתנעה נכחו גם נציגי אפיניטי פרטנרס של קושנר (חתנו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ).
בתשעת החודשים הראשונים של 2024, שלמה החזקות הציגה רווח נקי המיוחס לבעלי המניות של 393 מיליון שקל, עלייה של 21.3% בהשוואה לתקופה המקבילה ב־2023. הקבוצה טרם פרסמה את הדו"חות השנתיים שלה ל־2024, אולם הרווח הנקי בינואר־ספטמבר משקף רווח נקי של קרוב לחצי מיליארד שקל.
בתשעת החודשים הראשונים של 2024 ההכנסות של שלמה החזקות הסתכמו ב־4.4 מיליארד שקל, עלייה של 10% בהשוואה להכנסות בינואר־ספטמבר 2023, שהסתכמו בכ־4 מיליארד שקל. פעילות הליסינג, שכלולה בשלמה החזקות רכב, היתה אחראית לרוב ההכנסות, 56.3%.
כאמור, פעילות התחבורה היא למעשה הפעילות המרכזית של שלמה החזקות, ובה שותפה אפיניטי פרטנרס. הקרן רכשה את המניות בפברואר 2024 בתמורה להזרמה של 110 מיליון דולר, וזאת לפי שווי חברה של 2.7 מיליארד שקל לשלמה החזקות רכב . מדובר על עסקה בהיקף קטן יותר מזו שנחתמה במקור, בספטמבר 2023, אז הקרן היתה אמורה להזרים 150 מיליון דולר לפי שווי של 3.8 מיליארד שקל ולקבל לידיה נתח זהה של מניות. הירידה בשווי החברה היא נגזרת של המלחמה שפרצה בישראל בין שני המועדים, שייצרה לאפיניטי פרטנרס מנוף להפחתת השווי. כמו כן, הקרן הזרימה בעצמה רק 63 מיליון דולר מהסכום, בעוד יתרת ההשקעה, 47 מיליון דולר, ניתנה בידי חברות פרטיות של משפחת שמלצר כהלוואת מוכר לקרן.
הקרן קיבלה אפשרות לעלות להחזקה של 18% באמצעות קבלת מניות נוספות ללא תמורה, וזאת אם הרווח של החברה יירד מ־412 מיליון שקל בשנים 2023—2024 באופן מצרפי. כאמור, החברה טרם פרסמה את התוצאות שלה לשנת 2024, אך בהתבסס על תוצאות תשעת החודשים הראשונים, סביר שהקרן של קושנר לא תקבל לידיה עוד מניות.
שלמה החזקות רכב קיבלה לידיה את רוב פעילות הרכב והאשראי לרכבים של שלמה החזקות, למעט ההחזקות של הקבוצה בחברת האשראי דרך האשראי, שהיא חברת אשראי חוץ־בנקאי. הסיבה לכך היא רגולטורית. על מנת שהקרן תוכל להחזיק בשרשור בחברת האשראי, יש צורך בקבלת היתר מתאים מרשות שוק ההון. הבקשה לכך הוגשה, אך ההיתר טרם ניתן. ולכן, על מנת לא לעכב את העסקה, הפרידו את פעילות החברה משלמה תחבורה. משום כך, ייתכן שבהמשך, אם הקרן, שגייסה את רוב הכספים שלה מקרנות עושר של מדינות ערב, תקבל את ההיתר המתאים, דרך האשראי תוחזר לידי שלמה תחבורה.