נפגעי סלייס עלולים לשלם את ההלוואות שקיבלו מקרנות החוץ שפעלו באופן פסול
כך קבעה שופטת ביהמ"ש המחוזי בת"א סיגל יעקובי, במסגרת התיקונים לתוכנית ההסדר להשבת הכספים לנפגעי חברת הגמל - את התוכנית הגיש המנהל המיוחד אפי סנדרוב
חוסכים שאיבדו את כספם בסלייס עלולים להידרש לשלם את ההלוואות שנטלו מקרנות החוץ, כך קבעה שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב סיגל יעקובי, במסגרת התיקונים לתוכנית ההסדר להשבת הכספים לנפגעי חברת הגמל.
ליעקובי היו מספר הסתייגויות בנוגע להסדר שהציע המנהל המיוחד אפי סנדרוב, כאשר המהותית שבהן נוגעת לחלוקת הכספים בקרנות האדומות לחוסכים שכספם נעלם. הקרנות האדומות כוללות כ-7,000 עמיתים עם הון בהיקף של כמיליארד שקל (כ-240 מיליון דולר).
במסגרת תוכנית ההסדר שהוגשה בנובמבר האחרון, חילק סנדרוב את החוסכים ל"אשכולות מארגנים" על פי בעלי הקרנות והכספים שגייסו ושמיקומם אינו ידוע: שנצר (100 מיליון דולר), ישראלי (34 מיליון דולר), פינברט (61 מיליון דולר), יעקובי (12 מיליון דולר) ואביטל (2.5 מיליון דולר). היקף הכספים שיקבלו משקיעי סלייס בחזרה ייקבע על פי האשכול שבו הם נמצאים והיכולת של המנהל לקבל את הכספים בחזרה, כאשר לא ייעשה סבסוד צולב בין האשכולות השונים.
השופטת יעקובי קבעה כי חוסכים שהצטרפו לקרנות כדי לקבל הלוואה, יוכלו לקבל כספים רק לאחר שאותו שיעור כספים שקיבלו כהלוואה יוחזר תחילה לחוסכים שלא קיבלו הלוואה. יתרה מכך, במקרה שהיקף הכספים שיושב לא יעלה על סכום ההלוואות המקורי, "לא יהיה מנוס מחיוב העמיתים שנטלו הלוואות לפרוע אותן בהתאם למנגנון שייקבע בתוכנית ההסדר המפורטת", כך לפי השופטת. היקף ההלוואות שניתנו בקרנות האדומות מוערך בכ-39 מיליון דולר.
סלייס, שהייתה בבעלות משפחת גולדברג עד הפקעתה בתחילת 2023 על ידי רשות שוק ההון, ניהלה ארבעה חשבונות מעבר דרכם הועברו כספי המשקיעים. בעת קריסת החברה נמצאו בחשבונות אלו כ-130 מיליון שקל. בניגוד להצעת סנדרוב להעביר כספים אלו לחשבונות הכלליים של נפגעי האשכולות, קבעה יעקובי כי הם יוחזרו לחוסכים עצמם.
השופטת התייחסה גם להתנגדויות שהוגשו להסדר, וביניהן הטענה כי המאמצים צריכים להתמקד בקבלת פיצוי מהמדינה בשל התרשלות בפיקוח, אך סירבה לקשור בין אישור ההסדר לאפשרות של מתן ערבות מדינה. יעקובי קבעה כי הסדר מפורט יוגש תוך שלושה חודשים.
לצד הקרנות האדומות, ישנן גם קרנות לבנות בהיקף של 1.7 מיליארד שקל, הכוללות כ-1,500 עמיתים, שם ניתן לשייך את הכספים שהועברו לחוסכים עצמם. כספי החוסכים בקרנות אלו צפויים להשתחרר ביוני הקרוב.
סליס הייתה חברת גמל שבשיאה ניהלה כספי חוסכים של 4 מיליארד שקל. 2 מיליארד שקל מתוכם נחסכו בקופות מסוג IRA - קופות בניהול עצמי. קופות אלו מאפשרות לחוסכים להשקיע את כספם כאוות נפשם, עם הגבלות מסוימות.
הבעיה המרכזית של נפגעי סלייס נוגעת לחוסכים שהשקיעו ב"קרנות האדומות" וכספיהם הועברו לקרנות החוץ, לרוב תמורת הלוואה. כלומר, חוסכים שוכנעו להעביר את הפנסיה שלהם לקופת IRA שתשקיע בקרן חוץ עלומה, ובתמורה קיבלו הלוואה ללא ריבית או ריבית מינימלית.
חלק משמעותי מקרנות אלו, על פי חשדות המנהל המורשה, לא הושקעו בהשקעות ראויות, אם בכלל, כאשר גם לא היה קיים בסלייס תיעוד ברור לאן מוזרם אותו הון שיצא מהלקוחות. היקף הכספים שהועברו על פי המנהל הכללי הוא יותר מ-800 מיליון שקל.
לאחר שאשתקד התברר לרשות שוק ההון, המפקח על חברות גמל כסלייס, כי קיימות בעיות תפעול קשות בתוך סלייס, הוא נישל את החברה מידי משפחת גולדברג והעביר אותה לסנדרוב לניהול מיוחד.