סגור
המוני חרדים עולים על עגורן במהלך עצרת ההמונים
המוני חרדים עולים על עגורן במהלך עצרת ההמונים (צילום: AHMAD GHARABLI / AFP)

200 אלף השתתפו בעצרת בירושלים נגד הגיוס: נער נפל מגובה מבניין - ונהרג

מנחם מנדל ליצמן (20) נפל משלד המגדל שמתוכנן להיות הגבוה ביותר בירושלים בזמן העצרת. מותו נקבע במקום. רבים טיפסו על גגות, שלטים ומבנים גבוהים בסביבה - אבל האירוע לא נעצר. עימותים פרצו אחרי האירוע: אבנים ובקבוקים הושלכו על שוטרים, אחד תועד מניף אקדח באוויר

כ-200 אלף חרדים השתתפו בעצרת נגד הגיוס שנערכה היום (ה') בירושלים. במהלך העצרת נפל נער בן 15 אל מותו מבניין. לפי מד"א, מותו נקבע במקום. מיד לאחר האסון, הכרוז הכריז על סיום העצרת וקרא לנוכחים להתפזר בזהירות. בעקבות האירוע, העצרת ננעלה בלי מוזיקה.
מנחם מנדל ליצמן (20) הוא שמו של הצעיר שנהרג אחרי שנפל ממגדל "מרום", שנמצא בבנייה, במתחם העצרת נגד הגיוס בירושלים. מדובר בשלד המבנה שמתוכנן להיות המגדל הגבוה ביותר בירושלים - בן 40 קומות. על פי הדיווחים, הצעיר נפל מגובה של כ-11 קומות. באזור העצרת תועדו משתתפים רבים שעלו על בניינים גבוהים, עגורנים, שלטים ואף על גג תחנת דלק.
לאחר הנפילה, פרצו עימותים בין שוטרים לפנות חלק ממשתתפי העצרת מאזור הבניין. המתפרעים השליכו אבנים וזרקו בקבוקים על השוטרים. אחד השוטרים תועד שולף את נשקו ומניף אותו באוויר - בזמן שסייע לחברו שנפגע. בשירותי הכבאות וההצלה דיווחו כי כמה אנשים עלו לעגורן וסירבו לרדת ממנו - ולבקשת המשטרה, הוזעקו צוותי הכבאות כדי לאבטח את המקום ולהורידם במקרה הצורך.
רבים הגיעו לעצרת באוטובוסים מאורגנים וברכבת. ההמונים נשאו שלטים, חלק ברוח מארגני המחאה ואחרים על ידי ארגונים עצמאיים. בין היתר קראו השלטים: "ישראל זה סטלין", "לא מפחדים ממעצרים, רועדים מיעדים", במרכז העצרת שלטים הנושאים את תמונתו של אריאל שמאי, תלמיד ישיבת עטרת שלמה שנעצר ומוחזק בכלא הצבאי על שלא הגיע לצווים שנשלחו אליו.
במהלך העצרת התפתחו גם מהומות שבמהלכם המפגינים תקפו עיתונאית של חדשות קשת והשליכו עליה אבנים, בקבוקים ומקלות.
החל משעות הבוקר המוקדמות, בתחנות הרכבת נרשמה צפיפות אדירה, המונים נדחסו למדרגות ולקרונות, והשערים נפתחו כדי לאפשר זרימה חופשית של נוסעים. "לעבור, לעבור - פשוט לעבור", נאמר לנוסעים. הכניסה לעיר התאפשרה רק לאוטובוסים מאורגנים מראש, והמשטרה הזהירה מפני עומסי תנועה חריגים מהבוקר - ובימים שקדמו לעצרת הענק.
עם יציאת המפגינים מתחנת הרכבת, כמה מאות צעירים חרדים החלו לצעוד מגשר המיתרים לעבר מרכז העיר כשהם הולכים על הכביש, חלקם בעקבות הרב דב לנדו שנכנס לירושלים. הצועדים קראו "ציונים ארורים" ותלשו שלט "כל העם צה"ל" שנתלה סמוך לתחנה. במהלך העצרת המוחים פרשו טליתות ושלט עליהן, שעליו נכתב "טוב למות בעד אמונתנו".
יהודה יוסף, תושב בית שמש, הסביר כי הגיע לירושלים "לצעוק צעקה גדולה" בעקבות קריאתם של גדולי הדור. "אלפי בחורי ישיבה נמצאים בסיכון, ואנחנו חייבים לשמור על הצד שלנו – להישאר בישיבות ולעמוד חזק", אמר. לדבריו, גם כשהוא שומע על העומס שמדווחים עליו המילואימניקים, הוא סבור שהפתרון אינו בגיוס תלמידי הישיבות: "העולם קיים בזכות התורה. החרדים לא הולכים לצבא, כי זה רפיון בדרך החיים שלנו. נמשיך לציית לגדולי הדור, לא משנה איזה חוק יחוקקו בכנסת".
בזמן חסימות המשטרה בכביש 16, שוטר נפגע מאוטובוס שלא הבחין בו ונפצע באורח בינוני. נסיבות המקרה נבדקות.
מול העצרת החרדית התארגנה הפגנת נגד של מילואימניקים, בהם ינאי נמיה-כהן, שהגיע ישירות מבסיס צאלים, וחברו נפתלי הופנהיימר. השניים הניפו שלט ועליו נכתב: "עצרת זו לעילוי נשמתם של 921 אחינו ואחיותנו שנפלו במלחמה על הארץ והתורה". לצדו של ינאי עמד אביו, אוליבייה, כשהם עומדים מול ההמונים וקוראים להזכיר את מי שנפלו בקרב.
המוני חרדים עולים על עגורן במהלך עצרת ההמונים
(צילום: AHMAD GHARABLI / AFP)
בשעה 12:30 אמורה הייתה להיסגר תחנת "ירושלים יצחק נבון" - החלטה שהתקבלה בלילה בין רכבת ישראל למשטרה "למען שמירה על ביטחון הציבור", מאחר שהתחנה ממוקמת בלב אזור העצרת. עם זאת, בעקבות העומסים החריגים בתחבורה הציבורית, השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר קיים בצהריים הערכת מצב עם המפכ"ל דני לוי, ובסיומה הוחלט לאפשר את המשך פעילות הרכבת לפחות עד 13:30, ובתנאי שיוצבו סדרנים שישמרו על הסדר והצפיפות. גם ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה) מסר כי הרכבת תוכל לפעול "לכל הפחות עד 13:30".
בעקבות זאת, הרכבת האחרונה לירושלים יצאה מהרצליה בשעה 12:54 ומסבידור בשעה 13:05, והרכבת האחרונה מירושלים יצאה ב-13:39 - ולאחר מכן נסגרה התחנה עד תום העצרת, באזור השעה 14:00.
מנתיבי ישראל נמסר כי "כביש 1 למזרח נחסם לתנועה ממחלף ממוצא, בעקבות ההפגנות התנועה מופנית לכביש 16, קיימים עומסים לסירוגין ממחלף שער הגיא". גם במשטרה עדכנו בצהריים כי החלו בחסימת הצירים המובילים לבירה ובסגירת כביש 1 לתנועה פרטית. כביש 443 נותר פתוח לתנועה פרטית וציבורית, והתחבורה הציבורית לעיר מתבצעת דרך מסוף הארזים. כ-2,000 שוטרים, לוחמי מג"ב ומתנדבים נפרסו לאבטחת העצרת ולשמירה על הסדר. במשטרה מסרו כי הרכבת האחרונה לירושלים צפויה להגיע בשעה 14:00, ולאחר מכן תיסגר תחנת "ירושלים יצחק נבון" עד תום העצרת.
נציין כי פתיחת השערים בתחנות הרכבת להמונים לא הייתה חריגה, אלא נוהל קבוע באירועים המוניים - כדי למנוע עומסים מסוכנים ביציאה מהתחנות. השערים נפתחו גם בגמר גביע הטוטו בכדורגל ובאירועי ענק נוספים השבוע, ובהם ההופעות של אייל גולן. ברכבת הדגישו כי מערכת התיקוף ממשיכה לפעול כרגיל, גם אם הנוסעים מתקפים רק בכניסה.
בתיעוד מתחנת "תל אביב סבידור" נראים מאות חרדים נדחסים אל דלתות הרכבת בדרכם לירושלים, דקות לפני סגירת התחנה. הצפיפות החריגה והדוחק סביב הקרונות מזכירים מראות מאירועים שנגמרו בעבר באסונות, כשנוסעים מנסים בכל דרך להיכנס לפני סגירת הדלתות. במקביל, רבבות חרדים הציפו את הרציפים והמדרגות הנעות בתחנה בירושלים - ופרצו בשירה: "בשלטון הכופרים אין אנו מאמינים".
הציבור החרדי זעם על סגירת התחנה, וטוען כי מדובר בהחלטה "לא לגיטימית". ח"כ אייכלר קרא מוקדם יותר לשרת התחבורה מירי רגב ולשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר "לא לשתף פעולה עם רודפי הציבור החרדי", ויו"ר ש"ס אריה דרעי הגדיר את הצעד "שערורייתי", שלדבריו "ימנע מעשרות אלפים להגיע ולהתפלל".
ברכבת ישראל מסרו כי הם ערוכים להפעיל את התחנה ולהוסיף רכבות, אך הדבר מותנה באבטחת הצירים ובביטול דרישת המשטרה להגביל את מספר הנוסעים בכל רכבת. ההחלטה התקבלה בעקבות מכתב חריף שהעבירה הנהלת הרכבת למפכ"ל המשטרה, שנחשף ב-ynet, ובו נכתב כי "ללא הנחיה ברורה וכתובה - הרכבת לא תוכל לתגבר את המערכים לקו ירושלים". ברכבת התריעו כי לא יוכלו לעמוד בעומס המגיעים לעצרת, אם המשטרה לא תספק אבטחה סביב התחנה.
גורמים בענף הרכבות אמרו אתמול ל-ynet כי "המשטרה רוצה שנגביל את מספר האנשים על כל רכבת ושנישאר בשירות של שגרה, אבל זה לא אפשרי. התפקיד של המשטרה הוא לבלום את ההמונים, והם בורחים מהאירוע".
נוסעים ברכבת זעמו גם הם על ההחלטה. אחד מהם אמר: "עאלק עצרת תפילה, זאת הפגנה נגד הגיוס שבגללה הורים לחיילים שנותנים את החיים שלהם לא יכולים להשתתף בטקסי הסיום של הילדים שלהם. אבסורד". נוסע אחר הוסיף: "עצרת השתמטות וזלזול מוחלט בלוחמים שנפלו. לסגור רכבת ביום חמישי, שזה הכלי היחיד להגיע איתו לירושלים, זו כניעה עלובה לציבור הזה".
למרות המספר העצום של המשתתפים הצפוי, רק 2,000 שוטרים אבטחו את האירוע - מספר זהה לזה שאובטח את מצעד הגאווה בירושלים שבו השתתפו כ-10,000 איש בלבד. במשטרה ובמערך התחבורה מזהירים כי צפויים שיבושים קשים ושיתוק כמעט מוחלט של התנועה בין גוש דן לירושלים.