הקואליציה מחשבת את קיצה לאחור עם בליץ של חוקי ההפיכה
בקואליציה מעריכים כי משבר חוק ההשתמטות יוביל לפיזור הכנסת בנובמבר 2025 ולבחירות במרץ 2026. לכן היא מקדמת בקצב הצעות חוק פרטיות לעיגון ההפיכה: מפגיעה בנשיא העליון, דרך שיבוש שביתות ועד לפיצול משרת היועמ"שית
פתיחתו השבוע של כנס הקיץ של הכנסת, לפחות במדינה מתוקנת, אמורה היתה לשדר חגיגיות, ולבשר אופק לחודשיים וחצי של חקיקה פורייה, בלי לחץ זמן. אבל המשבר הפוליטי סביב חוק ההשתמטות הפך את התמונה: החשש מהקדמת הבחירות הכניס את הקואליציה ללחץ וגרם לקידום מהיר של חקיקה ובראשה זו של ההפיכה המשטרית, בטרם תתפזר הכנסת.
תחילה להשתמטות ולהתפזרות: לאחר שהסיעות החרדיות יהדות התורה וש"ס ערכו ביום רביעי "חרם הצבעות" ולא הופיעו למליאה לתמוך בהצעות חוק של הקואליציה, הן הוסרו מעל סדר היום. רה"מ בנימין נתניהו מיהר באותו הלילה להיפגש עם יו"ר ש"ס אריה דרעי ויו"ר ועדת חוץ וביטחון יולי אדלשטיין (הליכוד), כשנציגי יהדות התורה החרימו את הישיבה והודיעו שמה שנאמר או הוחלט בה לא מחייב אותם.
אלא שלא התקבלו בה החלטות מרעישות כי אדלשטיין מתכוון להציג בימים הקרובים נוסח של הצעת חוק השתמטות שיהיה נוקשה יותר מזה של שר הביטחון ישראל כ"ץ ויכלול העלאת יעדי הגיוס של החרדים מעל 50% (השיעור שהציע כ"ץ), קיצור התקופה להגעה אל היעד (שבע שנים לפי כ"ץ) והטלת סנקציות אישיות קשות על האברכים המשתמטים ועל המוסדות שבהם הם לומדים (סעיף שלו מתנגדים החרדים בחריפות). למרות זאת, לשכת רה"מ הקפידה להודיע לאחר הפגישה, תוך פזילה לאדמו"רים ולח"כים של יהדות התורה, כי "בפגישה נרשמה התקדמות וסוכם שתימשך ההתדיינות".
נתניהו יודע שלא ניתן להעביר את חוק ההשתמטות כפי שדורשים החרדים בשל התנגדות של ח"כים בציונות הדתית ובליכוד, במיוחד כשהצבא זקוק ל־12 אלף חיילים, מהם 7,000 לוחמים, ולנוכח ההיערכות להגברת הלחימה.
לפיכך, ההערכה היא שבינתיים "מושכים זמן" בקואליציה בתקווה לשרוד בשלום את כנס הקיץ של הכנסת בסוף יולי, ולהמשיך לעסוק בכך לאחר החגים בסוף אוקטובר 2025. החרדים יוכלו להבליג כל עוד לא ייעצרו אברכים משתמטים, ולטענתם ההבנה היא שלמרות הוצאת צווי הגיוס על ידי הצבא - לא יבוצעו מעצרים.
קבלן הביצוע: שמחה רוטמן
משבר חוק ההשתמטות מגביר את ההערכות בקואליציה כי הכנסת תתפזר בתחילת נובמבר 2025 והבחירות ייערכו במרץ 2026, למרות הטענה ש"אף אחד בקואליציה לא רוצה בחירות בגלל הסקרים". לפיכך, בקואליציה מקדמים בקצב מסחרר הצעות חוק פרטיות שנועדו לעגן את ההפיכה המשטרית, בתקווה להשלמת החקיקה עוד לפני התפזרות הכנסת.
ועדת השרים לענייני חקיקה תדון מחר בשתי הצעות כאלה. האחת הוגשה על ידי יו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) שמשמש כ"קבלן הביצועים" של שר המשפטים יריב לוין.
הצעת החוק מפקיעה מנשיא העליון יצחק עמית את הסמכות לקבוע את הרכב השופטים בדיונים. במקום זאת, ההרכב ייקבע על ידי מחשב. ההצעה צפויה לגרור התנגדות עזה של מערכת המשפט וארגוניים אזרחיים. עוד נקבע, כי "מוצע לקבוע כי במידה שהוגשה בקשה לדיון נוסף, יביעו שופטי העליון את עמדתם בנוגע לבקשה, וככל ורוב שופטי העליון יסברו כי מדובר בבקשה שיש לקיים בה דיון נוסף, יקיים בית המשפט דיון נוסף בהרכב של כל שופטיו".
הצעת החוק הוגשה ב־25 בינואר 2025, וכעת מבקש רוטמן לקדמה ולחוקקה כבר בכנס הקיץ של הכנסת.
הצעת החוק השנייה שתידון בוועדה הוגשה על ידי ח"כ עמית הלוי (הליכוד), ומטרתה לצמצם את זכות השביתה. ההצעה קובעת כי כל מי שנפגע משביתה שהוכרזה לא חוקית יוכל לתבוע את מארגניה, ולא רק עובדים או מעסיקים שקשורים בשביתה.
מלחמה בעובדים וביועמ"שית
הצעת החוק הוגשה כבר ביולי 2023 ונועדה למעשה להגביל את ההסתדרות, אבל כעת, אם תאושר, היא עשויה להשפיע גם על ארגוני המורים ולאפשר הגשת תביעה נגד הסתדרות המורים על שביתה שהוכרזה כלא חוקית.
ועדת השרים לחקיקה כבר קיימה לפני חודשיים וחצי דיון בהצעת החוק והחליטה לדחות את החלטתה למועד אחר. כעת היא שובצה מחר לדיון כ"המשך דיון".
בקואליציה רוצים לקדם בשבוע הקרוב בקריאה הטרומית גם את הצעת החוק לפיצול משרת היועץ המשפטי לממשלה, ואת הצעת החוק להעלאת שכר רה"מ, השרים, סגניהם וחברי הכנסת.
שתי הצעות החוק הללו זכו השבוע לתמיכתה של ועדת השרים לחקיקה והיו אמורות לעלות בקריאה טרומית ביום רביעי האחרון. אבל הן הוסרו ברגע האחרון בשל חרם ההצבעות של הסיעות החרדיות על הצעות החוק של הקואליציה. החרם הזה עדיין לא הוסר על ההצבעות שצפויות השבוע.
הפיכה על טורבו: הצעות חוק שמאיצה הקואליציה
חוק ההשתמטות
- המגיש: הממשלה
- הסטטוס: תקוע בדיונים בוועדת חוץ וביטחון
חוק לשלילת הסמכות מנשיא ביהמ"ש העליון לקבוע את הרכב השופטים בדיונים בבג"ץ
- המגיש: ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
- הסטטוס: יידון מחר בוועדת השרים לחקיקה
חוק שיאפשר תביעה נגד ארגוני עובדים בשביתה בלתי חוקית
- המגיש: ח"כ עמית הלוי (ליכוד)
- הסטטוס: יידון מחר בוועדת השרים לחקיקה
חוק לפיצול משרת היועמ"ש
- המגיש: השר גדעון סער וכן ח"כ מישל בוסקילה (הימין הממלכתי)
- הסטטוס: אושר השבוע בוועדת השרים לחקיקה וממתין לאישור בקריאה טרומית
חוק להעלאת שכר רה"מ, השרים והח"כים
- המגיש: ח"כ אביחי בוארון (ליכוד)
- הסטטוס: אושר השבוע בוועדת השרים לחקיקה וממתין לאישור בקריאה הטרומית
"חוק הרייטינג"
- המגיש: ח"כ שלום דנינו (ליכוד)
- הסטטוס: בשלישי תדון ועדת הכלכלה באישורו לקריאה ראשונה
חוק להוצאת מח"ש מהפרקליטות
- המגיש: ח"כ משה סעדה (ליכוד)
- הסטטוס: יידון בעוד 9 ימים בוועדת החוקה להצבעה לקריאה ראשונה
חוק לחיזוק מעמד בתי הדין הרבניים
- המגיש: ח"כ משה גפני (דגל התורה)
- הסטטוס: נדון השבוע בוועדת החוקה לקראת קריאה ראשונה
חוק להגבלת הזכות להיבחר בתוך רשימות רשויות מקומיות של תומכי טרור
- המגיש: חנוך מילביצקי (ליכוד)
- הסטטוס: בהכנה לקריאה שנייה ושלישית בוועדת הפנים
חוק להנחלת מורשתו של הרבי מלובביץ'
- המגישים: קבוצת ח"כים בראשות לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית) ואופיר כץ (ליכוד)
- הסטטוס: ביום שלישי תדון ועדת החינוך באישורו לקריאה ראשונה
חוק צינון לרגולטורים
- המגיש: ח"כ שלום דנינו (ליכוד)
- הסטטוס: מקודם בוועדת העבודה לקריאה ראשונה