מבחן רכב
צ'רי אריזו 8: המשפחתית הסינית שתחזיר עניין לליסינג
אף שמשפחתיות מעניינות רק בעלי רכב חברה, צ'רי אריזו 8 הסינית פלאג אין הייבריד עשויה להביא עניין חדש לשוק שנשלט על ידי יונדאי אלנטרה. צריכת הדלק שלה נמוכה מאוד, היא מאובזרת להפליא ויכולה להיות חלופה ראויה גם לרכבי כביש־שטח יקרים
את שוק המכוניות המשפחתיות, או מכוניות סדאן, בישראל אפשר לחלק פחות או יותר לשני חלקים: זה של ציי הרכב, כלומר חברות הליסינג, וזה שלא של ציי הרכב, שבפועל כמעט אינו קיים. קשה למצוא היום ישראלים שרוכשים מכיסם מכונית סדאן ארבע דלתות. הישראלים מעדיפים רכבי כביש־שטח ומכוניות הסדאן נשארו רק למי שרוצה רכב חברה.
מי שלוקח רכב חברה בליסינג יודע היטב שמי שבוחר כיום במכונית צמודה צריך לשלם שווי שימוש. מדובר בסכום (בגובה 2.48% ממחיר הרכב כאשר הוא חדש) שמתווסף לשכר הברוטו, ומייצג את ההטבה שהעובד כביכול מקבל בגלל שהוא משתמש במכונית גם בשעות הפנאי.
שוק המכוניות האלה נשלט בעבר בעיקר על ידי יצרני הרכב ועל ידי מדינת ישראל. זו לא טעות: כאשר מדינת ישראל קבעה שווי שימוש לרכב צמוד, היא גם קבעה שיטה שמעניקה הטבות לבעלי רכבים נקיים. פעם מכוניות היברידיות קיבלו את עיקר ההטבה, כיום החשמליות מקבלות את העיקר, אבל באמצע יש רכבי פלאג אין הייבריד.
ההסבר מורכב, הישארו עמנו: מי שמחזיק במכונית היברידית מקבל הטבה של בערך 500 שקל, מי שמחזיק מכונית חשמלית מקבל הטבה של בערך 1,300 שקל, ומי שמחזיק מכונית פלאג אין הייבריד מקבל הטבה של בערך 1,100 שקל ונהנה משני העולמות. כלומר, יש לו מכונית עם מנוע בנזין שיכולה לנסוע לאן שרוצים בלי לבלות בעמדת טעינה, אבל גם יש לה סוללה ומערכת הנעה חשמלית.
מערכת הנעה מיוחדת
צ'רי אריזו 8 היא מכונית סדאן סינית פלאג אין הייבריד ראשונה שמגיעה לישראל, לשוק שנשלט על ידי יונדאי אלנטרה. בעבר היתה טויוטה קורולה, אבל הקורולה נעלמה מכיוון שהיא מיוצרת בטורקיה. יש גם סקודה אוקטביה, אבל אין לה הנעה היברידית, כך שהיא פחות במשחק. נודה שזה שוק של מכוניות משעממות מאוד, אבל אם היינו אירופים או קוריאנים – היינו מודאגים מאוד.
ראשית, מבחינת הממדים: אריזו 8 היא מכונית גדולה. היא משתרעת על אורך של 476 סנטימטרים. טיפונת יותר מיונדאי אלנטרה. העיצוב גנרי, כלומר קשה לומר שהוא נאה במיוחד. בכל הקטגוריה הזאת קשה למצוא מכוניות שהן נאות במיוחד. אבל לנו יש פקקים לצלוח ומאות קילומטרים לעשות. מה שמיוחד באריזו הוא מערכת ההנעה. זו מערכת הנעה שכוללת סוללה ומנוע חשמלי, ולצדם מנוע בנזין. את הסוללה אפשר לטעון בכל עמדת טעינה, יש לה גם יכולת טעינה מהירה. אחרי כ־100 קילומטרים של נסיעה בכוח חשמל, אריזו 8 עוברת למנוע הבנזין.
1 צפייה בגלריה


צ'רי אריזו 8 מבפנים. מכונית שגדושה באלקטרוניקה אבל לא מהסוג המעיק
(צילום: דניאל קמפוס)
בפועל זה לא מדויק: אחרי שלאריזו 8 נשארים כ־25 קילומטרים של טווח חשמלי, היא הופכת בכלל להיות מכונית היברידית. אבל חוזרים לתכלס: אריזו 8 ממלאת סוללה מלאה בעמדת טעינה בבאר שבע ויוצאת לדרך. 20 קילומטרים היא עושה בסביבה עירונית בקלות על חשמל בלבד. אחרי זה היא יוצאת מחוץ לעיר. אחרי 80 קילומטרים של נסיעה בכוח חשמל בלבד היא אומרת שמספיק לה. 80 קילומטרים הם יותר מהמרחק מתל אביב לחדרה, לרוב הישראלים זה הרבה יותר ממספיק. ואז מנוע הבנזין נכנס ואריזו הופכת להיות היברידית, אבל היברידית שיש לה מעל 300 כוחות סוס. הפעולה חלקה מאוד, הכל עובד היטב.
צריכת הדלק, כשמשלבים את נתוני הנסיעה היומיומיים האמיתיים של רוב הישראלים שנוסעים פחות מ־50 קילומטרים ביום, היא בערך "אפס קילומטרים לליטר", אלא אם רוצים לבצע נסיעה ארוכה. אחרי 800 קילומטרים נותרנו עם רבע מכל. ולא נסענו לאט או חסכוני.
תא הנוסעים של אריזו טוב, אבל לא חף מבעיות. ראשית נסביר דווקא מה שלא טוב. זה עניין של הנדסת אנוש: מעל דוושת הבלם יש חתיכת פלסטיק בולטת וקל מאוד לתפוס את הרגל בה, ואז לא להצליח לבלום. אחרי זה לוח המחוונים: משום מה יצרני רכב סיניים אוהבים כיתוב ממש קטן, סמלי איתות ממש קטנים והגה שלא ממש מצליח להתכוון לגובה הנכון כדי שיראו את לוח המחוונים, לא משנה כמה מנסים. מושב הנהג ומושב הנוסע אינם מהטובים בקטגוריה. משהו בתנוחת הישיבה לא מסתדר למי שלא בורך בידיים ארוכות מאוד. המושב גם מעט נוקשה. איכות החומרים סבירה, לא ברור מדוע להתקין במושבים "עור טבעוני" או מדוע להשתמש בחיקויי עץ זולים בדלתות.
אבל למען האמת אלה זוטות: קשה שלא לומר שאריזו 8 מתהדרת בתא הנוסעים המגובש ביותר שצ'רי מציעה כיום. איכות החומרים בסך הכל טובה. הנדסת האנוש אינה מעצבנת, יש ידית נורמלית לאורות וידית נורמלית למגבים, התפעול של מערכת המולטימדיה עובד היטב. אפילו התפריטים, נקודה חלשה אצל הסינים, עובדים היטב. זו מכונית שגדושה באלקטרוניקה אבל לא מהסוג המעיק.
הספסל האחורי של אריזו 8 מרווח מאוד אבל המושב עצמו מעט נמוך. לתא המטען יש נפח נדיב, חבל שאין גלגל חלופי אמיתי, וגם שפתח ההטענה אינו גדול. אבל אי אפשר שלא להבין: אלה זוטות שלרוב הלקוחות לא יפריעו. האבזור נדיב. מאוד. כולל תפעול פקודות קולי, מערכת שמע מצוינת, בקרות אקטיביות מלאות (אך ללא המנגנון החשוב שבולם את הרכב בנסיעה לאחור לנוכח מכשול).
לא מהזן המעיק
יסלחו לנו הסינים, יש הרבה מכוניות סיניות, בעיקר חשמליות, שאי אפשר להביא לכאן. למי שמבין רכב, הנסיעה בהן היא סיוט. הן מתנדנדות, מרעישות, משגעות את הנהג בהתראות. אריזו 8 אינה משתייכת לזן המעיק. להפך, זו מכונית שיש לה יכולת שיוט טובה. למרבה המזל היצרן בחר בצמיגים איכותיים כך שאין חדירה משמעותית של רעש. המתלים עובדים על הצד המעט נוקשה, אבל כמו רוב המכוניות בקטגוריה הזאת, זה לא דיל ברייקר, רק מעט מעיק על בורות. אבל זה בטח לא גרוע כמו בלא מעט סיניות חשמליות שבהן נהגנו.
בשורה התחתונה: צ'רי אריזו 8 היא מכונית שתגיע בעיקר לחברות הליסינג. היא תוצע לעובדים שיחפצו במכונית משפחתית צמודה עם הטבת שווי שימוש יפה. האם הם יחברו אותה באמת לשקע? כנראה שלא – וחבל שכך. אבל בכל מקרה חשוב לדעת: אריזו 8 היא מכונית שבניגוד ללא מעט סיניות, כולל המוצרים שיבואנית צ'רי עצמה ייבאה עד כה לישראל, באמת מציעה חבילת ערך טובה. היא מאובזרת להפליא, צריכת הדלק שלה נמוכה מאוד, היא מרווחת מאוד וקשה לומר שיש בה מגרעות משמעותיות. להפך, המערכת החשמלית שלה הופכת את רוב הנסיעות היומיומיות בה לעניין נטול זיהום.
מדובר במכונית שמהווה לא רק חלופה למכוניות סדאן, אלא גם ללא מעט רכבי כביש־שטח בקטגוריה הזאת. וללא כל קשר: בעידן שבו יבואני הרכב גובים 200 אלף שקל על רכבי כביש־שטח עם הנעת פלאג אין הייבריד, סדאן במחיר של 180 אלף שקל יכולה להיות חלופה ראויה, גם בלי לקחת אותה ממקום העבודה.
צ'רי אריזו 8
צ'רי אריזו 8 "NOBLE"
מנוע: בנזין – 1,499 סמ"ק. הספק מרבי 143 כ”ס, מומנט מרבי 21.5 קג”מ. חשמלי – הספק מרבי: 204 כ"ס. מומנט מרבי: 31 קג"מ
ביצועים: מהירות מרבית 185 קמ”ש, זינוק ל־100 קמ”ש ב־7.8 שניות
טווח נסיעה רשמי: 142 ק"מ לליטר. נתוני מבחן – 27 ק"מ לליטר
בטיחות: 10 כריות אוויר, טרם נבחנה במבחן ריסוק פומבי. סייען בלימה, היגוי אקטיבי
קבוצת זיהום: 1
מחיר: 182 אלף שקל
אהבנו
חיסכון, מרווח פנימי
פחות אהבנו
מושב נהג, פינישים קטנים
מתחרים
BYD סיל 05
לסיכום
משפחתית טובה – בעיקר הודות לטכנולוגיה. תלך בעיקר לליסינג וחבל שכך