בלעדי
קבוצת אדאני ההודית מבקשת מהמדינה הקלות בחלוקת דיבידנדים מנמל חיפה
בעלי השליטה החדשים של נמל חיפה, קבוצת אדאני ההודית, מבקשים מהמדינה הקלות שיאפשרו לקדם משיכת דיבידנד מהנמל. ברקע: המימון הכבד שלקחו לצורך רכישת הנמל במחיר שנחשב גבוה משמעותית בהפרטה, הפגיעה בפעילות המטענים והקושי בפיתוח הנדל"ן שקיוו שייצר להם רווחים מהירים
שנתיים אחרי שהושלמה הפרטת נמל חיפה, בעליו החדשים קבוצת אדאני ההודית וגדות כימיקלים, פנו למדינה בבקשה לקבל הקלות שיאפשרו הקדמת חלוקת דיבידנד מהנמל. לכלכליסט נודע כי בשבועות האחרונים מתנהלים מגעים בין נציגי הבעלים ההודים לנציגי משרד האוצר, רשות החברות ומשרד התחבורה ובמסגרתם דנים בהסרת חלק מהמגבלות שהוטלו על הנמל במסגרת ההפרטה.
הבקשה המרכזית בפניית הבעלים למדינה היא לנטרל סכום של 700-600 מיליון שקל אותו מייעדת החברה לתוכנית פרישה מרצון לכ־200 מעובדי דור א' של החברה, מחישוב יתרות הרווח לחלוקת דיבידנד של הנמל, כך שסכום זה לא יילקח בחשבון בשקלול הרווחים המותרים לחלוקה.
אדאני וגדות קיבלו את הנמל עם 2.5 מיליארד שקל שהצטברו בקופתו, שהיום מוערכים בכ־2.8 מיליארד שקל אחרי ריביות. עם זאת, על פי הסכם הפרטת הנמל, הוא יכול לחלק דיבידנדים רק מרווחים שנצברו ממועד הרכישה, כמו גם דיבידנדים משיערוך הנדל"ן שברשותו.
בסוף 2023 הוציא הנמל 42 עובדים לתוכנית פרישה מרצון וכעת מעוניינים שם להרחיב את התוכנית ל־200 עובדים נוספים במטרה לייעל את עבודת הנמל ולהקטין את הוצאות השכר השוטפות שלו. כאמור, הוצאתה לפועל של תוכנית כזו תגרור עלול חד פעמית של 600–700 מיליון שקל שאמורים לחתוך את הרווחים המותרים לחלוקה על ידי הנמל, מה שיקשה על חלוקת דיבידנד לבעלים. לצורך כך נדרשת הסכמה של משרד התחבורה וכן של החשב הכללי ואגף תקציבים במשרד האוצר. חברי הנהלת הנמל מקיימים מגעים מתקדמים עם ההסתדרות על התוכנית, שבמסגרתה יקבל כל עובד שיעזוב פיצויים של 4-3 מיליון שקל.
הצורך בחלוקת דיבידנד בקרב הבעלים מתחדד נוכח החוב שלקחה הקבוצה בעת הרכישה והמחיר הגבוה ששולם על הנמל. קבוצת אדאני (70% מהמניות) וגדות (30%) רכשו את הנמל בתמורה ל־3.974 מיליארד שקל בהצעה שנחשבה גבוהה משמעותית מההצעות המתחרות. קבוצת אונגר־ג'נריישן שהציעה 2.65 מיליארד שקל, ומספנות ישראל, הקבוצה השלישית במכרז, שהצעתה עמדה על 2.4 מיליארד שקל.
הרכישה בוצעה באמצעות הון עצמי שהעמידו אדאני וגדות, שבשליטת וליו בייס (40%) וקרן טנא (60%). בנוסף לכך קיבלו הבעלים מימון של 1.1 מיליארד שקל לטווח קצר שהעניק לקבוצה קונסורציום שכלל את בנק מזרחי־טפחות, הבנק הבינלאומי, בית ההשקעות מיטב וחברת הביטוח איילון והלוואת בעלים של אדאני עצמה בהיקף של 1.7 מיליארד שקל. בנובמבר האחרון הודיעו הבעלים כי קיבלו הצעת מימון חדשה שתחליף את המימון לטווח קצר מבנק מזרחי־טפחות, בית ההשקעות מיטב ו־SBI, בהיקף של כ־1.7 מיליארד שקל לשנתיים.
ירידה בהיקף המטענים וקשיים בפיתוח
פניית הבעלים למדינה מגיעה בין היתר על רקע חוסר היכולת לממש את התוכנית של הקבוצה ההודית לייצר רווחים מהירים מההשקעה. במצגת ששהוצגה בפני גופים פיננסיים בהודו לצורך קבלת מימון לרכישה, ציינה החברה ההודית את פיתוח הנדל"ן שבבעלות הנמל — במסגרת תוכנית פיתוח חזית הים של העיר חיפה — כאמצעי עיקרי להצפת ערך.
במסגרת התוכנית תוכננו הקמת שני בתי מלון כמו גם אזור מסחר ואזורי בילוי ובהם אקווריום ופארק לילדים. תוכנית זו תקועה בשלב זה למעט הקמתו של טרמינל נוסעים חדש לנוסעים באוניות שיט התענוגות שיוצאים מהנמל, שאושרה בסוף 2024 והשלמתו צפויה ב־2028.
לצד זאת, חווה הנמל ירידה בפעילות בשנתיים מאז נרכש, תחילה כתוצאה מהגברת התחרות בנמלים ובהמשך בעקבות השפעות המלחמה, שהובילו לירידה בשינוע מטענים לכל נמלי הים.
בשנת 2023 ירד היקף המטען בנמל חיפה ב־18% לעומת השנה הקודמת ל־11,662 טון וב־2024 ירד ב־15% נוספים ל־9,909 טון. מצבו של הנמל יכול היה להיות מורע אילולא שותק נמל אילת בעקבות האיום החות'י, מה שהוביל לשינוע של כלי רכב המיובאים מהמזרח הרחוק לנמלי חיפה ואשדוד. פריקת כלי רכב נחשבת לאחת הפעילויות הרווחיות ביותר של הנמלים בישראל.
הפגיעה בפעילות הנמל לצד הקושי בפיתוח הנדל"ן והמימון הכבד שלקחו החברות לצורך רכישת הנמל הם שהובילו את הקבוצה ההודית לבקש הקלות מהמדינה ואף הובילה למתיחות בין הבעלים – אדאני וגדות. זו הגיעה לשיאה עם הדחת מנכ"ל הנמל, אודי שרון, מהלך אותו הוביל היו"ר רון מלכא, נציג הקבוצה ההודית. פיטורי המנכ"ל אושרו בדירקטוריון ברוב דחוק של 5 מול 4 ותורצו באובדן אמון במנכ"ל.
באופן פורמלי סיבת ההדחה היתה "חריגה מסמכות" של המנכ"ל בכל הקשור למשא ומתן שניהל עם ועדי העובדים של הנמל, אך נראה שזו נועדה לטשטש חילוקי דעות שהיו בין הבעלים, כשנקודת המחלוקת העיקרית נוגעת לאסדרה בנמלים, שמקדמים משרדי התחבורה והאוצר.
כפי שפורסם בכלכליסט, יו"ר נמל חיפה החליט לקדם מדיניות מיליטנטית נגד כוונת המדינה להעניק הקלות רגולטוריות לכלל הנמלים (ובעיקר לנמל המפרץ שנשלט על ידי חברת SIPG הסינית), ואילו גדות והמנכ"ל סברו שהנמל צריך לשתף פעולה עם המדינה ולהשיג הישגים נקודתיים לנמל.
3 צפייה בגלריה


שרת התחבורה מירי רגב. בחינת הבקשות של נמל חיפה על רקע התחרות בין הנמלים
(צילום: שלו שלום)
בקבוצת אדאני היו רוצים לראות בתפקיד המנכ"ל אדם משלהם ואף סימנו את סומיט צ׳והאן, בכיר באדאני אינטרנשיונל ששוהה בישראל כבר מספר חודשים כנציג החברה, כמועמד לתפקיד. אלא שלשם כך נדרש שינוי בצו האינטרסים של החברה, דבר שגם עליו דנים בקבוצה מול משרדי הממשלה הרלבנטיים ובהם גם משרד הביטחון.
ברקע לאלה מתמודדת קבוצת אדאני עם בעיות אחרות, אחרי שבנובמבר הגישה ארה"ב כתב אישום נגד הבעלים, המולטי־מיליארדר גאוטם אדאני, בגין הונאת משקיעים בפרויקט אנרגיה סולארית בהודו. אדאני מואשם שהסתיר מהמשקיעים כי זכה בפרויקט אחרי ששילם בעבורו שוחד. גורם בנמל חיפה מסר בתגובה כי "מתנהלים מגעים באופן שוטף עם משרדי התחבורה והאוצר".