מטולה ליועמ"שית: הנזק לבתים - 450 מיליון שקל, להחריג היישוב מההחלטה להחזרת התושבים
במועצה הצפונית אומרים כי כ-70% מהבתים במושבה נפגעו מהירי מלבנון, וכי הוריהם של 30 ילדים בלבד, מתוך 250, מתכוונים לשוב בתחילת מרץ; הם דורשים להחריג אותם מהחלטת הממשלה להחזרת התושבים ליישובי הצפון החל ב-1 במרץ, אחרת יעתרו לבג"ץ
מועצת מטולה מבקשת מהיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה לפעול בבהילות להחרגת היישוב מהחלטת הממשלה להחזרת התושבים בצפון החל ב-1 במרץ, ולא, תעתור בנושא לבג"ץ.
בפניית המועצה המקומית והעומד בראשה דוד אזולאי באמצעות עוה"ד עופר צור ונועם שרף ממשרד גורניצקי ושות', נטען כי לעבר מטולה שוגרו במהלך המלחמה כ-2,200 טילים ורקטות מלבנון שזרעו בו הרס נרחב. מתוך 650 בתי אב במטולה כ-460 בתים נפגעו מהירי מלבנון בתקופת המלחמה, כ-70% מהבתים במושבה. עוד עולה כי כ-120 מהבתים נפגעו קשה ועוד כ-30 נפגעו בינוני. בתים שלא ניזוקו מהירי, נפגעו מהשתלטות של מזיקים (עכברים וחולדות) שגרמו להרס של רהיטים וציוד ואינם ראויים למגורים.
לפי נתוני מס רכוש, עלות הפיצוי המוערכת עבור כלל הנזק שנגרם לבתים במטולה עומדת על 400-500 מיליון שקל ועד כה הוגשו לו כ-800 תביעות. עוד נטען כי רק 25% ממגישי התביעות קיבלו עד כה מקדמות של שיפוי כספי על הנזק הרב.
עוד עולה מהפנייה ליועצת המשפטית כי לפחות 28 מבני ציבור במושב ניזוקו בעקבות שהייתם הממושכת של כוחות צה"ל בהם שהפכו אותו ל"בסיסים צבאיים". מקלטים ציבוריים ניזוקו, כמו גם בניין מד"א, מרפאת החירום, מעונות יום, גני ילדים, בתי ספר, מבנה הספרייה ועוד. תשתיות חיוניות כמו מדרכות, כבישים, תאורת רחוב, גדרות, ארונות חשמל, תשתיות מים ומרכזיות תקשורת – נהרסו.
שיקום מבנים אלה, נטען בפנייה, דורש תהליכי שיפוץ משמעותיים בעלויות גבוהות. מס רכוש טרם סיכם את כלל הפיצוי למועצה והיא ממילא טרם קיבלה את הכספים שישמשו לשם כך. סקר שעשתה המועצה בקרב הורים תושבים במושבה העלה כי הוריהם של 30 ילדים בלבד, מתוך 250, מתכוונים לשוב בתחילת מרץ.
בפנייה נטען כי "תושבי מטולה נאלצו להתמודד מאז 7 לאוקטובר עם תחושות קשות של נטישה ואובדן האמון במדינה ובמוסדותיה, עם פינויים הם חוו תחושות קשות כתוצאה מהתפרקות המרקם החברתי והקהילתי ומהתנתקותם מבתיהם ומהסביבה המוכרת להם תוך שנאלצו להתרגל לחיים חדשים במקומות שאליהם התפנו".
במטולה טוענים כי לצד החלטת הממשלה על השבת תושבי הצפון ב-1 במרץ, נציגי המדינה העבירו למועצה המקומית מסרים מרגיעים שלפיהם המושבה כמו גם מושב אביבים וקיבוץ מנרה יוחרגו ממנה, בשל הנסיבות החריגות ביישובים אלה וההרס הנרחב. עם זאת, דיונים שהתקיימו בנושא ללא נוכחות נציגי המושבה הובילו בסופו של דבר להחלטה לא להחריגם.
משמעות הדבר, מזהירים במטולה, היא שהסיוע הניתן לתושביה המפונים יופסק בעוד כשלושה שבועות, "ולמעשה כופה עליהם לעזוב באמצע שנת הלימודים ולשוב למטולה החרבה טרם שיקומה המלא".
עוד מוסיפים נציגי מועצת מטולה בפנייתם ליועמ"שית כי חרף הפסקת האש עם חיזבאללה והמשך הפעילות של צה"ל בתוך שטח לבנון, בשבועות האחרונים הופעלו פעמים רבות אזעקות הקוראות לשוהים בה לסור למרחבים מוגנים בשל חשש לחדירת רחפנים וכלי טייס עוינים. זאת, כשברקע נשמעים כל העת הדי פיצוצים באופן שמקשה קיום חיי שגרה.
יצוין כי היום הודיע משרד החינוך על חזרה ללימודים בצפון החל ב-2 במרץ. ואולם במטולה, עקב הנזקים הקשים, בתי הספר היסודיים לא ייפתחו והילדים שיחזרו יקבלו מענה ביישובי הסביבה.
בשבוע שעבר הגישה עיריית קריית שמונה עתירה לבג"ץ בדרישה שתורה לממשלה להחריג אותה מהתוכנית להשבת תושביה, המהווים כ-40% מכלל התושבים המפונים בצפון, וזאת בשל אי היערכותה לקלוט אותם ומצבם של מוסדות החינוך שאינם מאפשרים לימודים תקינים.