סגור
העיתון הדיגיטלי
27.03.25
שאריות של הרס ב קריית שמונה
שאריות של הרס בקריית שמונה (צילום: גיל נחושתן)

בתי ספר זמניים ייסגרו כדי לכפות על תושבי קריית שמונה לחזור

משרד החינוך צפוי לסגור בסוף החודש את מוסדות החינוך הזמניים של ילדי המפונים מקריית שמונה ברחבי הארץ, כדי לכפות על משפחותיהם לחזור לעיר. העירייה עתרה לבג"ץ בדרישה שהמוסדות ימשיכו לפעול עד סוף שנת הלימודים. לטענתה, לרוב התלמידים לא יהיו מסגרות לימוד מוכנות בעיר, שירותי הרווחה אינם מתפקדים והתלמידים כבר צברו פערי לימוד גדולים ולא יעמדו בעוד עקירה

פרקליטי עיריית קריית שמונה עורכי הדין אבי גבאי ורונן שקלרש מתארים כך את מצבם של התלמידים שאמורים לחזור לעיר ב־2 במרץ: "חלק מהתלמידים המפונים מקריית שמונה חוו 4 עד 5 מעברים מאז פרוץ המלחמה ונאלצו להסתגל בכל פעם מחדש למסגרת חדשה. חוויית המגורים במלונות לא היטיבה עם צעירי קריית שמונה ומשפחותיהם. הסמכות ההורית נפגעה אנושות במשפחות רבות, חלק מהילדים חוו פגיעות מיניות וחלקם הידרדרו לסמים, שתייה ואף זנות. כמו כן, ילדים רבים חוו מצוקות רגשיות כתוצאה מהפינוי וחוסנם הנפשי, כמו גם תחושת המסוגלות שלהם, נפגעו קשות".
הדברים נכתבו בעתירה שהגישה העירייה לבג"ץ נגד סגירת מוסדות החינוך הזמניים של המפונים מקריית שמונה ברחבי הארץ, שבהם לומדים כ־40% מתלמיד העיר. העירייה מבקשת שמוסדות החינוך ימשיכו לפעול עד סוף שנת הלימודים, אבל לממשלה יש עניין מובהק להשתמש בחינוך כדי להחזיר את התושבים. עוד אין החלטת ממשלה להחזיר את מוסדות החינוך בקו העימות בצפון ביום ראשון 2 במרץ אבל יש המלצה של מערכת הביטחון - כך שהמערכת מתייחסת לזה כעובדה.
יש דברים שאין לגביהם ספק. אין, למשל, ספק בנזק העצום שנגרם לתלמידי הצפון משנה וחצי של פינוי או לימודים לא סדירים וזאת אחרי משבר הקורונה. זה הרבה יותר מחצי השנה שבו נעדרו תלמידי שדרות. מה שפתוח זו השאלה כמה תלמידים יחזרו בתחילת מרץ, כמה יחזרו בשנת הלימודים הבאה וכמה לא יחזרו בכלל. לפי מנהלת מחוז הצפון של משרד החינוך אורנה שמחון יותר מ־90% מהמורים הודיעו שהם יחזרו עד 1 במרץ. לעומת זאת, צפויה בעיה קשה של מחסור בסייעות. כדי ליצור בכל זאת יחס סביר של עובדי הוראה־תלמידים, יש כוונה להיעזר השנה בהרבה מורות חיילות ובנות שירות לאומי.
המאמץ העיקרי מוקדש כרגע לשיפוץ בתי ספר. על פי נתונים שמסר שר החינוך יואב קיש לוועדת החינוך של הכנסת, 129 מבנים של מוסדות חינוך ניזוקו, רק 51 מפגיעת חזבאללה ו־78 משימוש צה"לי. "יש לא מעט בתי ספר ומוסדות חינוך שצה"ל השתמש בהם עם בלאי ופחת. יש מוסדות שהיו סגורים שנה פלוס, והיו בהם הצפות ורטיבות. יש מוסדות שבהם נגנבו מקרנים מהכיתות", אמר שר החינוך.
2 צפייה בגלריה
בית ספר זמני שהוקם בעכו עבור מפוני הצפון
בית ספר זמני שהוקם בעכו עבור מפוני הצפון
בית ספר זמני שהוקם בעכו עבור מפוני הצפון
200 מיליון שקל כבר הוקצו לשיקום הפיזי של מוסדות החינוך, 111 מיליון שקל למשרד ההתיישבות למוסדות במועצות אזוריות. 89 מיליון שקל הוקצו למשרד הפריפריה הנגב והגליל לשיקום מוסדות בקריית שמונה ושלומי, מתוכם 62 מיליון שקל לקריית שמונה. לפי קיש, הכוונה היא להקצות תקציב נוסף של 278 מיליון שקל למטרות כמו השלמת פערים, סיוע רגשי, תמרוץ מורים בחינוך הבלתי פורמלי, אבטחת מוסדות חינוך והסעות. שמחון מסבירה שתלמידי השמיניות כבר היו אמורים לסיים את לימוד החומר לבגרות. הם קיבלו הקלות ורוב המאמץ איתם יהיה בהכנה לבחינות. לגבי היתר היא אומרת ש"פערים לא סוגרים ממרץ עד יוני. יש תוכנית שמכינים עם המשרד של השר אלקין וזה ייקח 3 עד 5 שנים". בין היתר מתנהלים מגעים עם מוסדות אקדמיים בצפון על תוכניות מצוינות. אחת הבעיות שהתלמידים יגיעו מכל כך הרבה מסגרות וזה אומר פערים גדולים גם בינם לבין עצמם.
דווקא החזרת המורים היא הרקע לעתירת קריית שמונה. הסיבה היא שכדי לפתוח את המוסדות בצפון, יש צורך בצוותים שמלמדים עכשיו במוסדות הזמניים. עיריית קריית שמונה טוענת שיש להמשיך לתקצב את מסגרות החינוך הזמניות עד סוף השנה. בעירייה טוענים שלרוב התלמידים כלל לא יהיו מסגרות מוכנות בתחילת מרץ. לטענת העירייה, רק במחצית ממבני החינוך הבעיר יסתיים השיפוץ עד אז וגם בחלק מאלה לא ניתן יהיה ללמד.
בעירייה טוענים ש"גם מוסדות ושירותי הרווחה בקריית שמונה אינם מתפקדים והעירייה לא תספיק לחדש את פעילותם עד מרץ. שליש מהעובדות הסוציאליות בעירייה מפוזרות ברחבי הארץ והעירייה אינה יודעת כמה מהן יסכימו לחזור בתחילת מרץ. כמו כן חסרים בעיר פסיכולוגים חינוכיים ומטפלים רגשיים". עוד נטען בעתירה ש"כל התלמידים בקריית שמונה צברו פערים משמעותיים ביותר בתחום הלימודי. כל גורמי המקצוע מסכימים שהחזרתם לבתיהם באמצע שנת הלימודים ועקירתם שוב יסבו להם פגיעה רגשית ופדגוגית חמורה ושמוטב יהיה אם יסיימו את שנת הלימודים הנוכחית במסגרות שהם נמצאים בהן כעת".
במשרד החינוך טוענים שהעתירה היא חלק ממערכת הבחירות לעירייה שיתקיימו ב־18 לחודש. מהמשרד נמסר בתגובה כי "המשרד יעמוד בכל לוח זמנים שייקבע לחזרה ופועל לשיקום המבנים הפיזיים ולהשלמת פערים בכוח אדם בהוראה. באשר לעתירת עיריית קריית שמונה, המשרד יגיב בערוצים המשפטיים המקובלים, תוך המשך פעילות להבטחת פתיחת כלל מוסדות החינוך בעיר".
במשרד מבהירים שכל מבני החינוך, להוציא אולי אחד או שניים, יהיו מוכנים במועד ובכל מקרה יהיו חלופות. עם זאת, במשרד החינוך אומרים גם ש"בניגוד למידע שמופץ, לא התקבלה החלטה על סגירת המסגרות החינוכיות הזמניות", מה שאומר שהמשרד כנראה מתכוון לעשות מאמץ לאפשר פעילות מקבילה.
בכל מקרה ברור שיותר מ־100 מוסדות בטווח 9 ק"מ מהגבול לא יהיו ממוגנים עד סוף שנת הלימודים הבאה. בדיון בוועדת החינוך של הכנסת ב־8 באוקטובר ציין נציג פיקוד העורף כי כמחצית מ־268 מוסדות החינוך השוכנים ברשויות בטווח של 3.5 עד 9 ק"מ מהגדר וחסר בהם מיגון, נמצאים "או בביצוע בפועל ועובדים עליהם ברגע זה, או נמצאים לאחר אישורים והם בתהליך של תחילת עבודה". הוא לא נתן פירוט. בתשובה לסיכום הדיון שנשלח מטעם משרד הביטחון מצוין ש"ניתן להעריך שבתוך שנתיים יסתיים מימוש הפרויקט במלואו".