סגור
העיתון הדיגיטלי
23.03.25
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' 27.1.25
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (צילום: אלכס קולומויסקי)

שיא בהכנסות המדינה - הגירעון ירד ל-5.8% בינואר

הכנסות המדינה בחודש שעבר טיפסו ל-63.1 מיליארד שקל, לעומת 43.4 מיליארד שקל בינואר 2024. ברקע לזינוק: משיכת דיבידנדים בהיקף חסר תקדים לפני כניסת חוק הרווחים הכלואים לתוקף והקדמת רכישות לפני העלאת המע"מ - שתשלום המס עליהן נקלט רק בינואר

השינויים במערכת המס הקפיצו את הכנסות המדינה ב-45% בינואר האחרון לשיא כל הזמנים: ההכנסות הגיעו ל-63.1 מיליארד שקל, לעומת 43.4 מיליארד שקל בינואר 2024. כך לפי אומדן ראשוני לביצוע התקציב שמפרסם היום (ב') החשב הכללי במשרד האוצר.
ברקע לעלייה הדרמטית בהכנסות, צעדי מיסוי שהביאו להקדמת גבייה לרבות ממשיכת דיבידנדים בהיקף חסר תקדים לפני הכבדה בשיעור המס בגלל חוק הרווחים הכלואים שנכנס לתוקף. לפי רשות המסים, התשלום מדיבידנדים הגיע ל-7.5 מיליארד שקל. הגירעון ירד ב-1.1 נקודות אחוז לרמה של 5.8% תמ"ג.
לפי אומדנים של משרד האוצר, החקיקה על חוק הרווחים הכלואים היתה צפויה להכניס לתקציב המדינה כ- 9.25 מיליארד שקל בשנת 2025, ו-4.35 מיליארד שקל באופן פרמננטי לתקציב, כאשר במגזר העסקי סברו כי הסכום יהיה נמוך בהרבה. סעיף 81 העוסק ב"רווחים בלתי מחולקים" מחייב את החברות לשלם מס של 2% על רווחיהם הבלתי מחולקים מדי שנה כאשר החקיקה נוכחית מאפשרת לחלק 6% מהרווחים כדיבידנד ואז להיפטר מהמס הזה. כמו כן, בשנת 2025 הוענקה הטבה שתאפשר לחמוק מן המס של ה-2% באמצעות חלוקת דיבידנד של 5% בלבד. חובת המס של ה-2% חלה רק על רווחים צבורים שמעל ל-750 אלף שקל, ורק אחרי ניכוי של הוצאות או ניכוי של נכסים המשמשים לפעילות. מחוק זה הוחרגו חברות רבות, בהן חברות ציבוריות, חברות תעשייתיות, חברות יזמות בניה, וחברות הנמצאות בתוך חוק עידוד השקעות הון.
כמו כן, חלק מהזינוק בהכנסות ממסים בחודש שעבר מוסבר גם בשינוי נוסף במערכת המס: הקדמת רכישות לפני העלאת המע״מ ומס על רכבים. חלק מגביית המסים בגין רכישות אלו נרשמו בחודש ינואר ולא בחודש דצמבר. אגב, חלק מהקדמת הרכישות חלו בדצמבר וכן נרשמו באותו חודש כך שהן כבר באות לידי ביטוי בביצוע התקציב לשנת 2024 לרבות הקטנת הגירעון לרמה של 6.9% תמ"ג (לא כולל קרן פיצויים בין היתר) במקום 7.7% כפי שנקבע ביעד (המעודכן) של האוצר.
עוד שינוי מס מהותי שנכנס לתוקף בשנת 2025 ושינה את התנהלות משקי הבית בעשירונים הגבוהים קשור להגדלת מס יסף ב-2% שעמד על 3% על הכנסה מעל 721 אלף שקל לשנה. השינוי שמוטמע משנת 2025 מאפשר גבייה של 5% מס יסף על רווחים הוניים (מעל סכום 721 אלף שקלים עדיין). על כן, בעלי הון שתיכננו לקבל רווחים הוניים גבוהים, כגון דיבידנדים, מיהרו לממש את הרווחים הללו לפני סוף דצמבר על מנת לחסוך בתשלום 2% מס נוספים. על כל פנים, הערכה היא כי לפחות חלק מאותם מסים שנגבו בינואר כבר לא יגיעו במהלך שנת 2025, כך שגביית המסים צפויה לרדת במהלך החודשים הקרובים.
לפי נתונים של רשות המסים, הכנסות ממסים ישירים זינקו באופן חד - כמעט 50% במונחים ריאליים - מרמה של 28.1 מיליארד שקל ל-43.7 מיליארד שקל. צלילה אל תוך הנתונים מאפשרת להבחין כי סעיף מס הכנסה נטו (שם נמצאים הניכויים על דיבידנדים) הוא זה שזינק באופן חריג - מ-26.1 מיליארד שקל בינואר 2024 לרמה ל-43.2 מיליארד שקל בינואר האחרון.