אחרי עליית המע"מ: השימוש בכרטיסי אשראי עלה בינואר ב־11%
ברשתות המזון המחזורים עלו ב־8.5%, בהלבשה ומוצרי החשמל העלייה היתה מתונה יותר – 2.5%, כנראה מכיוון שהציבור הקדים רכישות בדצמבר כדי לחסוך את עליית המע"מ. הזינוק במחזורים בענף התעופה מתחיל להתמתן
היקף השימוש בכרטיסי אשראי עלה בחודש ינואר ב־11% לעומת ינואר אשתקד, כך עולה מנתוני שבא, המנהלת את תשתית התשלומים בישראל. מהנתונים עולה כי היקף השימוש בכרטיסי אשראי בינואר היה 46.4 מיליארד שקל. במשיכות המזומן מהכספומטים נרשמה עלייה של 8.6% ל־5.3 מיליארד שקל.
הנתונים החזקים של חודש ינואר מפתיעים. בתחילת ינואר נכנסו לתוקף הגזירות הכלכליות על הציבור שכללו עלייה במע"מ, הגדלת התשלום לביטוח לאומי ועוד. במקביל נכנסו לתוקף עליות מחירים של חלק מיבואני ויצרני המזון. ההערכות היו שהשילוב הזה יביא לירידה בצריכה כחלק מההתאמה של הציבור למצב החדש, ואולם לפחות לפי נתוני ינואר, נראה כי הצריכה טרם נפגעה.
כאשר בוחנים את הנתונים בהשוואה לינואר אשתקד, ראוי להזכיר כי בינואר בשנה שעברה אומנם המלחמה היתה עצימה יחסית, אך רוב המשק כבר חזר לשגרה (השימוש בכרטיסי אשראי בינואר 2024 היה גבוה מהנתונים של טרום המלחמה), כך שהעלייה החדה בינואר השנה לא נובעת מחולשה חריגה שהיתה בינואר אשתקד.
חלק מהעלייה במחזורים בכרטיסי אשראי נובע מעליות המחירים שנכנסו לתוקף בתחילת השנה, אולם גם אם לוקחים זאת בחשבון, הצמיחה עדיין גבוהה. ועדיין, עוד מוקדם מדי לחשוב שהגזירות הכלכליות עברו בצורה חלקה אצל הציבור.
לגל ההתייקרויות שנעשה במקביל לגזירות אחרות הפוגעות בשכר נטו של העובדים סביר שיהיו השפעות בהמשך. כוח הקנייה של רבים נשחק, אך ייתכן שיידרשו עוד כמה חודשים עד שאפשר יהיה לראות את ההשפעה על הנתונים.
כאשר בוחנים את הנתונים לפי ענפים, רואים שתמונת הצמיחה אינה אחידה. ברשתות המזון, שלגביהן הושמעו באחרונה חששות על ירידה צפויה בצריכה, נראה כי זו טרם התרחשה. המחזורים בכרטיסי אשראי בענף זה צמחו בינואר ב־8.5% לעומת ינואר אשתקד. חודש חזק היה גם במסעדות ובבתי הקפה, בהם נרשם זינוק של יותר מ־20% במחזורים.
מנגד, ישנה חולשה מסוימת בענף האופנה וההלבשה, שם מחזורי השימוש בכרטיסי אשראי עלו ב־2.5% בלבד לעומת ינואר אשתקד. העלייה הזו נובעת ככל הנראה בעיקר מעליות המחירים, כך שריאלית הגידול במכירות הוא אפסי. בענף החשמל והאלקטרוניקה נרשמה עלייה מתונה של 2.3% במחזורים. עם זאת, ייתכן שבענף זה הנתונים מושפעים מכך שנעשתה הקדמת רכישות של מוצרים בדצמבר כדי לחסוך את עליית המע"מ שנכנסה לתוקף בתחילת השנה. מה שיכול לרמז לכך שבענף זה נעשתה הקדמת רכישות הוא שבדצמבר נרשמה עלייה של יותר מ־13% במחזורים בענף זה.
הענפים שספגו פגיעה מרכזית בתקופת המלחמה ממשיכים להתאושש: בענף המלונאות היקף המחזורים בכרטיסי אשראי זינקו ב־87% לעומת ינואר אשתקד, שבו היתה השפעה מהותית של המלחמה על הפעילות בענף, וענף הפנאי הבידור רשם זינוק במחזורים של כמעט 40% בחודש שעבר.
ענף התעופה רשם גם כן זינוק גבוה של 42.6% במחזורים בכרטיסי אשראי, אך זהו זינוק מתון יותר לעומת חודשים קודמים, אז הצמיחה הגיעה ל־80% ואף למעלה מכך. הנתונים במגזר זה מתייחסים בעיקר לחברות התעופה הישראליות, שהפכו לשחקן יחיד בתחום בתקופת המלחמה בעקבות הפסקת הפעילות של חברות התעופה הזרות. באחרונה החלו חברות התעופה הזרות לחדש את הטיסות לישראל, מה שצפוי למתן את הגידול החד בהכנסות של השחקניות הישראליות. ניצנים למגמה הזו רואים כבר בנתוני חודש ינואר ולפיהם שיעור הצמיחה במחזורים התמתן לעומת חודשים קודמים.
לדברי מנכ"ל חברת שבא איתן לב־טוב, ״תחילת שנת 2025 הביאה איתה גם עלייה בהוצאות באשראי בכל ענפי הצריכה המרכזיים של המשק. על רקע הפסקת האש אנו רואים שענפי התיירות נמצאים במגמת התאוששות נוספת".