סגור
העיתון הדיגיטלי
20.03.25
כיתת כוננות נחל עוז 2008
כיתת כוננות בנחל עוז (ארכיון) (צילום: צפריר אביוב)
דוח המבקר

8,250 שקל בלבד לשנה: זה התקציב העלוב של המדינה לצוות חירום יישובי בעוטף עזה

על פי דו"ח המבקר, הסכום הזעום הזה אמור לממן העסקת עובד סוציאלי ייעודי ופעילות שוטפת של צוותי החירום כמו הפצת מידע לתושבים, הכשרה של פעילים ותכנון וביצוע תרגילים. עוד עולה, כי משרדי הביטחון, הרווחה והפנים לא הסדירו מנגנון שיתגמל את צוותי החירום היישוביים – גם לא בעתות חירום ממושכות

במתקפת חמאס ב-7 באוקטובר צוותי החירום היישוביים (צח"י) של יישובי עוטף עזה היו מהראשונים להגיב: הם הנחו את התושבים שהיו ספונים בבתיהם במשך שעות ארוכות של אימה, פעלו לצד כיתות הכוננות עד שכוחות צה"ל הגיעו והשתתפו בניהול פינוי התושבים למקומות בטוחים יותר ובליוויים בשעות של שבר וחוסר ודאות.
דו"ח מבקר המדינה שעוסק בהיבטים הקשורים לאסדרה של צח"י לפני המלחמה חושף את התקציב העלוב שעל בסיסו פועלים צוותים אלה: כ-11 אלף שקל בלבד בשנה, כש-75% מהסכום, כ-8,250 שקל מתוקצבים בידי משרד הרווחה והשאר בידי המועצה האזורית שבתחומה נמצאים היישובים הכפריים שבהם מופעלים צוותי החירום. הסכום הזעום הזה אמור לממן העסקת עובד סוציאלי ייעודי על תקן של המועצה האזורית ופעילות שוטפת של צוותי החירום כמו הפצת מידע לתושבים, הכשרה של פעילים ותכנון וביצוע תרגילים. בכלל היישובים שבהם מופעלים צוותים כאלה, מימונם עלה למשרד הרווחה ב-2024 כ-5 מיליון שקל.
הביקורת מצאה כי בעוד שחברי כיתות כוננות ביישובים כפריים מגויסים לשירות מילואים בזמן חירום ובכך מתוגמלים על פעילותם כמו כל שאר המשרתים במילואים, משרדי הביטחון, הרווחה והפנים לא הסדירו מנגנון שיתגמל את צוותי החירום היישוביים – גם לא בעתות חירום ממושכות.
לפי נתונים שהובאו בדו"ח כרבע מהמועצות האזוריות לא חידשו את התקשרותם עם משרד הרווחה לשימור הפעילות של צח"י, אחת מהן היא המועצה האזורית שער הנגב שיישוביה סמוכים לגבול עזה וחשופים לרמת סיכון גבוהה מאד. שם אמרו לנציגי משרד המבקר כי במבחן של עלות מול תועלת הוחלט לא להמשיך בהתקשרות עם משרד הרווחה שכן היא אינה משתלמת – ביורוקרטיה רבה מדי לעומת תקצוב נמוך מדי וחוסר גמישות בניצולו.
המבקר העיר כי בספק אם יש בתקציב הדל שמציעה המדינה והביורוקרטיה הנדרשת לקבלתו כדי לעודד הקמת צוותי חירום ביישובים הכפריים. כל זאת, בעוד שמתחקיר צה"ל על הקרב בקיבוץ בארי שבמועצת אשכול עולה כי במשך שעות ארוכות במהלך 7 באוקטובר הצבא התקשה לגבש תמונת מצב עדכנית על הנעשה בתוך הקיבוץ, בעוד שתמונת מצב כזאת כבר היתה זמינה בידי פעילי צח"י שגם עדכנו אותה כמה פעמים במהלך היום.
בעוד שניתן היה לצפות שמשרדי הממשלה יתקצבו את צוותי החירום ביישובים באופן דיפרנציאלי, כך שיישובים שנמצאים באזורים שבהם רמת הסיכון גבוהה יתוקצבו יותר מיישובים באזורי סיכון נמוך, היקף התקציב הממשלתי שניתן לצח"י אחיד. משרד הרווחה טען בתגובתו למבקר כי הוא מקדם אסדרה בנושא ובמסגרת התהליך נבחן גם שינוי מדיניות התקצוב של הצוותים.