ניתוח
קרעי מקדם את סגירת גל"צ וחלוקת תדריה בזמן שנבדק הסדר ניגוד העניינים שלו
לסגירת גל"צ והפרטת התדרים שלה תהיה השפעה על עסקיהם של בעלי תחנות רדיו מסחריות, כולל אלה שתרמו לישיבה של פטרונו של שר התקשורת. זה כחודשיים נבדק בייעוץ המשפטי האם יש להטיל על קרעי מגבלות בעיסוק בנושאים הקשורים לרדיו האזורי בעקבות תחקיר כלכליסט
שר התקשורת שלמה קרעי, שהודיע שלשום בלילה שיקדם הצעת החלטה בממשלה ביחד עם שר הביטחון ישראל כ"ץ לסגור את תחנת הרדיו גל"צ ולהעביר את התדרים שיתפנו לתחנות רדיו מסחריות שישדרו בפריסה ארצית, עלול בכלל להימצא במצב של ניגוד עניינים – דבר שנבדק בימים אלה על ידי הייעוץ המשפטי לממשלה.
הבדיקה החלה, ללא קשר להצעה הנוכחית, בעקבות פנייה ליועמ"שית של מכון זולת לשוויון וזכויות אדם, לאחר תחקיר כלכליסט שפורסם בינואר. בתחקיר נחשף שבעלי תחנות רדיו אזוריות פרטיות תרמו במשך שנים מיליוני שקלים במצטבר לישיבת "כסא רחמים" שבראשות הרב מאיר מאזוז, הפטרון הפוליטי של קרעי. מדובר בבעלי רדיו קול ברמה, צבי עמאר, שתרם ב־2023-2008 יחד עם בני משפחתו לפחות 2 מיליון שקל לישיבה, ובבעלי רדיו דרום, גלי ישראל ורדיו תל אביב, צבי שלום ויוסי סבן, שתרמו ב־2019-2007 לישיבה כ־850 אלף שקל.
לקרעי יש זיקה רבה לישיבה ולרב מאזוז: הוא התחנך בה ובהמשך הישיבה והרב היוו "קרש הקפיצה" שלו לחיים הפוליטיים, במגוון דרכים, שפורטו בתחקיר, כאשר עד היום קרעי מזוהה עם הרב מאזוז, מחובר אליו, והישיבה משמשת עבורו גם מקור כוח פוליטי.
למרות הקשר הזה, קרעי נמנע מלהצהיר על כך בהסדר ניגוד העניינים שלו, למרות שהוא מקדם בתפקידו רפורמות בעלות פוטנציאל השפעה ברור על עסקיהם של אותם בעלי תחנות שתרמו לרב מאזוז - והם עשויים להנות מפירות מהלכיו השונים של קרעי, כחלק מההשפעה הרוחבית שלהם. בין השאר מדובר בהצעות חוק פרטיות שקרעי עמד מאחוריהן והוגשו על ידי ח"כים אחרים בליכוד, ובינתיים נבלמו בוועדת הכלכלה על ידי היו"ר דוד ביטן. כך למשל, החוק לסגירת תאגיד השידור הציבורי שכולל סגירת חלק מתחנות הרדיו שלו ובכללן הפרטת או סגירת רשת ב' (החודש הוגשה הצעת חוק חדשה על ידי ח"כ גלית דיסטל־אטבריאן) ו"חוק הרדיו", שביקש לתת סמכות לשר התקשורת להעניק היתרים לתחנות פרטיות מסחריות לשדר בפריסה ארצית, לפי שיקול דעתו וללא מכרז.
בדומה, גם להצעת המחליטים הנוכחית שקרעי מקדם כעת לסגירת גל"צ והפרטת התדרים שלה, פוטנציאל השפעה ברור על עסקיהם של בעלי תחנות רדיו מסחריות, כולל אלה שתרמו לישיבה של פטרונו. את הרוח הגבית להגשת ההצעה קיבל קרעי מראש הממשלה בנימין נתניהו שתקף בישיבת הממשלה שלשום את גל"צ ואמר "למה צריך בכלל תחנה צבאית? שר הביטחון ושר התקשורת צריכים לבחון את עניין גל"צ".
האינטרסים של השר
למרות שחלפו כבר כחודשיים וחצי מאז שנושא ניגוד העניינים הפוטנציאלי של קרעי בנושא החל להיבדק בייעוץ המשפטי לממשלה, טרם הוחלט שם האם יש להטיל מגבלות כלשהן על קרעי בהסדר ניגוד העניינים שלו, ואם כן איזה - וכל הנושא עדיין מצוי בבחינה על ידי אשכול טוהר המידות בייעוץ וחקיקה, העוסק בין השאר בתחום ניגודי העניינים בשירות הציבורי, ונמצא באחריות המשנה ליועמ"שית למשפט ציבורי־מנהלי עו"ד ד"ר גיל לימון.
חשוב מאוד שכעת, על רקע התנעת סגירת גל"צ על ידי קרעי והפרטת תדריה המתוכננת, היועמ"שית תיתן בהקדם את חוות דעתה הברורה בנושא. שני משנים ליועמ"ש לשעבר, אמרו לכלכליסט במסגרת התחקיר, שבמקרה המדובר יש בהחלט "פוטנציאל לניגוד עניינים" של קרעי. לדברי אחד מהם, "ראוי היה שהשר יודיע בעת מילוי שאלון לאיתור ניגוד עניינים על הקשר הזה לבעלי תחנות הרדיו, שתרמו לישיבה שהוא קרוב אליה. זה לכאורה מקים זיקה ויכול להיחשב כ'יחסים מיוחדים'". לדברי המשנה לשעבר השני, "כעת על הייעוץ המשפטי לבחון את הנושא לעומק ולהחליט האם יש מניעה שהשר יעסוק בנושא הרדיו האזורי".
מנכ"לית מכון זולת עינת עובדיה אמרה אתמול לכלכליסט כי "פנינו כבר פעמיים ליועמ"שית - הן בדרישה לפתיחה מיידית בחקירה פלילית נגד השר קרעי, בחשד לעבירות שוחד, הפרת אמונים ושימוש לרעה בכוח משרתו והן בבקשה למתן חוות דעת בנוגע לניגוד העניינים שבו הוא מצוי בשל התרומות המשמעותיות שניתנו לישיבה של פטרונו. זאת במקביל לקידום חקיקה ומדיניות שמיטיבים עם בעלי תחנות שתרמו לה. בפניותינו הדגשנו שמדובר במתווה מתגלגל: תחילה קידום חוק שיאפשר לתחנות אזוריות להפיץ שידוריהן ארצית, לאחר מכן ניסיון לסגור תחנות רדיו של תאגיד השידור הציבורי - וכעת, סגירת גל"צ והעברת תדריה. בכל אחד מהשלבים האלו - השר פועל באופן שמעלה סימני שאלה משמעותיים לגבי האינטרסים המניעים אותו ומגביר את החשש לפעולה בניגוד עניינים ולשימוש פסול בכוח המשרה".
סוכריה לתחנות הרדיו הפרטיות
את הצעת המחליטים ביקש קרעי מכ"ץ להעלות בהקדם להצבעה בממשלה במטרה לסגור את גל"צ עד סוף השנה. על פי טיוטת ההצעה, הממשלה מתבקשת "להורות לשר הביטחון, בהיוועצות עם שר התקשורת, לגבש ולקדם בתוך 60 יום מקבלת החלטה זו מתווה לסגירת שידורי הרדיו הצבאיים, שיבוצע במלואו עד ליום 31 בדצמבר 2025. שידורי חדשות ואקטואליה בתחנה יופסקו בתוך שלושה חודשים מיום החלטה זו". עוד מתבקשת הממשלה "להורות לשר התקשורת לבצע את התהליך הנדרש על מנת להוציא למכרז את התדרים שיתפנו לשידורי רדיו מסחריים ארציים".
במכתב נלווה כתב קרעי לכ"ץ שהוא פונה אליו כדי "לקדם יחדיו מהלך חשוב ומתבקש: סגירת תחנת הרדיו הצבאית גלי צה"ל, תוך מימוש סדר היום הימני ליברלי שאנחנו חולקים". קרעי מאשים במכתב כי "גל"צ, שהוקמה כתחנה צבאית לתמיכה ולחיבור עם חיילי צה"ל, הפכה זה מכבר למעוז פוליטי, מנותק מיעודה המקורי. ביקורת על לוחמי צה"ל ופגיעה מתמשכת בערכי הלכידות הלאומית בזמן מלחמה - הפכו לשגרה".
לצד השתקת הביקורת מצד גל"צ שעומדת בבסיס הצעת קרעי - בדומה לניסיונו לסגור את תחנות הרדיו של התאגיד - הצעת המחליטים לסגירת גל"צ מקדמת גם היא מתן סוכריה לתחנות הרדיו הפרטיות מסחריות. קרעי כתב לכ"ץ ש"את התדרים שיתפנו נקצה לטובת הרחבת מגוון הדעות בשידורי הרדיו בישראל, באמצעות מתן רישיונות לשידורי רדיו מסחריים בפריסה ארצית, דבר שיחזק את השוק החופשי ויעודד תחרות בריאה בענף התקשורת".
אמנם מדובר כעת בהצעת החלטה שתובא לאישור הממשלה, ולא בקידום חקיקה בכנסת, אולם נזכיר שיועמ"שית הכנסת עו"ד שגית אפיק, כבר הביעה עמדתה בעבר - על רקע תחקיר כלכליסט ופנייה מקבילה אליה של זולת. אפיק כתבה בינואר כי ייתכן שקרעי ייאלץ לתת גילוי נאות בוועדת הכלכלה על התרומות שקיבלה הישיבה של הרב שלו מצד בעלי תחנות רדיו פרטיות, ככל ויעלה בוועדה נושא הקשור לרדיו האזורי. עוד עלה ממכתבה של אפיק, שייתכן שגם ועדת האתיקה של הכנסת תידרש לסוגיה, במקרה שתוגש נגד קרעי תלונה על הפרה לכאורה של כללי האתיקה.
קרעי, לפי עמדתו, לא רואה חובת דיווח או מתן גילוי נאות, כפי שעלה מתגובתו לתחקיר לפיה, "כל הטענות על ניגוד עניינים הן לא יותר מקשקוש מוחלט, ניסיון מלאכותי להלביש על השר מניעים זרים ולהסיט את הדיון מהרפורמה שהשר מוביל לטובת הציבור ולא לטובת בעלי ההון. העובדה שאנשים פרטיים תורמים לישיבות היא לא יותר ממחויבותם הערכית והדתית. אין לכך שום קשר לתהליכים שהשר מקדם".
זולת, כאמור, דרשו מבהרב־מיארה בעקבות התחקיר לפתוח בחקירה פלילית נגד קרעי - נתיב פחות רלבנטי במקרה זה - וגם לתת חוות דעת בנוגע לניגוד העניינים החריף לכאורה שבו קרעי מצוי בעת שהוא עוסק ברדיו האזורי. ובמידה וימצא חשש לניגוד עניינים, להגביל אותו בקידום הצעות שבהן עשויות להינתן הטבות לבעלי תחנות רדיו אזוריות.