דעה
המפץ התחרותי בבנקאות שמסתתר בבחירות של המשקיעים הצעירים
כך נגישות למידע ופלטפורמות דיגיטליות מאתגרות את המונופול הבנקאי המסורתי, ומדוע התנאים האטרקטיביים לצעירים מסמנים שינוי עמוק בשוק הפיננסי בישראל
לאחרונה פרסם בנק ישראל נתונים מעניינים ששופכים אור על ההחלטות המפתיעות, של כמה מהבנקים בישראל להציע לראשונה, מאז ומעולם, תמחור אטרקטיבי על מסחר בשוק ההון לצעירים.
לפני שאציג את הנתונים, אשתף שכיו״ר בנק בישראל, כלל לא הופתעתי לראות כחלק ממתווה ההטבות שנדרשו חמשת הבנקים הגדולים בישראל להעניק ללקוחותיהם, ברקע רווחי העתק שהציגו, הצעות משתלמות (הגם שלתקופה מוגבלת ותחת שורת התניות) לסוחרים צעירים עד גיל 30. הבנקים הישראלים מעולם לא פרסמו הצעות תחרותיות ומשתלמות לקהל הרחב, אלא העדיפו תמיד לנקוט במודל המסורתי הישן והמפלה, שבו רק בעלי כוח מיקוח, חזקים ומיודעים, נהנים מתנאים טובים על חשבון כל היתר. מדוע אם כן אינני מופתע על הנדיבות הפתאומית? בסוף 2024 השיק בנק וואן זירו את מערכת המסחר שלו בתנאים המציעים תחרות של ממש גם מול בתי ההשקעות. היקף פתיחות חשבונות המסחר בבנק הדהים בקצב שלו, גם את הציפיות הוורודות שלנו, קצב פתיחות החשבון יותר מהוכפל.
לפי הנתונים הסטטיסטיים שפרסם בנק ישראל עולה כי שיעור חשבונות משקי בית שמשקיעים בקרנות נאמנות מחוץ לבנקים הגיע בשנת 2024 ל-17% ושיעור חשבונות משקי הבית המשקיעים ישירות במניות עומד על 14%. אלו נתונים מרשימים, לאחר שבמשך שנים ארוכות ניסו הרגולטורים השונים לחולל תחרות בתחום המסחר אך הלקוחות שמרו בעיקשות נאמנות לבנקים המסורתיים וזאת למרות שנגבו מהם עמלות היקרות במאות אחוזים לעומת החלופות. לפי הערכות בשוק, מעל 30% מהכסף החדש המגיע לשוקי ההון על ידי הציבור הישראלי, מופנה מחוץ לחמשת הבנקים הגדולים בישראל, באופן שמעיד על תחרות שרק הולכת ומתחזקת.
אלא שבתי ההשקעות הישראלים קיימים כבר עשרות שנים, כיצד קרה שהתחרות מתעוררת דווקא כעת?
יש לכך מספר סיבות אך המשמעותית שבהן קשורה למהפכת המידע. עד ממש לא מזמן הדרך לחשוף את משקי הבית להשקעות בשוק ההון הגיעה בכלל מכיוונם של הבנקים. הבנק איתר לקוחות בעלי סכומי כסף גבוהים והציע להם לקבל ייעוץ השקעות וכך חשף אותם לשוק ההון ואת הבנק – להכנסות שמנמנות מעמלות מסחר. עבור מרבית הלקוחות, הצעירים יותר או כאלה שלא צברו עדיין סכומי כסף משמעותיים, שוק ההון לא היה פחות נגיש, עולם רחוק ששייך לעשירים.
כל זה משתנה בשנים האחרונות. הגישה למידע על שוקי ההון, על הערך המוסף שבהשקעות ארוכות טווח, ההבנה של מחזורי הכלכלה והעמידות שנרכשה למול משברים, כולל הירידות האחרונות בשווקים, שמייצרות גם הזדמנויות, גדלו משמעותית, כך שהחשש שליווה את הכניסה לתחום השקעות הולך ומתפוגג ככל שנבנות פלטפורמות השקעה ידידותיות ונגישות יותר. פתאום, אנשים בגילאי 20-40 שרק מתחילים לצבור את הונם מקבלים נגישות להשקעות ערך, בצורה דיגיטלית, נוחה ופשוטה ולהבדיל מהוריהם, הרבה יותר פתוחים להתנסות ולהשתמש בכלים דיגיטליים. מעבר לכך, החל מינואר 2024 המשקיעים בבנקים מקבלים אחת לחודש מסרון עמלות חודשי ונחשפים לראשונה לעלויות העתק שהם סופגים במסחר בבנק. השילוב הזה של מידע, שקיפות ופשטות פתיחת חשבונות המסחר, מייצרים זרם של כסף שיוצא החוצה או לא נכנס מלכתחילה לבנקים המסורתיים.
התגובה של הבנקים המסורתיים, שאין להם שום אינטרס לשבור את הסטטוס קוו ולהתחרות על מחיר או להנגיש את המסחר לקהלים רחבים יותר שעוד לא מייצרים להם הכנסות גבוהות, מעידה עד כמה התחרות היא אמיתית. אך גם פה, המיקוד שלהם בקהל מצומצם, צעיר, לתקופות מוגבלות וזמניות (בתקווה שהתחרות תתנדף), מיקוד שלא יאיים חלילה על מנוע ההכנסות, ומבלי שהם מבינים, עדיין, שהם בסכנה לאבד גם את ההורים של אותם משקיעים.
וכאן טמון, בעיני, הסיפור התחרותי הרחב יותר. כי אם בני ה-20-40 כבר לא מהססים להשקיע מחוץ לבנקים ולוותר על הנוחות הגלומה בניהול תיק ההשקעות שלהם במקום שאליו נכנסת המשכורת, לא מוכנים להמשיך ולשלם את עמלות המסחר הגבוהות ומבלי לקבל את השירות והליווי המוצע לבעלי ההון, הם גם יפסיקו להסתפק בריביות המגוחכות שהם מקבלים על הפיקדונות ולשלם עמלות מט״ח מנופחות על תמורת המניות שהם מקבלים מחברת ההייטק או כשהם טסים עם כרטיס האשראי הבנקאי לחו״ל. והם יצפו וידרשו לקבל הרבה יותר, גם בהיבט השירות וזאת עוד לפני שצברו את ההון שיביא את הבנקים המסורתיים לפזול לפתחם.
היום יש אוקיינוס אדום של תחרות בתחום המסחר. המידע שהפך זמין ונגיש, השקיפות שמרימה את מסך העלויות, הנגישות לקבלת שירות איכותי ומותאם אישית שהולכת ומתרחקת מקהלים רבים, מובילים לאותה הדרך בדיוק – ליציאה מהבנקים המסורתיים לטובת אלטרנטיבות, שמציעות תחרות אמיתית על הלקוחות, לאורך זמן.
שוקי אורן הוא יו״ר בנק ONE ZERO