בלעדי
נמל חיפה עושה שרירים למדינה: עוצר את תוכניות הפיתוח עד שיוכל לחלק דיבידנדים
הנמל כבר ארגן באפריל תחרות אדריכלים לתכנון ממגורות חדשות, אך כעת החליט לעצור את כל הליכי הפיתוח לאזור עד שימולאו דרישותיו: חלוקת המזומנים שבקופה לבעלי המניות, הקצאת שטח נוסף לצרכים לוגיסטיים ומסחריים והקלות רגולטוריות
נמל חיפה, שנמצא בבעלות קבוצת אדאני ההודית וקבוצת גדות, ארגן בחודש אפריל תחרות אדריכלית לתכנון ממגורות חדשות בנמל, במטרה שיחליפו את ממגורות דגון הוותיקות. למרות התחרות, שמשכה אליה משרדי אדריכלים מובילים, שם המשרד הזוכה בתכנון טרם פורסם וייתכן גם כי לא יפורסם בקרוב. הסיבה, כפי שנודע לכלכליסט, היא שבנמל החליטו לעצור את תוכניות הפיתוח לנמל, ובהן הקמת ממגורות חדשות — עד שיקבלו מהמדינה את ההטבות שביקשו, ובראשן האפשרות לחלק את המזומנים שבקופת הנמל כדיבידנד לבעלי המניות.
הבטחות שהמדינה נתנה לנמל במסגרת אסדרת נמלי הים, שעליה הכריז משרד התחבורה לפני כמה שבועות, הן הקצאת שטח נוסף לצרכים לוגיסטיים ומסחריים וכן "הקלות והתאמות רגולטוריות" לשיפור שירות הנמל.
יו"ר נמל חיפה, רון מלכא, טען לאחר פרסום האסדרה, שנגעה לכל נמלי הים הפעילים בישראל, כי היא אינה ברורה בכל הנוגע לנמל חיפה: "השינויים החלקיים שנחתמו השבוע לא מהווים אסדרה, אלא נותנים מתנות לחלק מהשחקנים, כאשר לא כל הפרטים מסוכמים, ודאי לא איתנו. זו לא אסדרת שוק, זה עיוות שוק. המהלך מסכן את פרנסתם של 700 עובדים בנמל חיפה".
כפי שנחשף בכלכליסט בפברואר, בעלי הנמל מבקשים לעשות שימוש במזומנים שנמצאים בקופת הנמל לצורך שעבוד כנגד הלוואות שלקחו הבעלים עם רכישת הנמל, מה שיאפשר להם להקטין את הריביות. מזומנים אלה שהיו בקופת החברה טרם ההפרטה יועדו לפיתוח הנמל, ונקבע בהסכם ההפרטה כי לא יוכלו להימשך על ידי הבעלים כדיבידנד. הבקשה להשתמש במזומנים הללו לצורך שעבוד שקולה לחלוקת דיבידנד לבעלי הנמל, שכן מימוש השעבוד במידת הצורך יקבע הלכה למעשה כי המזומנים יעברו לנושי הבעלים במזומן.
עוד ביקש הנמל כי הוצאות תוכנית ההתייעלות של הנמל לא יחושבו כיתרות רווח המיועדים לחלוקה של הנמל, וכך יוכל הנמל לצאת לתוכנית התייעלות ועדיין למשוך דיבידנד לבעלים. נושא זה ממתין לאישור משרדי האוצר והתחבורה. לכלכליסט נודע כי הסוגיה גולגלה על ידי משרדי הממשלה לפתחו של רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות, שבתפקידו הקודם ברשות הוביל את הפרטת נמל חיפה ואת ניסוח ההסכם מול הרוכשים. ברשות החברות שמו דגש על שימור הכסף בקופת החברה לטובת פיתוח הנמל כדי להבטיח שיפעל לטובת האינטרסים הציבוריים.
קבוצת אדאני וקבוצת גדות רכשו את הנמל במסגרת ההפרטה בינואר 2023 בעלות של 3.974 מיליארד שקל. מאז פרוץ המלחמה ירד היקף המטען של הנמל ב־18% בהשוואה לשנה הקודמת, וב־2024 חלה ירידה של 15% נוספים. בניסיון להילחם ביוקר המחיה הוציא משרד התחבורה תוכנית לאסדרה חדשה של נמלי הים, ובה שורה של הקלות לנמלים השונים כמו העברת רציף 25 השומם באשדוד לשימושו של נמל אשדוד ומתן אפשרות לנמל הסיני להשתמש ברציפים 7 ו־8, אף שהתנאי לכך בהסכם ההפעלה המקורי טרם הוגשם.
כאמור, באפריל קיים נמל חיפה תחרות לבחירת עיצוב לממגורות חדשות. התחרות התקיימה בהאנגר במתחם הטרמינל בנמל חיפה, כאשר המעצבים התבקשו לתכנן מבנה שכולל ממגורות שבהן ניתן לאחסן 120 אלף טנות דגנים, ברציף שאורכו כ־900 מטר, כחלק מפרויקט שעלותו מוערכת בעשרת מיליוני שקלים ומטרתו להציג מבנה שיחליף את בניין ממגורות דגון האיקוני שברחוב העצמאות. בתחרות השתתפו חמישה משרדי אדריכלים: קימל אשכולות, HQ (ארז אלה), SO (עודד רוזנקיאר ושחר לולב), ברכה חיוטין ואסף לרמן.
בדגון עוברים כיום כ־75% מגרעיני הדגנים המיובאים לישראל. המטרה של נמל חיפה היא לסמן את הנמל כיעד לקליטת הפעילות הרווחית.
מנמל חיפה נמסר בתגובה: "התוצרים של המתחרים היו נפלאים, ואחד מהם ייבחר כאשר פרויקט הקמת הממגורה יתקדם".