סגור
העיתון הדיגיטלי
24.04.25
קידוח גז מאגר תמר
אסדת קידוח במאגר תמר. מספק את הגז לחברת החשמל (צילום: אלבטרוס)
בלעדי

משרד האנרגיה לשברון: "אם תעלו מחירים ננקוט נגדכם צעדים"

משרד האנרגיה העביר מסר לחברה לפיו הוא עשוי לתמוך בהמלצה להוצאת החברה מהפעלת אחד מהמאגרים שבאחריותה. במקביל, גורמים מטעם שברון נפגשו עם אבי שמחון בניסיון למנוע פרסום של המלצה כזו במסגרת ועדת דיין לבחינת משק הגז 

ברקע המשא ומתן בין חברת החשמל לשברון על מחיר הגז ממאגר תמר לחברה, במשרד האנרגיה העבירו מסר לחברה האמריקאית ולפיו אם תעלה מחירים – במשרד יתמכו בעמדת האוצר להוצאת שברון מהפעלת אחד מהמאגרים שבחופי ישראל או הקשחת התנאים לייצוא הגז, בה דנה בין היתר ועדת דיין לבחינת מדיניות ייצוא הגז מהמאגרים. גורמים במשרד האנרגיה אישרו שהמסר אכן הועבר לחברה.
לכלכליסט נודע עוד כי במהלך הימים האחרונים גורמים מטעם שברון נפגשו עם ראש המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון ועם מנכ"ל משרד האנרגיה יוסי דיין בניסיון להשפיע על ההמלצות המתגבשות.

לחברות יותר משתלם לייצא

בימים אלה מתקיים משא ומתן בין חברת החשמל לנציגי תמר על מחיר הגז מהמאגר, שנחשב לספק המרכזי שלה. במסגרת ההסכם בין החברות יש סעיף המאפשר לנהל משא ומתן על מחיר הגז, כך שהוא יכול לנוע 10% למטה או למעלה.
לפי המסר שהועבר ממשרד האנרגיה לנציגי שברון בעל פה, אם מחיר הגז יעלה – במשרד ינקטו צעדים נגד החברה. אחד הצעדים שיישקלו הוא כאמור תמיכה בהוצאת החברה מההפעלה של אחד ממאגרי הגז בהם היא מחזיקה.
מהלך נוסף שנשקל נגד שברון הוא הקשחת תנאי הייצוא ממאגרי הגז. מחירי הייצוא של הגז הטבעי גבוהים מהמחירים בשוק המקומי, ולכן לחברות משתלם לקדם את היצוא. היתרי הייצוא תלויים במשרד האנרגיה, הבוחן את הבקשות ומאשר אותן בכפוף לתנאים שונים. בשנה שעברה כ־52% מהגז הטבעי שהופק בישראל יועד לשוק המקומי, והיתר לייצוא למצרים וירדן. יש לציין כי במאגר תמר כבר קיבלו את היתר הייצוא, אך בלוויתן טרם קיבלו אישור סופי למהלך - אלא רק אישור עקרוני ממשרד האנרגיה.
בימים אלה מתכנסת ועדת דיין, בראשות מנכ"ל משרד האנרגיה יוסי דיין ובה נציגי רשות החשמל, משרד האוצר, רשות התחרות, משרד המשפטים ובנק ישראל. הוועדה בוחנת את מדיניות הגז הטבעי בישראל וכן את ההיתרים ומדיניות היצוא מתגליות עתידיות.
הוועדה, שהוקמה בפברואר אשתקד, מתעכבת כבר מספר חודשים בפרסום מסקנות הביניים שלה. אחת המחלקות המרכזיות היא הרצון של משרד האוצר לקדם את הוצאתה של שברון מאחד ממאגרי הגז שהיא מפעילה.
אחת הסוגיות המרכזיות שבהן עוסקת הוועדה היא התחרות במשק. בישראל יש שלושה מאגרי גז טבעי: לוויתן (600 BCM), תמר (300 BCM) וכריש (100 BCM). לפי דו"ח של מינהל אוצרות טבע במשרד האנרגיה, ב־2024 הופקו בישראל 27.38 BCM משלושת המאגרים, כשהצריכה המקומית עמדה על 14.27 BCM.
את כריש, המאגר הקטן ביותר, מפעילה ומחזיקה באופן מלא החברה היוונית־בריטית אנרג'יאן. לוויתן, המאגר הגדול ביותר מוחזק על ידי ניו מד אנרג'י (45%), שברון (40%) ורציו (15%). במאגר תמר מחזיקה שברון ב־25%, יחד עם שורה של שותפים.
שברון היא החברה המפעילה של תמר ולוויתן, כך שהיא גם מחזיקה בשני המאגרים והיא החברה המפעילה את שני המאגרים שיחדיו מהווים כ־90% מעתודות הגז בישראל.
בעוד שמאגר לוויתן ממוקד בייצוא גז, במאגר כריש כל הגז המופק מיועד למשק המקומי. מאחר שלחברה אין אלטרנטיבה למכירת הגז, הכניסה של אנרג'יאן לשוק הפחיתה את המחירים בשוק המקומי. אלא שמדובר במאגר הגז הקטן ביותר ומרבית העתודות של הגז הטבעי מהמאגר נמצאות כבר בהסכמי מכירה ללקוחות שונים. המשמעות היא שאם יזם מקים תחנת כוח חדשה, או לאחר שפג הסכם למכירת גז לתחנת כוח כלשהי, בעלי תחנת הכוח נאלצים לקנות גז מלווייתן או תמר — שבשניהם יש לשברון אחזקה משמעותית.
לכן, במסגרת הדיונים בוועדת דיין דוחף משרד האוצר להכניס המלצה להוצאת שברון מהפעלה של אחד ממאגרי הגז הטבעי.
בלי תחרות המחירים יעלו
היעדר תחרות במשק הגז מתגלגל לכספי הציבור. לפי ניתוח של אגף התקציבים באוצר, מחסור בתחרות בתחום עלול להוביל להתייקרות של כ־2 דולר ליחידת חום. עד שנת 2040 העלות הכוללת לציבור תגיע ל־45 מיליארד שקל (כמחצית מהסכום יחזור למדינה במיסים).
משברון נמסר: "שברון גאה בשותפות עם מדינת ישראל ובעלי עניין אזוריים נוספים, ואנו מצפים להמשיך ולתמוך באסטרטגיה לפיתוח משאבי האנרגיה לטובת מדינת ישראל והאזור. איננו נוהגים להגיב לגבי פגישות שמתקיימות עם בעלי עניין. כמקובל, מתקיימות פגישות עם גורמים ממשלתיים במטרה להציג את עמדתנו בכל הנוגע לסוגיות אנרגיה מורכבות שחשובות לחברה".
ממשרד האנרגיה נמסר: "מנכ"ל משרד האנרגיה והצוות המקצועי במשרד נפגשים מעת לעת עם כלל הגורמים הרלבנטיים במשק האנרגיה. החלטותהמשרד ומדיניותו מתקבלות וימשיכו להתקבל בשים לב לאינטרסים של מדינת ישראל בכלל ומשק האנרגיה בפרט, באופן אחראי ומקצועי. איננו מוצאים לנכון להתייחס לתכניה של פגישה כזאת או אחרת מול גורמים שונים במשק".
מהמועצה הלאומית לכלכלה לא נמסרה תגובה.