בניגוד לעמדת משרד התחבורה: מתחם הרכבת התת-קרקעי יוקם בסבידור מרכז ולא בשלום
הוועדה לתשתיות לאומיות דחתה את עמדת משרד התחבורה להקים את המתחם בתחנת השלום בשל קשיים טכניים בחפירה והקמת תחנה חדשה באזור. מתחם נוסף אושר בגלילות. שני המתחמים אושרו כחלק מהתוכנית להוספת מסילה חמישית ושישית באיילון, שצפויה להגדיל את מספר הנוסעים בציר זה פי 4
הוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל) אישרה היום (ב') לקדם את הקמת מתחם התחבורה התת-קרקעי בתחנת סבידור מרכז הגובלת במתחם הבורסה ברמת גן. ההחלטה אושרה ברוב מכריע של 13 תומכים מול מתנגד אחד - נציג משרד התחבורה. בנוסף אושר מתחם תחבורתי בגלילות.
שני המתחמים שאושרו כהאבים התחבורתיים של גוש דן הם חלק מתת"ל 133, התוכנית להוספת שתי מסילות רכבת חדשות - החמישית והשישית - באיילון. רשת המסילות החדשות תכלול מסילה כפולה מהרצליה ועד לנתב"ג, דרך תל אביב, באורך של כ-27 קילומטרים, מהם 15 קילומטרים במנהרות תת-קרקעיות. המסילות החדשות יאפשרו הפרדה בין השירות הבינעירוני המהיר ובין השירות הפרברי, כנהוג במדינות רבות בעולם. במתחמים שאושרו בסבידור ובגלילות תוקם תחנה למסילות 5 ו-6 שתשמש את הרכבות המהירות, שלא יוכלו לעצור בכל תחנות גוש דן.
כיום, פועלות שלוש מסילות רכבת על ציר איילון, והמסילה הרביעית נמצאת בשלבי ביצוע ועתידה להיפתח ב-2027. הוספת המסילה החמישית והשישית היא חלק מהתוכנית האסטרטגית לרשת מסילות הברזל לשנת 2040. תוואי המסילות המהירות בין שפיים לנתב"ג, שיעברו בשתי מנהרות תת-קרקעיות, נמצא בתכנון.
לפי משרד התחבורה, הפרויקט ישלש את מספר הרכבות הנעות בצוואר הבקבוק העיקרי של רכבת ישראל, מ-13 רכבות לעד 38 רכבות לשעה בכל כיוון. הוספת מסילות 5 ו-6 תאפשר מעבר של כ-60 אלף נוסעים בשעה בשדרת האיילון, לעומת 15 אלף כיום – גידול של פי ארבעה.
במתחם סבידור מרכז, יפגשו המסילות המהירות את ארבע המסילות הפרבריות של הרכבת, את קווי המטרו M1 ו-M2 ואת הקו האדום של הרכבת הקלה. המתחם ישלב גם את מסוף ארלוזורוב המרכז עשרות קווי אוטובוס עירוניים, פרבריים ובינעירוניים. במתחם גלילות יפגשו המסילות המהירות את ארבע המסילות הפרבריות של הרכבת בתחנת גלילות דרום, את שני קווי המטרו M1 ו-M3 ואת הנתיבים המהירים באיילון, לצד חיבור לרשת האוטובוסים, באמצעות מסוף אוטובוסים חדש שישרת את צפון המטרופולין.
כאמור, בנוגע להקמת המתחם של סבידור לא הייתה תמימות דעים: בעוד עיריות ר"ג ות"א יחד עם מנהל התכנון והוועדה המחוזית סברו כי יש להקים את המתחם בסבידור, עמדת משרד התחבורה הייתה להקמת המתחם בתחנת השלום. לכן, שתי הרשויות רואות בהחלטה שהתקבלה היום הישג משמעותי, בוודאי עבור העיר רמת גן שבה יחובר מתחם הבורסה – אזור התעסוקה העיקרי של העיר - לרשת התחבורה.
בעיריית ר"ג הציגו את היקפי הפיתוח הצפויים במסגרת התוכניות להרחבת מתחם הבורסה, ולפיהם שטחי התעסוקה והמסחר שלו יגדלו מ-800 אלף מ"ר כיום ל-4.5 מיליון מ"ר בעשורים הקרובים. עוד נטען בדיון כי במתחם השלום קיים קושי לחפור ולהקים תחנה חדשה.