פרשנות
היעד התורן של יוזמי ההפיכה המשטרית: לחנוק את ארגוני זכויות אדם
אושרה הצעת חוק שלפיה עמותות שתרומותיהן מתקבלות מ"ישויות מדיניות זרות" ימוסו ב־80%, וגם תימנע מהן האפשרות לפנות לבית משפט. העמותות שהתיקון הזה נוגע להן מקדמות ערכי זכויות אדם ודמוקרטיה. הפעם גם רשות המסים מתנגדת למהלך
המאמץ הנחוש לחסל את עמותות זכויות האדם עלה היום מדרגה בדמות אישור הצעת חוק העמותות (תיקון – תרומה מישות מדינית זרה) של ח"כ אריאל קלנר. ההצעה, שאושרה בוועדת שרים לענייני חקיקה, תועבר לקריאה טרומית בהמשך השבוע ואז יוחלט לאיזו ועדה תנותב. סביר שזה יהיה לוועדת חוקה, כי אין מתאים משמחה רוטמן לטפל בסיפור הזה. המרכיב הראשון בהצעה הוא מיסוי של 80% מתרומות שמגיעות מ"ישויות מדיניות זרות". הניסוח הזה מרמז לישויות מסתוריות זדוניות שזוממות לבחוש בענייניה הפנימיים של מדינת ישראל. ובכן, מדובר במדינות (ובתאגידים וקרנות שנשלטים בידי אותן מדינות) שהן הכי ידידותיות לישראל כמו ארצות הברית, אנגליה, אוסטרליה, מדינות האיחוד האירופי וכדומה. אז מה כל כך מפחיד בהן?
מתברר שהמדינות האלה תורמות במיוחד לעמותות שמקדמות מה שמכונה בשיח הדמוקרטי־ליברלי "ערכים משותפים" - ואין מה שמפחיד יותר את הימין ההלכתי הפשיסטי שלנו מהערכים המשותפים האלה, לישראל ולעולם הדמוקרטי, כולל ארצות הברית של פעם, של עידן ביידן. מדובר בערכים של דמוקרטיה, זכויות אדם, תמיכה במיעוטים, תמיכה בשיתופי פעולה בין יהודים וערבים. בקיצור, ובמילה אחת – "שמאל".
למחקר נפרד ראויה השאלה איך הפכו זכויות האדם לשם קוד של שמאל, ואפילו שמאל בוגדני. לעמותות הימין, לעומת זאת, שמקדמות התנחלויות או את הקמת בית המקדש, כמו האגודה להקמת המקדש, ידידי עיר דוד, עטרת כהנים וכדומה – אין מה לדאוג. הן נתרמות ובסכומים גבוהים יותר, אבל לא ממדינות "הערכים המשותפים", אלא ממיליארדרים וגופים פרטיים. לכן החוק לא חל עליהן.
אפשר לסכם את החלוקה הזו בדרך הבאה: ישראל היא מדינה יהודית ודמוקרטית. מי שתורם לחיזוק צביונה היהודי פטור ממס. מי שיתרום לחיזוק צביונה הדמוקרטי ימוסה ב־80%. הנה עוד מסלול להשלטת היהדות על הדמוקרטיה.
מובן ששיעור המס הזה ירתיע ויצנן את התורמים. מי ירצה שמרבית כספו תגיע לרשות המסים של מדינת ישראל ולא למטרה האמיתית שהתורם מבקש לקדם. אגב, רשות המסים מתנגדת לחוק בטענה שהטלת מס אינה אמצעי ענישה, וגם מחשש לפגיעה מסיבית בתרומות שזורמות לישראל, למשל כאלה שנועדו לפילנתרופיה, לבתי חולים, לאוניברסיטאות.
משרד המשפטים מתנגד מסיבות עקרוניות יותר: פגיעה בזכויות יסוד כמו חופש הביטוי הפוליטי, חופש ההתאגדות וגם הפגיעה הקשה בנגישות לבתי המשפט. וזאת בגלל ההגבלה הדרקונית השנייה שגלומה בהצעה: "לא ייזקק בית המשפט לבקשה שהוגשה על ידי עמותה שעיקר מימונה מישות מדינית זרה". לפני כעשור חוקק חוק שמחייב עמותות להצהיר מטעמי שקיפות על כך שרוב המימון שלהן, למעלה מ־50%, מגיע ממדינות זרות. החוק הזה נועד בעיקר להשפלה והוקעה, אבל הוא לא באמת פגע באותן עמותות. בהצעה הנוכחית - לא רק שהתרומה תמוסה ב־80%, אלא גם ייאסר על העמותה לפנות לבית המשפט.
הצעת החוק היא פרטית, של ח"כ קלנר. זאת לפי הטריק הוותיק של הממשלה שקושרת תועבות חקיקתיות לזנבותיהם של ח"כים, ומשלחת אותם להבעיר את הדמוקרטיה. כך עוקפים את דרך המלך של הצעת חוק ממשלתית, שמחייבת התייחסות של הייעוץ המשפטי לממשלה ובחינת עומק של השלכות רוחב.
אלא שההצעה הנוכחית היא כה קיצונית ודרקונית, שההערכה היא שהיא תימהל בהמשך בהצעות מתונות יותר ותגיח, אם בכלל, לאוויר העולם בגרסה מתונה יותר. מצד שני, אם רוטמן יוביל את החקיקה הזו, אולי המיסוי יעלה ל־90%, והדרך לבתי המשפט תינעל בפני כולם. אגב, הצעות דומות יש בשפע, ובעבר חלקן זוהו עם ישראל ביתנו של ליברמן, שמעניין איך תצביע הפעם.
ההצעה הזו היא חרב שמונפת על ארגוני החברה האזרחית. גם תורם הגיע. אחרי מערכת המשפט, התקשורת והאקדמיה, מסמנת ההפיכה המשטרית גם את ארגוני זכויות האדם, הידועים גם כארגוני שמאל; אלה ש"רודפים את חיילי צה"ל ומשתפים פעולה עם הערבים" - זו הסטיגמה, העילה וההצדקה למאמץ הזה לחסלם, ובהזדמנות זו לחסל את "הערכים המשותפים" לישראל עם העולם הדמוקרטי. עכשיו, כשגם טראמפ פוטר את עצמו מהערכים האלה, הדרך של חקייניו ומעריציו בממשלה ובכנסת תהיה מן הסתם קלה יותר.