סגור
העיתון הדיגיטלי
30.04.25
ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש השב"כ רונן בר
ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש השב"כ רונן בר (צילום: דובר צה"ל, REUTERS/Stoyan Nenov)

"סוגיית פיטורי ראש השב"כ אינה שפיטה": הממשלה מגיבה לעתירות לבג"ץ

"הבקשות מבקשות להפקיע מידי הממשלה והעומד בראשה את סמכותם, חובתן ואחריותם כרשות מבצעת לביטחונה של מדינת ישראל ואזרחיה", כך נכתב בתגובה שהגישה הממשלה לצו הביניים והעתירות לבג"ץ נגד פיטורי רונן בר

"סוגיית פיטורי ראש השב"כ כלל אינה שפיטה, והחקירה נגד יועצי ראש הממשלה איננה הגורם שהוביל להחלטת הפיטורים אלא להיפך. החקירה נולדה מתוך מטרה למנוע את ההחלטה הצפויה להפסקת הכהונה של ראש השב"כ".
כך טוענים הממשלה והעומד בראש, בנימין נתניהו, בתגובה שהגישו הערב (ב') לצו הביניים והעתירות לבג"ץ נגד פיטורי רונן בר. הדיון ב-5 העתירות שהוגשו נגד החלטת הממשלה לפטר את בר ידונו ב-8.4, כאשר צו הביניים הזמני שהוציאה שופטת העליון, גילה כנפי-שטיינץ, הורה על הקפאת הפיטורים עד לדיון.
"הבקשות הלכה למעשה מבקשות להפקיע מידי הממשלה והעומד בראשה את סמכותם, חובתן ואחריותם כרשות מבצעת לביטחונה של מדינת ישראל ואזרחיה", נכתב בתגובה שהגישו מטעם הממשלה עוה"ד ציון אמיר וינון סרטל, שעמדתה מוגשת בנפרד לעמדת היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, שמתנגדת לפיטורים בטרם הנושא יובא תחילה לדיון בפני הועדה למינוי בכירים בשירות הציבורי על מנת שתחווה דעתה.
"בכל מדינה דמוקרטית סמכות זו נתונה לאחריותה של ממשלה הנבחרת על ידי הציבור - הוא הריבון. הפקעת סמכות ואחריות ביטחונית והעברתה לבית המשפט הנכבד, אשר מצדו נעדר כלים לממש אחריות ביטחונית, מותיר את המדינה ללא אחראי ברור לביטחונה ולשלום אזרחיה וחייליה".
לעניין ניגוד העניינים הנטען בעתירה, לפיו ראש הממשלה אינו יכול לפטר את ראש השב"כ בשעה שהארגון שתחתיו חוקר ביצוע עבירות מרמה וביטחון שבוצעו לכאורה על ידי יועצי נתניהו, נטען בתגובה כי הן: "חסרות שחר. מדובר בהחלטת ממשלה ולא בהחלטת ראש הממשלה". עוד נטען כי: "חקירת השב"כ הנטענת ככזו שהובילה לניגוד העניינים אינה רלוונטית כלל להחלטת הממשלה".
התגובה לעתירה חוזרת על החלטת הממשלה שבה נימוקים לחוסר האמון בין ראש הממשלה לראש השב"כ, בין היתר סביב המו"מ להשבת החטופים, מה שהוביל על פי המשיבים להדחתו של בר מצוות המו"מ.
לעניין חקירת מעורבות יועצי רוה"מ בעסקאות עם קאטר, טוענים המשיבים כי היועמ"שית הודיעה על פתיחת החקירה בערבו של היום שבו נתניהו הסכים לבקשת בר לדחות את הצגת תחקיר השב"כ על אירועי ה-7.10. הם מוסיפים כי: "ראש הממשלה איינו חשוד בדבר ולא מתנהלת נגדו כל חקירה. בנסיבות אלה ברור כי אין כל מניעה שיביא את ההחלטה להפסקת כהונת ראש השב"כ להכרעת הממשלה. ובכל מקרה השיקול הביטחוני בעניין זה גובר על כל שיקול אחר".