עוד דחייה: הקו הירוק של הרכבת הקלה בגוש דן ייפתח חלקית בסוף 2028; יפעל במלואו ב-2030
חברת נת"ע ומשרד התחבורה העריכו מחדש את לוחות הזמנים לפתיחת הקו הירוק והקו הסגול של הרכבת הקלה לאחר עיכובים שהצטברו עוד מימי הקורונה ובהמשך בשל מלחמת חרבות ברזל; הקו הסגול ייפתח ביולי 2028 והעבודות על המטרו יחלו ברבעון השני של השנה
לאחר חששות כי מלחמת חרבות ברזל תגרום לדחייה נוספת בזמני הפתיחה של קווי הרכבת הקלה בגוש דן, חברת נת"ע ומשרד התחבורה מעדכנים היום (ג') זמני פתיחה חדשים. בהתאם לזמנים אלה, את חלקו הדרומי של הקו הירוק, מראשון לציון דרך חולון ועד לתחנת לוינסקי בתל אביב ניתן יהיה להפעיל כבר בדצמבר 2028, ואת הקו הירוק במלואו יפתחו במהלך 2030.
במקביל עודכן כי הקו הסגול יפתח מסחרית כבר ביולי 2028, והעבודות על המטרו יחלו כבר ברבעון השני של 2025. כלל הקווים ספגו עיכובים כבדים מאז יצאו אל דרכם. הקו הירוק למשל היה אמור להפתח בשנת 2022, אך נדחה במשך מספר רב של פעמים מסיבות שונות. עדכון כלל הזמנים נערך בעקבות בחינה מחודשת של מנכ"ל חברת נת"ע החדש, איתמר בן מאיר לתוכניות העבודה של החברה. בעקבות הקורונה ובהמשך חרבות ברזל צברו הפרויקטים פיגורים והיה חשש לדחיה נוספת עם פתיחה ב-2031.
שני הקווים, הירוק והסגול, יצטרפו לקו האדום שכבר פועל מאז אוגוסט 2023 ולפי משרד התחבורה מספר הנוסעים בו מצוי במגמת עלייה. רשת הקווים המלאה תכלול גם את הקו הכחול והקו החום, שיופעלו בשלב ראשון כקווי מערכת אוטובוסים מהירים BRT, ואת רשת הנת"צים "מהיר לעיר".
אורכו המלא של הקו הירוק יגיע ל-39 קילומטרים וכאמור ניתן יהיה להפעיל את חלקו הדרומי של הקו, מראשון לציון דרך חולון ועד לתחנת לוינסקי בתל אביב, כבר בשנת 2028. במקטע זה צפויים לנסוע למעלה מ-3,500 נוסעים בשעה לכל כיוון. הקו הירוק יחבר בין חולון וראשון לציון בדרום, דרך תל אביב ועד הרצליה בצפון, עם שלוחה לרמת החי"ל. הוא כולל 62 תחנות, במרכז תל אביב, מתחת לרחובות אבן גבירול, קרליבך ודרך בגין, הקו עובר במנהרה כפולה באורך 4.5 קילומטרים וכולל ארבע תחנות תת-קרקעיות. התוואי התת-קרקעי כולל שתי מנהרות צמודות, אחת לכל כיוון נסיעה של הרכבת.
מבחינת ביצוע הפרויקט, מופעלות בו 3 מכונות כרייה שאורך כל אחת מהן כ-100 מטרים ומשקלה כ-900 טון. במקביל להתקדמות הכרייה, מוקמות התחנות התת-קרקעיות ארלוזורוב מערב, רבין, קפלן וקרליבך, המשותפת לקו האדום. עם השלמתו, הקו הירוק יסיע 275 אלף נוסעים ביום, בתדירות של כל 4 דקות. במפת העבודות על הקו ניתן לראות כי העבודות בחלק מהקו כבר הסתיימו, אך ת"א כמעט כולה וכן העיר חולון נמצאות בביצוע.
הקו הסגול עובר בשטחן של שמונה רשויות מקומיות: תל אביב, גבעתיים, רמת גן, גבעת שמואל, קריית אונו, אור יהודה, יהוד–מונסון וחבל מודיעין, וכולל 46 תחנות. עם השלמתו, הקו צפוי להוביל כ-256 אלף נוסעים ביום, בתדירות של 4 דקות, ובסך הכל מעל 60 מיליון נוסעים בשנה. בתל אביב יעבור הקו ברחובות אלנבי, בן יהודה וארלוזורוב, שבהם מתקדמות בימים אלה עבודות הכנה והעתקת תשתיות. לפני מספר חודשים החליט משרד התחבורה על הארכת הקו הסגול בשטח גבעת שמואל, כך שיתן מענה לאוניברסיטת בר אילן ולתושבי השכונות הדרומיות של פתח תקווה. את הקו מבצעות קבוצת שפיר מישראל ו-CAF מספרד, והיקפו הכספי יגיע לכ-11.2 מיליארד שקל. מדובר בכקילומטר נוסף הכולל 3 תחנות חדשות.