סגור
מאגר גז לוויתן לווייתן קבוצת דלק
מאגר הגז לווייתן. מי יספוג את הנזקים שנגרמו בשל ההשבתה (צילום: REUTERS/Amir Cohen)
בלעדי

השותפות במאגר לווייתן דורשות מהמדינה פיצוי על השבתת האסדה במלחמה

שברון, ניו-מד ורציו, שהשקיעו למעלה מ-5 מיליארד דולר בפיתוח המאגר, דורשות דיון דחוף עם שר האנרגיה אלי כהן; לפי הערכות, אובדן ההכנסות הסתכם בעשרות מיליוני שקלים

החברות שברון, ניו-מד ורציו המחזיקות בזכויות במאגר הגז הטבעי לווייתן דורשות מהמדינה פיצוי על הפסדים שנגרמו להן בשל השבתת האסדה עם תחילת מלחמת איראן השנייה. האסדה הושבתה בהוראת שר האנרגיה אלי כהן, לצד השבתת האסדה של מאגר כריש שבבעלות אנרג'יאן.
לכלכליסט נודע כי שלוש החברות המחזיקות בלווייתן פנו למשרד האנרגיה בבקשה לתאם דיון דחוף עם כהן ועם הדרג המקצועי במטרה לבחון דרכים לפצות את השותפות בגין נזקים שספגו בשל אובדן מכירות במהלך חמישה שבועות של השבתה.
לטענת השותפות, בשבועות שבהם נאסר עליהן להפעיל את המאגר הן נדרשו לשמור על זמינות העובדים לקראת הפעלתו מחדש בלוח זמנים קצר. דרישה זו אילצה אותן לשאת בעלויות השוטפות של תשלומי שכר לעובדיהן, ביטוח, ריבית ועוד. לפי החברות, הדרישה מהן לשמר את היכולת להפעיל את האסדה בהתרעה קצרה אילצה אותן לשאת בעלויות כבדות כשמנגד, הכנסותיהן צנחו למשך תקופה של כחמישה שבועות.
על פי נתונים שכלכליסט חשף בשבועות האחרונים על כל יום של השבתת לווייתן השותפות הפסידו 5.2 מיליון שקלים ועל כל יום שבו הושבתה אסדת כריש, אנרג'יאן הפסידה 2.3 מיליון שקלים. בעוד שמשרד האנרגיה התיר לחדש את פעילות לווייתן אחרי חמישה שבועות של השבתה, לאנרג'יאן הוא התיר להפעיל את כריש רק אחרי כשישה שבועות וזאת ברקע מיקומו הפיזי, בסמוך לגבול הימי שבין ישראל ללבנון.
עצירת הפעילות של אסדות, פרט לתמר, נבעה מהחשש שאסדות פעילות חשופות לפגיעה משמעותית ועד לכדי סכנת השמדה וזאת לעומת אסדות שאינן פעילות הנחשבות פחות פגיעות. במשק הגז הביעו בשבועות האחרונים תרעומת על הסגירה הממושכת של האסדות, למרות ההצטיידות המוקדמת של חיל הים בספינות מגן ייעודיות, מערכות הגנה אוויריות ועוד. בנוסף, במשק האנרגיה התרעמו על היעדר שקיפות כלפיהם ממשרדי האנרגיה והביטחון ביחס לסיבות לעצירת פעילותן – באופן מיידי.
בפניית השותפות למשרד האנרגיה נאמר בין השאר כי הן השקיעו בפיתוח לווייתן והקמת מערך התשתיות וצנרת ההולכה ממנו יותר מ-5 מיליארד דולר. לפי השותפות, השקעות אלה מומנו בין השאר באמצעות לקיחת אשראי של מיליארדי שקלים ממחזיקי אג"ח ותאגידים בנקאיים שונים.
חרף הנזק הכבד שספגו חברות הגז בשבועות האחרונים בשל השבתת האסדות לא קיים בינן לבין המדינה מנגנון פיצוי מוסכם. בכירים המעורבים בנושא הביעו בשיחות עם כלכליסט ספק על היענות משרד האנרגיה לדרישת השותפות.