מהפכת הטעינה או מלכודת דיגיטלית? הצעת החוק שמסתפקת בפתרון זמני
הצעת החוק החדשה שמקדמת הכנסת עשויה לשנות את פני שוק הרכב החשמלי בישראל, אך לאו דווקא לטובה. החוק נועד להקל על נהגי רכבים חשמליים על ידי איחוד הגישה לתשלום בעמדות טעינה ציבוריות תחת אפליקציה אחת שתאפשר טעינה מכל עמדת שירות. במבט ראשון, נדמה כי מדובר במהלך מבורך שנועד לפתור בעיה משמעותית: תלות הנהגים באפליקציות ייעודיות של ספקים שונים. בפועל, זוהי רק חצי מהדרך לפתרון הנכון, והפתרון האמיתי טמון דווקא בביטול הצורך באפליקציות כלל, והסתמכות על מסופי תשלום אשראי אוניברסליים.
כיום, נהג רכב חשמלי בישראל מתמודד עם מצב מתסכל למדי: כל ספק טעינה מציע אפליקציה משלו, שבה הנהג נדרש להירשם, להתחבר ולשלם בהתאם לתעריפי הספק הספציפי. כך נוצר סרבול מיותר ותחושת חוסר נוחות—במקום תהליך פשוט של טעינה ותשלום מיידי בכרטיס אשראי, הנהג מוצא עצמו במרדף בין אפליקציות, עם אתגרי תהליך הרישום ובעיות קליטה סלולארית בחניונים. הצעת החוק מציעה לאחד את הגישה לאפליקציה אחת, אבל בכך היא ממשיכה את ההישענות על גישה מסורבלת שלא מתאימה לכלל הצרכנים בישראל.
במבט רחב יותר, ניתן לראות כיצד בעולם הרגולציה מתאימה את דרישותיה לעולם הצרכנות המקובל, כמו אנגליה הולנד גרמניה ארה"ב ועוד, פועלות מערכות שמאפשרות תשלום בעמדות טעינה באמצעות כרטיס אשראי או תשלומים אלקטרונים אחרים (Apple/Google Pay), ללא צורך באפליקציות מתווכות. הנהג פשוט מגיע לעמדת הטעינה, מחבר את הרכב, מציג את כרטיס האשראי שלו וכך נחסכת לו טרחה משמעותית, לצד האפשרות לבחור בכל ספק טעינה מבלי להתחייב אליו מראש.
תומכי אפליקציות הטעינה עשויים לטעון כי מדובר בכלי נוח המאפשר צפייה בסטאטוס הטעינה בזמן אמת ובקבלת חשבונית עסקה, באמצעות האפליקציה אבל בפועל, כיום גם מסופי האשראי המתקדמים מאפשרים לנהג שקיפות לגבי התערפים, גישה לצפייה בסטאטוס הטעינה וקבלת חשבונית לנייד.
בעבר, אינטגרציה בין עמדת טעינה למסוף אשראי הייתה מורכבת ויקרה, אבל מסופי האשראי כיום מאפשרים אינטגרציות API המובססות על פרוטוקולים פתוחים ככה שמפעיל יכול גם להציע מסוף אשראי אחד המשרת מספר עמדות טעינה (קיוסק) וכך למזער את עלויות התפעול תוך כדי שהוא מציע חויית משתמש הרבה יותר טובה לנהג.
אני סבור כי העתיד אינו טמון בעוד אפליקציה אחת שתנסה לאחד את השוק, אלא במעבר לפתרון צרכני מקובל ורחב יותר שמספק חופש בחירה אמיתי. כאשר הנהגים אינם מוגבלים ליישום אחד או לספק מסוים, אלא יכולים לבחור ולשלם בכל מקום באותה קלות שבה הם משלמים בקופה בסופרמרקט, התוצאה תהיה שוק תחרותי ובריא יותר.
מדינת ישראל, שממותגת בעולם כמעצמת חדשנות, צריכה להיות זו שמובילה את המהפכה הזו. במקום להסתפק בטלאי זמני של אפליקציה אחת אחידה, יש להתמקד במודל גלובלי של מסופי אשראי אוניברסליים, ולמנף את הטכנולוגיות הקיימות ליצירת מערכת פתוחה, נגישה, ושקופה לכולם. רק כך נבטיח שהטעינה הבאה שלנו תהיה פשוטה יותר, מהירה יותר, ובעיקר—חופשית יותר.
עומר בוביס הוא מנכ"ל נאייקס אנרג'י