סגור
דאנס 100

המדינה משתמשת בסמכותה וגורעת קבלנים מרשימת הקבלנים המוכרים, בהסתמך על מידע מודיעיני שהתקבל ממשטרת ישראל

בית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב קבע כי לוועדה הבין-משרדית לקביעת סדרי מסירת עבודות הממשלה לקבלנים יש סמכות לגרוע קבלנים מרשימת הקבלנים המוכרים – גם אם לא הוגש נגדם כתב אישום

בית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב קבע כי לוועדה הבין-משרדית לקביעת סדרי מסירת עבודות הממשלה לקבלנים יש סמכות לגרוע קבלנים מרשימת הקבלנים המוכרים – גם אם לא הוגש נגדם כתב אישום.
פסק הדין: החלטה מנהלית על בסיס חומר חסוי
בפסק הדין בעת"מ 38403-03-25 נדונה עתירה שהוגשה נגד החלטת הוועדה הבין-משרדית במשרד האוצר, אשר קיבלה את המלצת משטרת ישראל וגרעה את העותרת – מרשימת הקבלנים המוכרים לביצוע עבודות ממשלתיות, זאת בהתבסס על מידע מודיעיני חסוי המלמד על קשרים עם ארגון פשיעה.
לטענת העותרת, בעליה לא הועמד לדין ואף שוחרר ממעצר בתנאים מקלים והדבר מלמד שאין בסיס לגריעה מרשימת הקבלנים.
בית המשפט דחה את העתירה וקבע כי מדובר בהחלטה מנהלית סבירה, שניתנה בסמכות ולתכלית ראויה –של הדרת גורמים בלתי לגיטימיים ממכרזי המדינה.
בית המשפט קבע כי אין מקום לאפשר למי שמקיים קשר עם גורמים עברייניים וארגוני פשיעה החודרים למכרזי מדינה לגשת למכרזים ממשלתיים ולזכות בהם.
אותו הגוף שהתיר את רישומו של קבלן מוכר ואפשר לו לגשת למכרזים ממשלתיים ולזכות בהם יכול גם להשעותו, לגרעו מהרשימה, להפסיק את עבודתו ולמנוע ממנו מלהשתתף במכרזים ממשלתיים משיקולים של אמינות וטוהר מידות.
מהפכת השקיפות והאמינות: שינוי כללי המשחק?
פסק הדין בולט בכך שהוא נותן תוקף לחיזוק "שער הכניסה" למכרזים ממשלתיים: לא כל מי שמורשה לעסוק בבנייה יוכל גם להשתתף במכרזי המדינה. למעשה, למדינה – באמצעות הוועדה יש סמכות לקבל החלטה לגריעת קבלן מרשימת הקבלנים המוכרים. הועדה אינה גוף חוקר והיא מתבססת על המלצת המשטרה.
המסר ברור: מכרזים ממשלתיים אינם עניין שבשגרה. כניסה אליהם מחייבת רף גבוה של אמינות, והקשר – ולו עקיף – עם גורמים עברייניים עלול להוביל לפסילה.

איזון בין זכויות הפרט לאינטרס הציבורי

העותרת טענה כי מדובר בפגיעה קשה בזכויות יסוד: חופש העיסוק, זכות הקניין. אולם בית המשפט הכריע כי האינטרס הציבורי במניעת חדירת עבריינות מאורגנת לשוק המכרזים גובר.
1 צפייה בגלריה
עו"ד אודליה פורר-ויצמן
עו"ד אודליה פורר-ויצמן
עו"ד אודליה פורר-ויצמן
(צילום: יח"צ)
העדפת האינטרס הציבורי והשיקול של שלום הציבור מאפשר, במקרה מיוחד זה, שימוש בדרכי פעולה חריגים במטרה למנוע ו/או לצמצם ו/או למגר את התופעה החמורה והמדאיגה הרוחבית שהחמירה לאחרונה של קשר עם ארגוני פשיעה וכניסתם לתחום המכרזים בכלל והמכרזים הממשלתיים באמצעות קבלנים מוכרים בפרט, כאשר הדין הקיים מאפשר זאת.

קריאת כיוון חדשה במדיניות המכרזים?

המדינה מאותתת – באמצעות פסק דין זה – כי לא תמתין להרשעות פליליות כדי להילחם בתופעות חמורות במכרזים ציבוריים. היא תעשה שימוש בכלים המנהליים שברשותה כדי להגן על האינטרס הציבורי ועל שלום הציבור.
מדובר בצעד משפטי משמעותי, שמשקף מגמה מערכתית רחבה של אפס סובלנות כלפי חדירה עבריינית למכרזי מדינה.
משרדנו מתמחה בייעוץ וליווי משפטי בהליכי מכרז מורכבים.
לייעוץ ולפרטים נוספים ניתן לפנות לכתובת הדוא"ל: odelia.furer@md-lawoffice.com
מאת עו"ד אודליה פורר-ויצמן- שותפה בדובר- משרד עורכי דין
d&b – לדעת להחליט