מדד פברואר כתמרור אזהרה לנגיד
מדד חודש פברואר הוכיח מעל ומעבר לכל צל של ספק עד כמה נכשל נגיד בנק ישראל, הפרופסור אמיר ירון, בתפיסה שלו שרק באמצעות אי הורדת שער הריבית יוכל למתן ואף לצנן את שוק הדיור הרותח שכן המחסור בדירות גורם גם לעלייה בדמי השכירות, המהווה מרכיב גדול בחישוב המדד כלפי מעלה.
אדרבה. העובדה שמחד גיסא המדד הכללי בפברואר לא עלה כלל, אולם לעומת זאת מדד הדיור המשיך לזנק ובשיעור לא שגרתי לחודש פברואר, 1.2 אחוזים, ממחיש עד כמה הנגיד במו ידיו רק ליבה ותדלק את שוק הדיור שלא לצורך.
בד בבד לעלייה המתמשכת במחירי הדירות, המהווה המשך לזינוק בשיעור של 8 אחוזים ב-2024, גם שוק השכירות עלה בפברואר בשיעור יוצא דופן של 2.7 אחוזים לחוזים מתחדשים ו-4.4 אחוזים(!) לחוזים חדשים, זאת בשל מחסור בדירות להשכרה כי המשקיעים "גורשו" משוק הדיור הישראלי.
ההתנפלות חסרת המעצורים הזו על דירות, יהיה המחיר אשר יהיה, הינה פועל יוצא של משבר אמון הולך ומתמשך של הציבור הרחב במדיניות הנגיד והצפי שהמחירים רק ימשיכו ויזנקו.
זאת, בניגוד משווע להכרזות החוזרות ונשנות של הנגיד זה שנה ויותר, כי רק באמצעות שמירה על שער ריבית גבוה, יוכל כביכול למתן את סכנת האינפלציה, לכאורה, ולהביא ליציבות במשק בכלל ובשוק הדיור בפרט. הדבר היחיד המתקבל הוא הגדלת רווחיות הבנקים על חשבון אזרחי מדינת ישראל.
אז ריבון העולמים: על איזו האינפלציה בדיוק מדבר הנגיד, שעה שכבר שנה ויותר נעה האינפלציה בין 3 ל-4 אחוזים ובחודש שעבר אף התמתנה מ-3.8 ל-3.4 אחוזים בלבד.
גם הטענה של הנגיד שרק כך יצליח לשמור על יציבות של מאות אלפי משקי בית שנטלו משכנתאות, שתרחיש של אינפלציה יגרום להם להוצאות כבדות הרבה יותר, אינה אבסורדית בעליל שהרי רק יעזור ל-70 אחוזים ממשקי הבית לשלם פחות ריבית על המשכנתא.
אדרבה: הריבית הגבוהה שהנגיד מתעקש פעם אחר פעם לא להוריד אותה, גרמה במהלך הרבעון האחרון לעלייה דרמטית בסיכון של נוטלי המשכנתאות, לעליה במשכנתא הממוצעת ליותר ממיליון וחצי שקלים ולהחזר חודשי ממוצע בלתי נתפס של כ-11 אלף שקלים ולהרס משפחות שלמות בשל לחץ כלכלי קשה הולך וגובר.
גם טענת הנגיד שבסופו של דבר העלייה בהיצע התחלות הבנייה, תביא לתיקון במצב, הינה מנותקת לחלוטין מהמציאות. הנתון שפורסם לאחרונה כי כביכול, ישנן כ-170 אלף דירות בשלבי בנייה כאלה או אחרים, אינו נכון בעליל כי בשל הריבית היקרה גם הקבלנים והיזמים בונים הרבה פחות בשל חוסר הכדאיות. וגם מי שכבר הוציא היתר בניה כ- 30 אחוזים לא מתחילים לבנות כלל !
המלחמה המתמשכת, המחסור ב-80 אלף עובדים והעלייה הדרמטית בתשומות בנייה, גרמו למאות חברות בנייה לקרוס ובד בבד האטו מאוד את הפרויקטים שכן נבנים, כך שההיצע לא רק שלא עלה כלל, הוא אף עלול לרדת, זאת אם לא ינקטו סוף סוף צעדים שיביאו לתיקון במצב.
נגיד בנק ישראל, לטעמי, נמצא כעת במה שמכונה "צו צומת טי" – אם יבחר גם בהכרזת הריבית הבאה, הצפויה ב-7 באפריל להותיר בפעם המי יודע כמה את הריבית על כנה, יגרום במו ידיו להמשך תיבת הפנדורה של זינוק במחירי הדיור הריסת וקריסת מאות אלפי משקי בית תחת נטל המשכנתא ובד בבד מאות נוספות של קבלנים שקורסים כבר היום תחת נטל המימון.
יתרה מכך: התעקשותו של הנגיד לא רק שגורמת להמשך התייקרות הדירות, היא אף גורמת לזינוק ביוקר המחיה וגורמת למילוני בתי אב לחסוך בבריאות, בחינוך ואף לקצץ משמעותית בסל המזון החודשי ב-1 עד 2 אחוזים.
עצתי לנגיד: תאזור אומץ ותוריד את הריבית ב-1-2 אחוז באופן משמעותי ומיידי. האמן לי, לא יקרה דבר וחצי דבר לאיום האינפלציה המדומה שלך, וכך תוכל לסייע, ולו גם מעט, גם לאותם משקי בית שכורעים תחת נטל המשכנתאות, גם לאותם קבלנים שנטלו מימון וגם ניתן יהיה להקטין את יוקר המחיה שגורם ליותר ויותר ישראלים לחסוך אפילו בפת הלחם של ילדיהם!
כותב המאמר רוני מזרחי הוא יו"ר ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"