חשיפה
משרד הביטחון ביטל את זכיית החברה בה שותף אביחי סטולרו במכרז לרכישת רובי סער לצה"ל
בתחקיר שומרים שעסק במכרז ופורסם לפני כחודש הביעו גורמים בתעשיית הנשק פליאה על זכייתה במכרז של חברת ארי ארמס שמוכרת כמי שעוסקת בעיקר בעיבוד שבבי. בתחקיר גם נחשף כי את ארי ארמס ייצג במכרז מי שהיה עד לפני שנים ספורות בכיר באגף הרכש של משרד הביטחון. מטעם החברה נמסר: "אנחנו לומדים את ההחלטה"
באופן חריג ויוצא דופן ביטל משרד הביטחון את זכייתה של חברת ארי ארמס במכרז לאספקת עשרות אלפי רובי סער לצה"ל ובנוסף גם ביטל את המכרז כולו, כך נודע לשומרים. כפי שפורסם בתחקיר שומרים לפני כחודש, במכרז שהיקפו למעלה מ-100 מיליון שקל התמודדו שלוש חברות וזכייתה של ארי ארמס עוררה תמיהה שכן היא מוכרת כמי שעוסקת בעיקר בעיבוד שבבי ובייצור חלקי נשק כמו מתפסים וידיות, ולא כיצרנית כלי נשק שלמים. גורמים בתעשיית הנשק אומרים כי הפסילה נעשתה ככל הנראה בשל הסעיפים במכרז המחייבים שרוב הייצור יעשה בארץ וכן כי חלקים מיובאים לא ידרשו היתרי ייצוא ממדינות המקור.
ארי ארמס הייתה מוכרת עד לאחרונה כחברה משפחתית בשם א.נ. אמיר. שינוי שם החברה נעשה בתחילת 2024 לאחר שאיש העסקים אביחי סטולרו רכש חלק ממנה, וכעבור זמן קצר היא התמודדה במכרז של משרד הביטחון.
למכרז ניגשו עוד שתי חברות ישראליות המייצרות כלי נשק שלם - אמתן ו-IWI. לפי מסמכי המכרז הזוכה נדרש לספק לצה"ל 20,000 רובי סער בייצור כחול-לבן ובנוסף חלקי חילוף כבריח, נוקר, סטרשף ועוד.
בשל סירובן של מדינות רבות בעולם למכור כלי נשק לישראל דרש סעיף מרכזי במכרז שחלק משמעותי מהייצור יהיה בארץ וכי החלקים שלא מיוצרים כאן ייובאו ללא שיחייבו היתר יצוא במדינת המקור. עוד דרש המכרז כי הזוכה יוכיח ש"ייצר ומכר במהלך שלוש השנים האחרונות המסתיימות במועד ההגשה למכרז לפחות 1,000 נשקים ארוכים לגופים ביטחוניים וממשלתיים".
בתחקיר שומרים נחשף כי ארי ארמס שכרה כיועץ למכרז את עו"ד יצחק וכטל שהיה עד לפני שנים ספורות סגן היועץ המשפטי של אגף הרכש והמכרזים במשרד הביטחון. לאחר פרסום המכרז המקורי, שהיה מכרז "סגור", פנה וכטל בשם החברה למשרד וביקש שהמכרז יפורסם מחדש כ"פתוח" על מנת שהחברה תוכל להתמודד בו. המשרד נענה לבקשתו.
בנוסף, מקורבים לארי ארמס סיפרו בתחקיר כי שמעו את בעלי החברה, אורן אוקנינה, מביע בשיחה סגורה ביטחון שיזכה במכרז.
גורמים מתעשיית הנשק שהתראיינו לתחקיר הביעו פליאה על כך שארי ארמס הצליחה לעמוד בדרישות המכרז. יצוין כי ארי ארמס הציגה במכרז מכירה של 1,000 רובים לצבא הפיליפינים ובאתר האינטרנט שלה נאמר כי היא מרחיבה את פעילותה בשותפות אסטרטגית עם התעשייה הביטחונית של אזרבייג'ן. בתגובה לתחקיר סירבה החברה לפרט מי הם לקוחותיה בטענה ש"הואיל ואנו חברה פרטית ואין לנו כל כוונה לחשוף פרטים מסחריים בקשר עם פעילותנו".
עו"ד וכטל מסר בשם ארי ארמס בתגובה: "אנחנו לומדים את ההחלטה ונגיב בהמשך". ממשרד הביטחון לא התקבלה תגובה.
משרד הביטחון בתגובה: "ועדת המכרזים דנה בסוגיות הנוגעות למכרז המדובר והחליטה כי נוכח פגמים שנמצאו בהליך המכרזי, נדרש לבטל את המכרז".