$
משפט

בלעדי לכלכליסט

197 דליפות דלקים, 182 בדיקות שהוסתרו - וקנס של 850 אלף שקל

תיק הדגל של המשרד להגנת הסביבה נגד חברות הדלק נסגר בהסדר טיעון. ארבע חברות הדלק הגדולות - פז, סונול, דלק ודור אלון - הודו בהסתרת דליפות דלקים, באי־דיווח על בדיקות ובזיהום הסביבה, אך ישלמו קנס של כמה מאות אלפי שקלים ובתמורה ההאשמות נגד בכיריהן יימחקו

תומר גנון 07:4808.09.13

תיק הדגל של המשרד להגנת הסביבה נגד ארבע חברות הדלק הגדולות, בגין הסתרת מאות מקרים של דליפות דלק מעשרות תחנות, יסתיים מחרתיים עם מתן גזר הדין נגדן. ארבע החברות - דלק, סונול, פז ודור אלון - הודו והורשעו במסגרת הסדרי טיעון ב־197 מקרים שבהם לא דיווחו על דלקים שדלפו מ־115 תחנות הפרוסות ברחבי הארץ ופעלו תחת המותג שלהן.

 

הדליפות, כמו גם תוצאות של 182 בדיקות אטימות למכלים, לא דווחו למשרד להגנת הסביבה כפי שנדרש על פי חוק, כדי שהמשרד יוודא שדליפות טופלו כראוי ולא זיהמו קרקע או מי תהום.

 

הסדרי הטיעון הושגו בהליך גישור שנערך בחודשים האחרונים אצל סגן נשיאת בית משפט השלום בתל אביב בני שגיא. על פי ההסדרים, דלק, פז וסונול ישלמו קנסות בסכומים שינועו בין 500 ל־850 אלף שקל, ודור אלון תשלם קנס של בין 350 ל־650 אלף שקל. 17 בעלי תפקידים בכירים בחברות נמחקו מכתב האישום, ובהם המנכ"לים בתקופה הרלבנטית (2000–2004), גיורא שריג ויעקב בן אסייג (דלק), מודי בן ש"ך (פז), משה ארז (סונול) וישראל יניב (דור אלון).

 

 

דליפות דלק בעשרות תחנות

 

"עניינו של כתב האישום", כתבו באי כוח המדינה עוה"ד ידידיה (דידי) מלכיאור ויונה שמיר בכתבי האישום המתוקנים, "הוא בהסתרה שיטתית ומתמשכת של תוצאות בדיקות אטימות למכלי דלק וצנרת דלק המנוהלות על ידי החברות, זאת בניגוד לחובת הדיווח המוטלת על הנאשמים, תוך שהוסתרו נתונים הנוגעים לדליפות שהתגלו במכלי דלק ובצנרת הדלק, ואשר לכל הפחות היו עלולות לזהם קרקע ומי תהום". כתב האישום המתוקן מייחס לחברת דלק 70 דליפות מ־44 תחנות, לסונול 38 דליפות מ־25 תחנות, לפז 68 דליפות מ־30 תחנות ולדור אלון 21 דליפות מ־16 תחנות.

 

ישראל יניב. יימחק מכתב האישום ישראל יניב. יימחק מכתב האישום צילום: אוראל כהן

כתבי האישום המקוריים שהוגשו בדצמבר 2010, שש שנים לאחר ביצוע העבירות, גררו ביקורת מצד החברות שטענו כי מדובר בעבירות ישנות. כן הן טענו שחלק מהתחנות הופעלו על ידי זכיינים, שהם אלה שהיו אמורים לדווח על הדליפות. בנוסף טענו החברות כי מאז אותם אירועים הן השקיעו עשרות מיליוני שקלים בתיקון הליקויים ושיקום קרקעות שזוהמו. עם זאת, במהלך המשפט חשף "כלכליסט" דו"ח של הטכניון, המבוסס על נתונים שנמסרו לו על ידי החברות עצמן לגבי השנים 2009–2010, ולפיו דליפות רעלים לקרקע נמשכו ב־219 מתוך 919 התחנות של ארבע החברות הגדולות.

 

"שנים של כאוס מוחלט"

 

במסגרת דיוני הטיעונים לעונש, טענו באי כוחה של חברת דלק עוה"ד ברוך שטיימן ומעיין ורבר שנושא בדיקות האטימות והדיווח היה בעייתי מאוד באותן שנים. "בשנת 2000 היו 780 תחנות דלק. אנחנו יודעים שבכל תחנת דלק יש בממוצע ארבעה מכלים, לכן מדובר ביותר מ־3,000 מכלים שהיו צריכים לבצע בהם בדיקות. עד לשנת 2002 היתה מעבדה אחת שהוסמכה בהסמכה זמנית על ידי הממונה".

 

בא כוחה של חברת סונול עו"ד צבי לוינסון הוסיף בדיון כי "בשנים אלה היה כאוס מוחלט. היתה התנפלות מסיבית על חברות הדלק וניסו להתניע טכנולוגיה של ידעו בדיוק איך ליישם, לקרוא ולבצע אותה. המניע הכלכלי שמנסים להגיד על החברות כאן אינו נכון".

 

בא כוחה של חברת פז עו"ד איתן מעוז אמר כי "משטר הדיווחים כיום כבר שונה לחלוטין. היום פז לא מעורבת כלל בדיווחים. יש מעבדה ששכרנו והיא מדווחת ישירות למשרד להגנת הסביבה. אין לנו עניין וגם לא יכולת להימנע מדיווחים, או לעכב דיווחים".

 

בא כוחה של דור אלון עו"ד נמרוד ליפסקר אמר כי "יש לנו הסדר שהושג אחרי גישור מוצלח. לא הוכח שהיתה איזו כוונה לחסוך כספים, ולכן לא הועברו דיווחים". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x