$
בארץ

יו"ר בנק דיסקונט באיסטנבול: "כולם שואלים אותי איך שרדנו כה טוב את המשבר"

שלמה זוהר, שמשתתף בוועידת קרן המטבע אומר כי "נראה שהקונצנזוס בקרב משתתפי הכנס הוא שהסיכון המערכתי של המשבר הכלכלי נמצא מאחורינו. גם בכלכלה הריאלית מתחילים לראות שיפור, עם העלייה בתפוקות הייצור והגידול בסחר העולמי"

תומר זלצר 22:2405.10.09
בכירי הבנקאות הישראלית נמצאים בכנס השנתי של קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי באיסטנבול. את בנק דיסקונט מייצג בכנס יו"ר הדירקטוריון שלמה זהר. "בכל הפגישות שאני מקיים כאן שואלים אותי איך הכלכלה והמערכת הבנקאית בישראל עברו את המשבר בצורה כל כך טובה", הוא מספר ל"כלכליסט".
"אני זוכר שבחודשים הראשונים שלי בתפקיד ב־2006–2007 המערכת הבנקאית הישראלית נחשבה בעולם לשמרנית מדי. עכשיו מסתכלים עלינו לגמרי אחרת, וזה בהחלט גורם לי להרגיש גאווה".

 

לדברי זהר, האווירה בכנס שונה לחלוטין מאווירת הנכאים שאפיינה את הכנס שהתקיים בוושינגטון בשנה שעברה - פחות מחודש אחרי התמוטטותו של בנק ההשקעות ליהמן ברדרס. "נראה שהקונצנזוס בקרב משתתפי הכנס הוא שהסיכון המערכתי של המשבר הכלכלי נמצא מאחורינו. בכירים שדיברתי איתם מציינים כי הכלכלה הריאלית מפגרת אחרי השווקים. עם זאת, הם טוענים כי גם בכלכלה הריאלית מתחילים לראות שיפור, עם העלייה בתפוקות הייצור והגידול בסחר העולמי".

 

לגבי ההתערבות הממשלתית בעולם הוא אומר: "היה חשש שממשלות יפסיקו מוקדם מדי את התמיכה הפיסקאלית בכלכלות. אולם אחרי דבריו של שר האוצר האמריקאי טימותי גייתנר הדעה הרווחת פה היא כי ממשלות לא ימהרו להפסיק את אספקת הביקושים ולמשוך סובסידיות עד שיבינו שהכלכלה הריאלית נכנסת לתיקון מהותי. להבדיל ממשברים קודמים, מה שבלט במיוחד במשבר הנוכחי הוא הנחישות והעוצמה שבהן ממשלות טיפלו בבעיות החריפות שהתגלו. הן ידעו לפתוח את הברזים, לספק נזילות, להוריד את הריבית באופן חד. זו היתה הגדולה של מנהיגי הכלכלה העולמית".

 

זהר מספר כי חלק מהותי מהפגישות שהוא מקיים באיסטנבול הוא עם בנקים אירופיים, כמו דויטשה בנק, שפעילים מאוד במזרח אירופה. "כשמסתכלים על הכלכלה הישראלית, ההשקעות שנפגעו במשבר לא היו בשוק המקומי, אלא במקומות כמו צפון אמריקה ובמיוחד מזרח אירופה. אחרי השיחות שלי עם הבנקים הפעילים ביותר במדינות מזרח אירופה אני סבור כי בהחלט יש מקום לאופטימיות. בשיא המשבר היה חשש שהבנקים שמספקים את עיקר המימון במדינות אלה ייצאו מפעילותם שם. בפועל, רואים שהבנקים ממשיכים לפעול שם - וחלקם אף הרחיבו את פעילותם. הבנקים ממשיכים לתת אשראי, אמנם בזהירות, אבל ברור שלאורך זמן הכלכלות המזרח אירופיות יתפקדו".

 

לדברי זהר, במבט לשנים הקרובות ברור שהמערכת הבנקאית הולכת לעידן שמרני יותר עם ניהול סיכונים מוקפד ומשוכלל יותר. "הדרישות להלימות הון במערכת הבנקאית גדלות בהתמדה", הוא אומר, "ובהחלט יש בעולם חשיבה מחודשת על כל נושא פעילות הבנק ויש מעבר מהתמקדות בפעילויות שנחשבו למנועי רווח כמו תיקי הנוסטרו לעבר הבנקאות הקמעונאית המסורתית. בנושא הזה אני בהחלט יכול להרגיש טוב בשיחות שאני מנהל מול הבנקאים הזרים".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x