$
מחפשי עבודה

גם בעבודה מהבית - הנטל שוב נופל על הנשים

מחקרים מצאו שבזמן משבר הקורונה, גם כאשר שני בני הזוג עבדו מהבית, רוב מטלות הבית, הלמידה מרחוק והטיפול בילדים עדיין הוטלו על האישה; גמישות בעבודה הייתה אמורה להוביל לשיוויון מגדרי רב יותר אך המשבר הראה שזה לא הולך לקרות, גם בחזרה לשיגרה

מעין מנלה 16:5603.10.20
העבודה מהבית הייתה אמורה להיות הגורם המשווה. ההבטחה הגדולה שתאפשר לנשים להתקדם ולאזן בין תפקידן בבית שכולל מטלות כמו ניקיון, בישול וטיפול בילדים, תאפשר לעובדים גמישות ותשווה את הנטל ואת השכר. העבודה מהבית במהלך התפרצות הקורונה הייתה בעלת פוטנציאל גדול אף יותר שכן כולם נמצאים באותו מצב. גם הגברים וגם הנשים עובדים מהבית לפחות בחלק מהזמן וכל הילדים לומדים מרחוק. אבל הפוטנציאל לא התממש. להיפך. הפערים התקבעו והסתבר שבזמנים של ריחוק חברתי נשים משלמות מחיר כבד יותר. שורה של מחקרים וסקרים מהתקופה האחרונה מראים שרוב הנטל שוב נופל על הנשים, וזה נכון גם כששני בני הזוג עובדים מהבית.

 

באקדמיה שמו לב לתופעה באופן כמעט מיידי, כבר בחודש מאי. עורכי כתבי עת אקדמאים הבחינו שבעוד שכמות המאמרים שהגישו גברים לפרסום צמחה באופן משמעותי בזמן הסגר – כמות המאמרים שנשים הגישו צנחה בדרמטיות. פרסום מאמרים הוא הכלי העיקרי לקידום בקריירה אקדמאית, כך שכאשר נשים לא שולחות מאמרים לפרסום זה פוגע בקריירה שלהן באופן ישיר. ההסבר שהציעו נשים באקדמיה לתופעה, כפי שפורסם בכתבה בגארדיאן הבריטי, היה שהן פשוט לא מצליחות להתפנות למחקר וכתיבה בעת שהן עסוקות במטלות הבית ובטיפול בילדים בזמן הסגר.

 

נשים תמיד עבדו בבית, בעבודות ללא שכר כמו ניקיון ותחזוקת הבית, בישול, עריכת קניות וטיפול בילדים או בבני משפחה אחרים. לפני המשבר, בממוצע, נשים במדינות ה-OECD הקדישו למעלה מארבע שעות בכל יום לעבודות בית, יותר מכפול מהזמן שהקדישו גברים לכך. הנטל הנוסף העצום שהטילו ההגבלות שנועדו למנוע את התפשטות הנגיף על משפחות הגדיל את הזמן של העבודה ללא תשלום אבל לא התחלק באופן שיוויוני בין בני זוג. רוב עבודות הבית והטיפול הנוסף בילדים הקשור במגיפה כמו למשל הלמידה מרחוק נפלו על נשים. הטיפול בילדים, עם זאת, התחלק באופן שווה יותר בקרב בני הזוג מאשר מטלות הבית, כך עולה ממחקר שפורסם ב"Review of Economics of the Household" ואשר ניתח נתונים ממשקי בית באיטליה במהלך הסגר.

 

ד"ר סיווני שירן ד"ר סיווני שירן צילום: גדי דגון

נשים שעבדו מהבית הקדישו יותר זמן למטלות וטיפול בילדים בעת הסגר ללא קשר להסדרי העבודה של בני זוגן, בין אם אלה עבדו מהבית, לא עבדו או עבדו מחוץ לבית. לעומת זאת, גברים השקיעו יותר במטלות הבית רק כאשר בת הזוג שלהם יצאה לעבוד מחוץ לבית. החלוקה בטיפול בילדים ובלמידה מרחוק הייתה שיוויונית יותר בין בני זוג ועדיין ניתוח שביעות הרצון מהאיזון בין העבודה לחיים הפרטיים הראה כי לנשים, בעיקר לאמהות עובדות לילדים בגילאי 0-5, קשה במיוחד להשיג איזון. כך גם לאנשים שבני או בנות הזוג שלהם המשיכו לעבוד מחוץ לבית בעת הסגר.

 

"אם בעבר נשים עובדות שירתו ב״משמרת כפולה״ (החזיקו במשרות מלאות ואח״כ חזרו הביתה ורוב המעמסה נפלה עליהן), הרי שהיום בזמן הקורונה, על אף ששני בני הזוג בבית במקרים רבים, נשים ממשיכות לשאת באותה "משמרת כפולה" אך ללא הגבולות הטבעיים של זמן ומקום שעזרו להן בעבר לנווט ביתר קלות בין התפקידים השונים. מצב זה אינו בר-קיימא ומצריך שינוי משמעותי בתרבות ובפרקטיקה הארגונית והמשפחתית", אומרת ד"ר סיווני שירן, ראש תחום מנהיגות בתוכניות התואר השני בבי"ס אריסון למנהל עסקים במרכז הבינתחומי הרצליה.

 

פרופ' ליאת קוליק פרופ' ליאת קוליק צילום: אורלי שניידר

הסיטואציה של העבודה במהלך משבר הקורונה היא ייחודית. חוסר ההפרדה בין חיי המשפחה לעבודה הוא טוטאלי וחוצה מגדרים. גם נשים וגם גברים חווים יותר את הקונפליקט בין העבודה למשפחה בתקופת הקורונה. את תחושת הלחץ מכך שישנם שני תפקידים שצריכים להתבצע בו זמנית. צריך גם להכין ארוחת ערב וגם לענות למייל דחוף בעבודה. גם להשתתף בשיחת זום וגם להפריד בין שני אחים שרבים. "זה מפתיע כי בדרך כלל זה ממצא אוניברסלי שנשים חוות יותר את הקונפליקט בתוך המשפחה", אומרת פרופ' ליאת קוליק מבר אילן שחקרה יחד עם ד"ר דן רמון מבית הספר לעבודה סוציאלית בבר אילן את חוויות הגברים והנשים בעת עבודה מהבית בגל השני של הקורונה.

 

אבל יש הבדלים בין נשים וגברים בהתמודדות עם הקונפליקט. המחקר שלהם מצא שנשים היו יותר אינטנסיביות בהתמודדות עם המשבר, שהן התמודדו בכל החזיתות. גם התייעלו וגם מצאו תמיכה ונחמה. זה לא שבזמן הקורונה המטלות הופחתו מהנשים, אבל אסטרטגיית ההתמודדות של נשים שעבדו מהבית במהלך חודשי החופש הגדול בעת הגל השני הייתה טובה יותר. כדי להתמודד עם קונפליקט בית עבודה גברים התעמתו יותר עם עמיתים או לקוחות על מנת שיקלו עליהם את ביצוע התפקיד או החליטו שהעבודה חשובה יותר מהבילוי והטיפול בילדים. נשים לעומתם השתמשו יותר באסטרטגיות של לא לעבוד כשהילדים דורשים תשומת לב ולהקפיד לעבוד כשהילדים עסוקים. הן עשו רק דברים הכרחיים בבית על מנת לעמוד בלחץ וקבעו לוח זמנים לניהול זמנן.

 

"נשים השתמשו יותר מגברים בהתייעלות עצמית וגם באסטרטגיות של חיפוש נחמה ועידוד". אך גם כאשר הן החליטו לתעדף את העבודה, שמו את משימות המשפחה בצד והתמקדו בדרישות העבודה נשים לא חשו יותר יעילות. גברים לעומת זאת כן הרגישו יעילים כשתיעדפו את העבודה על פני הבית כאסטרטגיה מוצהרת. "כנראה שיש פחת של הרגשות הלא טובים שעולים מכך שהן כביכול מעדיפות את העבודה על פני המשפחה", היא אומרת.

 

גם כאשר הן מתעדפות את העבודה על פני המשפחה נשים לא חשות יעילות יותר גם כאשר הן מתעדפות את העבודה על פני המשפחה נשים לא חשות יעילות יותר צילום: בלומברג

 

 

ואכן, גברים חושבים שהם יעילים יותר בעבודה מהבית מנשים. לפי סקר, שנערך בחודש אוגוסט על ידי חברת הסקרים Qualtrics מבית SAP כמעט 70% מהגברים מאמינים שהם פרודוקטיביים יותר מאז שהחלו לעבוד מהבית אבל רק 41% מהנשים חושבות כך על עצמן. יותר מכך, עבור אבות העבודה מהבית משתלמת הרבה יותר מאשר עבור אמהות. כשליש מהאבות לילדים שגרים בבית אמרו שקיבלו קידום בזמן המשבר לעומת 9% מהאמהות. חמישית מהם קיבלו העלאה בשכר לעומת 13% מהאמהות. כמו האקדמאיות, רוב הנשים נשאבו למטלות הבית, החינוך והטיפול בילדים והפערים נשארו והונצחו.

 

מי שמשלם את החשבונות צריך לתעדף את העבודה

 

ברוב הבתים בישראל הגבר מרוויח יותר מהאישה. זה המצב ב-72% מהמשפחות. כאשר המפרנס העיקרי הוא הגבר, זה נראה רק הגיוני שבחלוקת התפקידים בבית האישה תתעדף את המשפחה והגבר את העבודה. זה נכון בימי שיגרה וגם בימי משבר הקורונה, וזה מנציח את הפערים. אבל גם במיעוט המשפחות בהן האישה מרוויחה יותר מבעלה מחקרים הראו שנשים עושות יותר ממטלות הבית. הן כנראה מרגישות צורך לפצות על הצלחתן בקריירה בניגוד למצופה מהן על ידי החברה.

 

אז אם זה המצב, והנטל בכל מקרה נופל על הנשים, ההבטחה הגדולה של העבודה מהבית, של הגמישות בעבודה עבור הנשים הייתה שזו תשפר את השיוויון בגיזרת הקריירה, הקידומים והשכר. לא שהגברים יעשו יותר בבית, אלא שנשים שיעבדו מהבית יוכלו להמשיך לעבוד במשרותיהן המלאות וגם להיות אמהות תוך כדי. מחקרים גם הראו שגמישות בשעות ומקום ביצוע העבודה מאפשרת לאמהות להמשיך לעבוד במשרה מלאה ובמקצועות תובעניים עם שכר גבוה בתקופות בהן הטיפול בילדים תובעני אף הוא.

 

אבל הגמישות שהונחתה על כולנו עם המעבר לעבודה מהבית בעקבות משבר הקורונה היא לא זו לה שיווענו. "צריך לנהל את הגמישות. צריך להקצות זמן לעבודה וזמן לטיפול בילדים, צריך להפריד בין אותו מקום בו מבצעים את העבודה לבין משימות בבית, את החלקים ביום. בזמן הסגר, כשנשים עבדו מהבית לא ניתן היה לנהל את הגמישות כאשר הילדים אינם במסגרות החינוך. באותו מרחב היה צריך גם לטפל בילדים וגם לעבוד. במקרה בו נשים יעבדו למשל חלק מהימים מהבית הגמישות כנראה כן תהיה ניתנת לניהול", אומרת קוליק.

 

למרות זאת, גם בשיגרה של עבודה מהבית מצבן של הנשים לא בהכרח ישתפר. מחקרים מלפני תקופת הקורונה מצביעים על כך שעבודה גמישה עשויה להגביר את קונפליקט בין העבודה למשפחה. בעבודה גמישה נשים, כפי שקרה גם בעת משבר הקורונה, נוטות יותר לבצע מטלות ביתיות ואילו גברים נוטים יותר לתעדף את העבודה. כמו כן, פגישות זום אינן מאפשרות יצירת קשרים בלתי פורמליים ופיתוח רשת קשרים מקצועיים שמובילה לקידום בקריירה. יותר מכך, במאמר שפורסם בהרוורד ביזנס ריוויו, 'מדוע עבודה מהבית לא בהכרח טובה לנשים' טוענים הכותבים שרוב המקומות לא יעברו לעבוד 100% מהבית. במקרים כאלה האנשים שנמצאים במשרד הם 'נראים' יותר כאשר הם תורמים לעסקי החברה ואם נשים יישארו לעבוד מהבית הקריירה שלהן תיפגע מכך. כמו כן, החלטות לא פורמליות מתקבלות על ידי מי שנוכח במשרד כך שמי שעובד מהבית מודר מתהליך קבלת ההחלטות. לכן, נשים אולי יוכלו להמשיך לעבוד במשרה מלאה ותובענית מהבית, אבל המשחק לא יהפוך לשיוויוני יותר רק בגלל הגמישות המתאפשרת מעבודה מהבית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x