$
Duns נדל"ן
האדר מובייל דן אנד ברדסטריט duns100

רובע הים בחדרה בעקבות הרצליה פיתוח

האם מה שקרה להרצליה פיתוח בשנות ה-60 של המאה שעברה, כשהפכה ממעברה לאזור יוקרה עם ניחוח בינלאומי, יקרה גם למערב חדרה במהלך העשור הבא?

ישראל אברמוב 16:3005.05.20

 מוגש מטעם DUN'S 100

 

רק הוותיקים שבינינו זוכרים מה שהיה במקור היכן שנמצאת כיום הרצליה פיתוח, רובע הדיפלומטים של מדינת ישראל ואחד האזורים היקרים והנחשקים ביותר. ובכן, בשנות ה-50 ותחילת שנות ה-60 של המאה הקודמת לא היו במקום הזה לא וילות עם בריכות ולא עשרות שגרירויות, אלא מעברה בשם נוף ים, שאליה הגיעו עולים חדשים חסרי כל, ושהוקמה מערב למושבה הוותיקה הרצליה.

 

סיפור ההצלחה יוצא הדופן של הרצליה פיתוח, שהוקמה היכן שהייתה המעברה הוותיקה, היה תוצאת שילוב הלוקיישן המצוין שלה, במרכז הארץ, סמוך לכביש מהיר חיפה-תל אביב (כביש 2), צמוד למתחם הייטק, משרדים, הסעדה ובילוי גדול ומוביל ובראש ובראשונה, כמובן, סמיכותה לאחד מחופי הים היפים ביותר בארץ.

 

לכן, לא במקרה, ובעקבות ההצלחה הגדולה של הרצליה פיתוח, הפכו האזורים הסמוכים לים למבוקשים במיוחד בישראל. נזכיר רק כי רצועת החוף שלנו לאורך הים התיכון הינה קצרה יחסית, כ-190 קילומטרים, ורובה ככולה תפוס מקדמת דנא הן על ידי עיריות ורשויות מקומיות ואזוריות, הן מתחמי קייט ונופש, הן ארובות למיניהן מתקני תעשייה שונים, כולל שטחים התפוסים על ידי צה"ל ומשרד הבטחון, שלא לדבר על התקנות המחמירות האוסרות בנייה בקרבת הים, כך שבפועל עתודות הבנייה שנותרו במרחק הליכה רגלי קצר אל החוף ועם מראה ישיר אליו, הינן מעטות שבמעטות, דוגמת חופי עתלית, חדרה עוד אי אילו מיקומים בודדים.

ישראל אברמוב
ישראל אברמוב קרדיט: יח"צ

 

במובנים רבים מזכירים שיכוני גבעת אולגה שבמערב חדרה את סיפורה המיתולוגי של מעברת נוף ים לפני 60-70 שנה. גם כאן מדובר במקור במעברה משנות ה-50 שהוקמה עבור עולים קשיי יום, ממערב למושבת הבילויים הוותיקה חדרה ובעיני רבים נחשבה למעין "עיירת פיתוח" שאין לה שום קשר עם חדרה. וכמו במקרה של נוף ים, גם גבעת אולגה ממוקמת ממש בסמוך לאחד החופים היפים בארץ , כולל שמורת חולות מרהיבה, תל גדור העתיק ומפרץ בנימין האקזוטי.

 

בעצם ימים אלה הולך ומוקם ממש בסמוך לגבעת אולגה רובע הים של מערב חדרה, הכולל כבר היום עשרות מגדלי מגורים מודרניים המשקיפים היישר לעבר הים, מרכז מסחרי חדיש ושכונות וילות בסמוך אליהם ועתיד להיבנות פרויקט "פסגות ים" שיכלול עם השלמתו יותר מ-2000 יחידות דיור והינו פרויקט הבינוי=פינוי הראשון מסוגו בארץ. לרובע הים של מערב חדרה יציאה חדשה לכביש החוף בואכה תל אביב בזמן נסיעה של 25 דקות בלבד. רמות המחירים ברובע החדש, נעים כיום סביב ה-20-22 אלף שקלים למ"ר, זאת לאחר שעלו משמעותית בשנים האחרונות, אולם עודם אטרקטיביים ביותר ביחס לנתניה הרצליה שבדרום מדרום לה, שלא לדבר על ההשוואה בינם לבין בניינים מקבילים בחוף תל אביב שמחיריהם מרקיעים לפי שלושה ואף יותר מכך.

  

 צילום: יח"צ

 

סיפור המהפך התדמיתי של מערב חדרה התחיל בכך שעירית חדרה לקחה לפני כעשור שנים את אדריכל העל טומי לייטרסדורף לתכנן את רובע הים החדיש. התכנון המוקפד כולל בין היתר כ-10,000 יחידות דיור חדשות, בפועל עיר חדשה לכל דבר שיתגוררו בה כ-35 אלף תושבים בקירוב, שייצרו במקום שבו הייתה בעבר מעברה, רובע עם אופי של ריביירה עם אווירה בינלאומית המזכירה מתחמים דומים בצרפת, ספד ואיטליה, ויכלול עם השלמתו, לצד המגדלים ומתחמי הוילות, גם בתי מלון יוקרתיים, מסעדות גורמה, ברים, בתי קפה, מרינה לחובבי שייט, טיילת מרהיבה לאורך החוף בואכה שמורת נחל חדרה שהפכה לאטרקציה למטיילים בשנים האחרונות. לאחרונה אף נפתח על החוף מלון ראשון מסוגו בחדרה.

 

בפועל גבעת אולגה הוותיקה הולכת והופכת כבר בעצם ימים אלה למובלעת קטנה המוקפת מכל עבריה בבנייה החדישה. אל האיזור הגיעה במהלך העשור האחרון אוכלוסייה חזקה של משפרי דיור מחדרה ומכל רחבי הארץ, כמו גם לא מעט משקיעים שזיהו את פוטנציאל ההשבחה הצפוי.

 

בד בבד הולך ומקודם תהליך ייחודי של בינוי-פינוי בתוך גבעת אולגה, כלומר, קודם כל בנייה ורק אחר כך פינוי התושבים הוותיקים, זאת על מנת להקל עליהם את התהליך. במסגרת זו מקודם בין היתר פרויקט "פסגות ים" שיכלול עם השלמתו יותר מ-2000 יחידות דיור במגדלים מודרניים שיוקמו במקום המבנים הוותיקים שיפונו.

 

הננו רואים בפרויקט בינוי-פינוי ראשון מסוגו זה ייעוד כפול ומכופל:

 

ראשית, לסייע לתושבים הוותיקים, שהתגוררו בשכונה משך כל ימי חייהם, ולמנוע מהם את טראומת המעבר על ידי כך שיתאפשר להם להמשיך להתגורר בביתם הישן ולעבור ישר לבניין החדיש, גם להישאר ב"איזור הנוחות" שלהם מקדמת דנא, והכי חשוב, הזדמנות לא רק כלכלית ונדל"נית, אלא גם אנושית וחברתית, לשלבם עם האוכלוסייה החדשה החזקה שתגיע למקום, בדומה לעשרות המגדלים מסביב שכבר אוכלסו.

 

שנית, יש בכך גם ייעוד לאומי, שהרי מספר התחלות הבנייה במדינת ישראל אינו מצליח לחצות את רף ה-50 אלף לשנה, וברור רק על ידי התחדשות עירונית, ובמיוחד פינוי בינוי או בינוי פינו, ניתן יהיה גם להגיע למאסה הנדרשת של התחלות בנייה וגם ליצור את השינוי במיוחל באזורים ותיקים ומתפוררים שהפכו עם השנים לאיי עזובה ויהפכו תוך פרק זמן קצר יחסית לחדישים ומעניקים איכות חיים גבוהה.

 

שלישית, מודל הבינוי-פינוי הייחודי והראשון מסוגו של "פסגות ים" במערב חדרה, יהווה ציון דרך משמעותי ביותר וישפיע ללא ספק רבות על פניה של ההתחדשות העירונית בישראל בעתיד.

 

ולסיום, אודה ואתוודה: אינני יודע אם בעוד עשר-עשרים שנה תהיה מערב חדרה "אחות תאומה" להרצליה פיתוח וגם אינני סבור שהיא צריכה להיות כזו. אולם דבר אחד בטוח: סיפור הסינדרלה של נוף ים-הרצליה פיתוח יהיה כאין וכאפס לעומת המהפך הדרמטי שמערב חדרה תעבור ותהפוך להיות אחד האזורים היפים והמבוקשים ביותר במדינת ישראל.

 

 

 

 

 

מאת ישראל אברמוב, מנכ"ל, קבוצת אלד פסגות