$
בארץ

דרעי: "לא רוצים להטיל ממשל צבאי בערים החרדיות"

לפי שר הפנים, שמונה לנהל את משבר הקורונה בערים החרדיות מטעם הממשלה, הסיבה לכך היא חוסר ההבנה של הצבא בשאלות הלכתיות; לטענת ראש צוות החירום בבני ברק, בחלק מהשכונות החרדיות בירושלים יש יותר חולים יחסית לגודל האוכלוסייה מאשר בבני ברק. פרופ' איתמר גרוטו: נראה שאין התפשטות משמעותית במגזר הערבי

שחר אילן 11:5505.04.20

שר הפנים אריה דרעי, לא רוצה "להטיל ממשל צבאי בערים החרדיות", בשל חוסר ההיכרות של אנשי הצבא עם נושאים הלכתיים. לדבריו, דרוש שילוב של איש צבא עם אנשי העירייה, שיכולים לספק פתרונות היכתיים. שאלות כאלה, כך סיפר, עולות כל שעה שעתיים. "בלי רבני העיר אי אפשר לעשות שום דבר". דרעי מונה מטעם הממשלה לנהל את הטיפול במשבר הקורונה במגזר החרדי ובמגזר הערבי.

 

 

דרעי דיבר בישיבת הוועדה המיוחדת להתמודדות עם משבר הקורונה של הכנסת, בראשות ח"כ עופר שלח מיש עתיד, שעסקה בהתפשטות המחלה במגזר החרדי. מנכ"ל משרד הפנים מרדכי כהן אמר שמודל הפעילות הוא הקמת חמ"ל בישובים הבעייתיים, שבו נציגים של כל הגופים הרלנבטיים. לדבריו, מהר מאוד צפויה התפשטות משמעותית במודיעין עילית, ביתר עילית ובית שמש. 

שר הפנים אריה דרעי שר הפנים אריה דרעי צילום: עמית שעל

 

ראש צוות החירום בבני ברק, אלוף (מיל') רוני נומה, סיפר שבחלק מהשכונות החרדיות בירושלים יש יותר חולים יחסית לגודל האוכלוסייה מאשר בבני ברק, וכי אתמול התנהל דיון בהשתתפות שרי ממשלה על הטלת מגבלות כניסה לערים שבהם ריכוז חולים גבוה (טבריה, אשקלון, מגדל העמק, אור יהודה) ולשכונות חרדיות בירושלים. לעומת זאת אמר שבמזרח העיר ירושלים ובמגזר הערבי בישראל יש מעט חולים מאומתים. לדבריו, הסיבה אינה יכולה להיות רק הערד בדיקות משום ש"רואים גם שאין חולים קשים". המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו אמר שאחרי מבצע הבדיקות במגזר הערבי נראה שאין התפשטות רחבה. גם העובדה שאין חולים קשים מעידה על כך שאין התפשטות.

 

לפי גורטו, נשקלה האפשרות לפנות 4,400 קשישים בני 80 ומעלה למלוניות מחוץ לעיר, אבל רק 5% הסכימו. לכן הוחלט לעבור למודל אחר, של הצמדת חייל לכל חמש משפחות קשישים שידאג להם למזון ולתרופות.

 

נומה דרש להתחיל לערוך בדיקות לגילוי נוגדנים, כדי שיהיו צעירים שיוכלו לטפל בקשישים. בתגובה לטענה שיש אי ודאות רפואית שאנשים שכבר היו חולים לא יחזרו ויחלו אמר, ש"אם לא ניקח סיכונים, לא נייצר הזדמנויות. חייבים לייצר מאגר של אנשים שיודעים שהם מחוסנים. אם צריך תבדוק כל אחד פעמיים".

 

לפי נומה, הדאגה העיקרית לקראת פסח היא החשש מהדבקה של אוכלוסייה קשישה בסיכון בליל הסדר. בעיר יש 4,400 קשישים מעל גיל 80 ו-6,000 נוספים בגילאי 70-80 והוא הזהיר שאם הם יהיו עם המשפחות בליל הסדר, תהיה עלייה בתמותה. הוא דחה קריאה של ח"כ יוליה מלינובסקי מישראל ביתנו להציב מחסומים בתוך העיר. "אי אפשר לשים מחסומים בכל רחוב, זה לא יעזור בתוך הבתים. כדי להשפיע על ההתנהגות בבית צריך הסברה של רבנים ורופאים".

 

לפי פרופ' גרוטו, מקדם ההדבקה בכל הארץ הוא 1.2 - כלומר כל חולה מדביק בממוצע 1.2 אנשים, ובבני ברק 1.4. לדבריו, "זה נשמע הבדל זניח, אבל ההשפעה עצומה, ולכן נצפה לראות יותר חולים קשים ומונשמים בחברה הזו". הוא סיפר שהמשרד פועל להפסקת התחבורה הציבורית בין הערים החרדיות כדי למנוע את העברת המחלה. עוד הסביר שהסיבה לירידה במספר המבודדים בישראל היא הסגר - לכל חולה היו הרבה פחות מגעים עם אנשים.

 

רופאת מחוז תל אביב ד"ר רבקה שפר אמרה שהמדיניות של משרד הבריאות היא לא לכפות על חולים להתפנות מהבית. "נכון להוציא אנשים שיש להם בבית אנשים בסיכון, אבל יציאת החולים היא וולנטרית. אי אפשר להכריח ולא יעיל. זה רק מעורר התנגדות".

 

ח"כ עפר שלח אמר כי "התברר לנו שהחלטות של מדיניות, כגון הוצאת 4,400 קשישים מחוץ לעיר או הוצאת חולים למתקני בידוד, שונו מכיוון שאין אפשרות מעשית לבצען. הדבר מעורר דאגה, שכן עלה בדיון שקצב ההדבקה בבני ברק גבוה משמעותית מבאוכלוסיה הכללית, והמשך הימצאותם של חולים ואוכלוסיות בסיכון בתוך העיר, תוך הסתמכות על בידוד ביתי בלבד, עלול ליצור מצב שבו בני ברק כולה תהפוך לספינת קורונה גדולה".

 

ח"כ יולי מלינובסקי מישראל ביתנו אמרה ש"כל ההתבססות לאורך שנים של האברכים על תקציבי הישיבות ומלגות הכוללים גרמה להם לתלות כזו במדינה, שכאשר מגיע מצב חירום כמו זה שאנחנו נמצאים בו כעת, המדינה צריכה להקצות תקציב ענק כדי לדאוג להם".

x