$
מעסיקים

האבים דיגיטליים בפריפריה - האם זה הפתרון למחסור העובדים בהייטק?

מרכזי חדשנות בדרום ובצפון הפתוחים לכולם, בהם משקיעה סיסקו למעלה ממיליון דולר, נועדו לאפשר לשכירים ועצמאים לקבל הכשרות מקצועיות, למצוא עבודה ולהתחבר לתעשיית ההייטק במרכז; "אנחנו רוצים לנפץ את בועת ההייטק ולהפוך אותה להרבה בועות קטנות שנמצאות גם בפריפריה"

מעין מנלה 14:0823.07.19

המחסור בעובדים בהייטק, שגורם גם לעלייה במשכורות במקצועות מסויימים, ואף לחיפוש פתרונות יצירתיים כגון העסקת מתכנתים ממדינות אחרות, הוא מחסור שמורגש במרכז הארץ, המקום שבו הכל קורה בכל הקשור לתעשיית ההייטק. בפריפריה החברתית והגיאוגרפית של ישראל המצב שונה. לכן, על מנת להעסיק עובדים מהפריפריה ואף לשנות את עתידתם התעסוקתי, סיסקו, שמעסיקה 700 עובדים בישראל מקדמת מהלך של פתיחת האבים דיגיטליים במטרה לאפשר לעובדים שכירים ועצמאיים באזורים שונים בפריפריה לזכות בהכשרה מקצועית בתחומי טכנולוגיה המבוקשים בשוק ההייטק הישראלי. ההאבים האלה, מקומות פיסיים שפתוחים לכולם, למשל במתנ"סים, בהם יכולים המשתמשים להתחבר, ללמוד אונליין ולעבוד, משלבים בתוכם טכנולוגיה של סיסקו והעלות של הפרוייקט לחברה היא למעלה ממיליון דולר.

 

זה כמו WeWork רק בחינם?

"חללי עבודה אין בפריפריה הם במרכז, בבועת ההייטק, אנחנו מדברים על לנפץ את בועת ההייטק ולהפוך אותה להרבה בועות קטנות שנמצאות גם בפריפריה", אומר אורן שגיא, מנכ"ל סיסקו ישראל. "ההאבים הדיגיטליים מחברים מקומות שהם פחות מחוברים. הם מקומות פיסיים בהם שמים טכנולוגיה של חיבוריות, וייפיי, לוחות אינטרנטיים וכן פלטפורמה שפיתחנו שמאפשרת לחבר את כל אותם גופים בפריפריה על דאטה בייס אחד. זה מאפשר להעסיק אנשים בפריפריה. בעבר עובד היה נדרש להגיע למקום עבודה פיסי והיום הוא יכול להגיע להאב דיגיטלי. בנוסף יש טכנולוגיה שאנחנו מכניסים להאבים שמאפשרת ללמוד מקצועות טכנולוגיים ודיגיטליים. זה נכון שאפשר לעבוד מהבית אבל זה שונה כשאתה מגיע למקום ועובד כצוות ואז חברות יכולות למשל להקים מרכזי פיתוח בפריפריה. למעשה רשת ההאבים שאנחנו מקימים יוצרת קהילה של עיירות וערים בפריפריה בה אנשים גם עובדים וגם לומדים. אם אנחנו מדברים על עתיד התעסוקה - שם אנחנו רואים את העתיד".

 

אורן שגיא, מנכ"ל סיסקו ישראל אורן שגיא, מנכ"ל סיסקו ישראל צילום: טלי שגיא

 

הרעיון מאחורי הפרויקט של סיסקו הוא שהקושי המרכזי עבור משתמשים המתגוררים בפריפריה, מעבר למרחק הפיזי מתעשיית ההייטק הישראלית, הוא המודעות לאפשרויות התעסוקה וההכשרות המקצועיות. בנוסף, הפריפריה יוצרת קושי גם בקיום הכשרות מקצועיות הרלוונטיות לשוק התעסוקה העתידי. הסיבה המרכזית לכך נובעת מהיבטים טכניים הנוגעים לקיום ההכשרה בפועל בפריפריה: הבאת מורה מקצועי לפריפריה כרוכה בעלויות גבוהות. במקביל, חוסר המודעות הקיים בפריפריה ובעיקר חוסר הידיעה כיצד לגשת לעולם הזה מקשה על גיוס משתתפים לקורסים והכשרות.

 

הבעיה גם לא נובעת ממחסור במרחב פיזי (שכן היום יש מעל ל-300 האבים בישראל, חלק גדול מהם בפריפריה), אלא מחוסר הרישות האנושי והחברתי.  ההאבים אינם מחוברים זה לזה ולאקוסיסטם הישראלי - ולכן הם אינם מצליחים לתת מענה אפקטיבי שיאפשר צמצום פערים בין פריפריה ומרכז. המצב הנוכחי גורם לסיטואציה בה אנשים המודעים לאקוסיסטם, עוזבים את הפריפריה, ובעלי הפוטנציאל לא ממשים אותו. 

 

סיסקו משלבת במרכזי החדשנות האלה מספר פתרונות טכנולוגיים שלה - הראשונה אפליקציית CoB לחיבור עסקים (Connected Businesses) והשנייה היא ה-WEBEX- מערכת המאפשרת שיחות וידיאו איכותיות מרחוק. המטרה של הפרוייקט היא בסופו של דבר לחבר 100 מתחמי חדשנות הפועלים בפריפריה למערכת הכשרות והשמות מקצועיות במרכז תחומים. בפרוייקט יהיו שלושה מסלולים - מסלול לשכירים, מסלול לעצמאים ומסלול שיאפשר לעובדים מהפריפריה לעבוד מרחוק בחברות הייטק הממוקמות במרכז וכך להמשיך לגור במקום מגוריהם מבלי להיפגע בשכר.

 

"השילוב של תוכנת ה-Cob יחד עם תכנים וקורסים המייצרים בעלי מקצוע רלוונטיים לשוק התעסוקה הנוכחי ויחד עם הנוכחות המקומית של כיתות לימוד ומרכזי תעסוקה מרחוק בשילוב עם הקצאת שירותי מימון, מנטורינג, נטוורקינג והנגשת אפשרויות תעסוקה לפריפריה יהוו את השינוי והמהפיכה שאנחנו מנסים לחולל במדינה", אומרת זיקה אב צוק, סמנכ"לית פיתוח עסקי בסיסקו ישראל.

 

במסלול הראשון ניתנות הכשרות מקצועיות, חלקן חינמיות וחלקן בתשלום מופחת בכיתות לימוד וירטואליות שבסופן עזרה בהשמה בחברות הייטק שונות. העלות של הקורסים בהאבים תהיה מופחתת ובחלק מההאבים קורסים ינתנו גם בחינם.

 

המסלול השני שמיועד לעצמאים יספק הכשרה של שיווק דיגיטלי וכלים לפתיחת חנויות באמזון והוא נעשה בשיתוף עם יבהלה - סטארט-אפ שמסייע לסוחרים לפתוח חנות באמזון.

 

המסלול השלישי הוא למעשה פלטפורמה של עבודה מרחוק, העסקת סטודנטים או בוגרים שסיימו את לימודיהם במשרות ג'וניור בהאבים שונים ברחבי הארץ. המטרה היא ליצור פלטפורמה לעבודה מרחוק ולצרף חברות נוספות שכן הממשלה מממנת 25% מהמשכורות של אותם העובדים באופן שנפרס על פני מספר שנים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x