$
מעסיקים

"יש סטיגמה שהעובדים הטובים נמצאים רק במרכז. צריך לנפץ את הבועה הזאת"

יוזמה חדשה בהובלת עמותת אור תעניק תמריצים בשווי 150 אלף שקל ליזמים במטרה להקים מאות מיזמי הייטק בצפון ובדרום, על מנת ליצור 300 אלף משרות בעשור הקרוב. רוני פלמר מנכ"ל תנועת אור: "גם תל אביב היא לא מרכז נתון שקיבלנו. בנו אותה יזמים"

מעין מנלה 18:1710.07.19

"בתחום ההייטק יש מה שמכונה "כשל שוק". יש אלפי סטודנטים להנדסה שמסיימים בכל שנה בגליל ובנגב. יש פה פוטנציאל אינסופי למרכזי מחקר ופיתוח וחברות בתחומי הטכנולוגיה. אנחנו לקחנו על עצמנו בעצם, לפתור את כשל השוק הזה ולחבר בין היוזמות, החברות, היזמים, התשתיות, ההטבות, הרשויות והממשלה. הבנו זאת בפעם הראשונה כשהצלחנו לגייס לחברת EMC את 30 העובדים הראשונים שלה (כיום יש לה קרוב ל- 300 עובדים בבאר שבע) והבנו שאפשר לעשות את זה עם מאות חברות", כך אומר רוני פלמר, מנכ"ל תנועת אור.

 

לדבריו, בישראל העובדה שתל אביב היא מרכז ההייטק אינה 'נתון שקיבלנו'. מי שהפך את תל אביב למרכז היא היזמים שהקימו בה את החברות. "הקריאה שלנו היא ליזמים,  אנחנו מציעים לחברות לפתוח שלוחה באזור המרכז או לעבור לגליל ולנגב. בנוסף, אנחנו פונים לחברות בינלאומית. לנגב ולגליל יש הרבה מה להציע. יש פה היצע רחב של אלפי מהנדסים בתחומי האלקטרוניקה, תוכנה, הנדסה, טכנולוגיה, כימיה ועוד, שמסיימים מידי שנה את הלימודים ומתגוררים באזורים אלו. עד היום לא הצענו להם הצעת ערך, של חבילה הכוללת מגורים, קהילה, תעסוקה, השלמת הכשרה ועוד", הוא אומר.

רוני פלמר, מנכ"ל תנועת אור רוני פלמר, מנכ"ל תנועת אור צילום: אבי לוי

 

בעקבות התחרות העזה על עובדים בהייטק במרכז, והעלויות האדירות של הנדל"ן, ישנם למעלה ממאה יזמים, סטרטאפים ואנשי הייטק שמתעניינים במעבר מת"א לדרום ולגליל. הם ייפגשו היום ביריד "המרכזים החדשים של ישראל" - שם חדש לפריפריה - של תנועת אור בשיתוף משרד הבינוי והשיכון והמשרד לשיוויון חברתי.

 

"הרעיון של היריד שעומד מאחורי כל המהלך, הוא שעם כל הכבוד לממשלה, אנחנו לא מחכים לאף אחד. מי שיעשה את השינוי, מי שהקימו את המדינה, מי שהקימו פה את התעשייה, את תל אביב ועולם הייטק, כל מעשה בני האדם חלוצים ויזמים. קצת נרדמנו פה בשנים האחרונות ומצד שני יש מלא כוחות למדינת ישראל שרוצים ויכולים להוביל יוזמות כאלה. יזמנו מפגש שבו גם יזמים שכבר עשו את המהלך הזה, יבואו לספר על איך הם עברו את התהליך. גם רשויות שיבואו להציע חללי עבודה ומסלולים לפתיחת עסקים ויוזמות, וגם מרכז מידע של תנועת אור, ליזמים הרציניים שיבואו תוצע חבילה שגם תחבר אותם לקהילה ותלווה אותם בכל התהליך בשביל שיצליח".

 

ליזמים אשר ירצו לעבור לצפון או לדרום תוצע חבילה בשווי של כ-150 אלף שקל עם סעיפים מותאמים שכוללים מענק האצה ייעודי וסיוע בגיוס משאבים ומשקיעים, גיבוש תכנית עסקית וחיבור לגורמי מקצוע רלוונטיים, שיפוץ והתאמת חללי עבודה וכן שיווק וגיוס חברים ועובדים מתאימים נוספים.

 

אחת החברות שפתחו כבר משרד בצפון היא קנשו (Kenshoo) המעסיקה 600 עובדים, אשר בנוסף לסניפים בתל אביב ומודיעין הוסיפה סניף בכנרת במרכז לחדשנות ויזמות בצמח. "מבחינתנו, פתיחת המשרד בצפון הוא צעד אשר בראש ובראשונה מכוון להגיע לעובדים ועובדות איכותיים, בעלי ערכים, ניסיון ורקע שונים מהעובדים אשר נפגוש במרכז, על מנת להעשיר את ההון האנושי בקנשו. נכון שמדובר במהלך שחוסך בעלויות,וזה מאפשר לנו דווקא להשקיע בעובדים בדיוק כפי שאנו משקיעים בעובדינו במרכז, גם מבחינת משכורות וגם מבחינת השקעה באיכות החיים והמחוברות של העובד לארגון", מסביר בני באואר, מנהל הפיתוח בקנשו.

 

לדבריו יש מלכוד בו מעסיקים לא מגיעים לצפון מחשש שאין היצע מספיק, ומצד שני עובדים לא מגיעים מכיוון שאין היצע של מקומות עבודה איכותיים.

"אחת הסיבות המרכזיות שהביאו אותנו להתחיל לפתוח סניפים מחוץ למרכז (כולל סניף שפתחנו לפני שנתיים במודיעין שהיום הוא אחד הסניפים עם קצב הגידול הכי מהיר שלנו) היא ההבנה שיש אנשים החיים מחוץ ל"מדינת תל אביב", ואנחנו רוצים שהארגון שלנו יהיה מורכב גם מאנשים כאלו. מתוך הערכה עצומה לזמן של עובדינו ולאיכות החיים שלהם. אנחנו רוצים שהעובדים יבלו כמה שפחות זמן בכבישים ושיוכלו לעבוד בחברה הכי מתקדמת, טכנולוגית ומעניינת וגם לשמור על איזון וחיי משפחה בכך שיעבדו במקום עבודה קרוב לביתם. יש סטיגמה שהעובדים הטובים נמצאים רק במרכז. זה ממש לא נכון וצריך לנפץ את הבועה הזאת".

 

התנאים שמקבלים עובדי החברה בכל הסניפים שלה הם זהים. "כשיצאנו לדרך עם פתיחת האתר בצפון אחד העקרונות הראשונים שהיה חשוב לנו להסכים עליהם הוא שאנחנו שומרים על אותה רמת שירות לעובד ואותן רמות השכר שאנחנו מציעים במרכז. האתר בכינרת הוא אסטרטגי, חשוב לנו שהעובדים יהיו מרוצים ובאותה רמת מחוברות וקשר לקנשו הגדולה כמו כל עובד מהמשרד בתל אביב", הוא אומר.

 

רן נקש, מייסד חברת סאן הייטק – חטיבה צפונית מסביר כי ההבדלים העיקריים בין הקמת חברה במרכז לבין הקמתה בפריפריה הם עלויות יותר יקרות של שינוע (העברת ציוד לחברה ומשם ללקוח), בעלי מקצוע בדרך כלל יקר יותר בגלל מבחר קטן, אפילו בנושא האוכל היומיומי העדר המבחר גורם למחירים גבוהים, מה גם שאזור קריית שמונה רבתי הוא עדיין מקום תיירותי. מנגד. הוא אומר, אם אתה יצרן, יש לך אפשרות לקבל הקצאת שטח בחינם שמשנה את התמונה מקצה לקצה.כמו כן יש עוד תוכניות מדינה מגוונות בעיקר של משרד הכלכלה כגון מרכז השקעות, כסף חכם, מפעל מועדף וכו'. שנותנות תיעדוף לחברות הייטק בפריפריה ובזכות המענקים האלו, הקמת חברה בפריפריה הופך להיות אפשרי.

 

"כוח אדם זאת בעיה, למרות שיש עכשיו התעוררות חדשה והמון ביקוש, שמעתי על 100 יזמים שמתעניינים זה לא היה בעבר, אבל צריך להבין נושא כוח האדם זה ביצה ותרנגולת. החיים הטובים הם באזור שלנו, טבע, נופים, מים זורמים, חינוך, אין פקקים, אווירה כפרית ומשפחתית ובתוספת הופעות, מסיבות, פסטיבלים וכו שקוראים באזור הרבה בזכות הסטודנטים של המכללה. אבל אנשים לא עוברים כי אין תעסוקה כביכול. אם היתה תעסוקה הרבה מהמכרים שלי היו עוברים אתמול ומהווים את הכוח עבודה לעסקים שיזמים היו מעבירים".  

 

לדבריו, אין חבר או חברה שהגיעו לביקור ולא קינאו, או כמו שהם אומרים - 'עשיתם אקזיט על החיים עצמם'. "האזור שלנו, העמק הוא אזור יחסית לפריפריה שוקק חיים וארועים וברגע שיש רצון לחיות ומקום עבודה, אפילו שהוא בהכנסה נמוכה יותר, זה עדיין מפתה כי בסוף אנחנו עובדים בשביל לחיות ולא חיים בשביל לעבוד.בנוסף יש העדפת מס קטנה שעוזרת טיפה לגשר על הפער".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x