$
דעות

מכונות לא יכולות לחלום: כיצד רובוטים ישתלבו בשוק העבודה ובמה הם לא יכולים להחליף אותנו

מנהיגים טכנולוגיים גלובליים צריכים לקחת על עצמם אחריות שתעזור להבטיח שמכונות חכמות יעבדו בהרמוניה עם בני האדם, במקום להתחרות בהם. בינה מלאכותית יכולה להביא לחיסכון ולחדשנות, אך יש כמה דברים שמכונות עדיין לא יכולות לנהל

ביל מקדרמוט 07:2016.02.18

אנשים חוששים מרובוטים. מאז שמערכת מחשב הביסה לפני 20 שנה את אלוף העולם בשחמט, רב האמן גארי קספרוב, התפיסה הציבורית לגבי מחקר בתחום הבינה המלאכותית (AI) הוגדרה במונחים של תחרותיות בפרופיל גבוה, בה ההתמודדות היא בין אנשים לבין מכונות חושבות, כאשר יש חרדה גדולה מאוד לגבי התוצאות האפשרויות.

 

בעקבות הניצחון של מערכת המחשב Deep Blue, מכונות אחרות המונעות באמצעות בינה מלאכותית צברו ניצחונות אדירים נגד יריבים אנושיים. זה קרה במשחק הטלוויזיה Jeopardy, ולאחרונה, זה גם קרה מול אלוף העולם במשחק Go. תוכנת AlphaGo המעודכנת של גוגל לימדה את עצמה לשחק את משחק השולחן האסטרטגי הזה בלי כל עזרה של בן אנוש.

 

הוויכוח בין מנהיגים, אנשי טכנולוגיה, עתידנים ועובדים בכל הרמות והדרגות הוא לגבי ההשפעה העמוקה שתהיה לבינה המלאכותית על מקום העבודה, על החברה ועל החיים שלנו. הוויכוח מתלהט כשהדיון מגיע לשאלות סביב מידת ההשפעה הזו - האם מכונות יוכלו להחליף אותנו? האם הן באמת יכולות להשתלט עלינו?

 

יש הרבה אנשים חכמים בכל הצדדים של הדיון הזה. חלקם, כדוגמת פרופסור סטיבן הוקינס, מאמינים שהצמיחה של הבינה המלאכותית מייצגת סכנה קיומית. "אני חושב שהפיתוח של בינה מלאכותית מלאה יכול להוביל לסיום דרכו של המין האנושי", אמר הוקינס לקהל מאזינים בתחנת הרדיו של BBC.

 

רובוט במקום העבודה (אילוסטרציה) רובוט במקום העבודה (אילוסטרציה) צילום: שאטרסטוק

 

אחרים מאמינים שההתפתחות במיכון מייצגת אוטופיה אמיתית, שהופכת לאפשרית בזכות מכונות חכמות.

 

אופטימיות הינה גורם ממריץ חינמי בכל מדינה. ברוח זו, ההתפתחות הזו יכולה ליצור פוטנציאל מאסיבי עבור המין האנושי. מכל נקודת מבט שבוחנים זאת, דבר אחד ברור: לא ניתן להרוויח שום דבר מכתיבה על עתיד דיסטופי כשיש לנו את העוצמה למנוע אותו. בואו ניצור את העתיד שאנחנו רוצים לחיות בו.

 

אפילו בעידן זה, שמאופיין בפילוג רחב, אנחנו רואים עליה באיכויות אנושיות כגון כושר המצאה, טוב לב, חדשנות ויצירתיות, שתופסות אחיזה וזוכות במומנטום שלא ניתן לעצור. אפשר ליצור עולם בו בינה מלאכותית מטיבה עם האנושות, עולם בו מיכון משחרר אנשים ממטלות מסוכנות חוזרות ונשנות ומציע לנו את החופש להתמקד בפעילויות שרק בני אנוש יכולים לבצע - עם אמפתיה, שיפוט מוסרי ואהבה.

 

יותר טוב יחד

 

במקום לגרום לאדם ולמכונה להילחם אחד בשנייה, אנחנו יכולים לעבוד יחדיו כדי ליצור משהו שמכונה "אנושות רבודה".

 

מנהיגים טכנולוגיים גלובליים, עם יכולת ראיית נולד זהירה, צריכים לקחת על עצמם אחריות שתעזור להבטיח שמכונות חכמות יעבדו בהרמוניה עם בני האדם, במקום להתחרות בהם. אנו עדיין צריכים להכיר בסיכונים ולצמצם אותם - לדוגמה, על ידי ביצוע הסבת עובדים עוד לפני שהם יוחלפו בגל המיכון הבא, אבל במקביל אנחנו צריכים להבין שהבינה המלאכותית אכן יכולה להועיל לכל המין האנושי.

 

מהדי מיירמאדי, שותף ב-McKinsey & company אומר שהעתיד תלוי בשיתוף הפעולה בין האדם והמכונה, ולא ביריבות: "אני חושב ששם המשחק זה אינטראקציה בין האדם לרובוט. זו תהיה המגמה החשובה ביותר בטווח הקצר עד הבינוני, ב-5 עד 15 השנים הבאות".

 

במהלך שמשקף את הדעה לעיל, יצרניות מובילות בתעשייה חוקרות אפשרויות לפרוס רובוטים שיתופיים ברצפת הייצור. ההיגיון שלהן פשוט - הרובוטים עקביים, אמינים ולעולם לא מתעייפים, אבל הם לא טובים באלתור. שינויים בקו ההרכבה דורשים תכנות קפדני בידי בני אדם, וזה מקשה מאוד על היכולת של המפעל לשנות במהירות את מה שהוא מייצר.

 

הפתרון, טוענים חוקרים, הוא מתקן ייצור שמשתמש בבינה מלאכותית כדי לתזמר את מפעל העתיד, לתכנת רובוטים ולחלק משימות לבני האדם שעובדים לצידם.

 

אנו נזדקק לתכנון מחושב אם ברצוננו להימנע מפוטנציאל ההשפעה השלילית שיכולה להיות לטכנולוגיה על החברה. יחדיו אנו חייבים להתייחס לאיום הפוטנציאלי של התפתחות של ניכור בקנה מידה גדול, העלול להוביל ליצירת סדקים ניכרים בקרב האוכלוסייה.

 

מנהיגים בממשלה, במגזר הפרטי ובחינוך חייבים לעבוד יחדיו כדי להבטיח שלאנשים הצעירים יהיו את היכולות הנדרשות לעבודה בשוק דיגיטלי, ושאלה שכבר נכללים בכוח העבודה יוכלו להתאים את עצמם לדרישות החדשות. כבר עתה ברור שלימוד לאורך כל החיים ורכישת מיומנות מחדש הן הנורמלי החדש. ארגונים יצטרכו לעבוד עם כוח עבודה מתחלף ומותנה שמורכב מעובדים בכל הגילאים.

 

ההשפעה הכלכלית

 

בעוד שלבינה המלאכותית יש את היכולת לשנות היבטים רבים בחיינו, יש חוסר הסכמה ניכר בין המומחים לגבי כמות העבודות שניתן למכן באמצעות בינה מלאכותית.

 

אחוז קטן של העבודות הנוכחיות נמצאות במצב שניתן למכן אותן במלואן, אבל כמעט כל משלח יד ניתן למיכון באופן חלקי. המטלות הנוטות ביותר למיכון הן פעילויות שגרתיות שקל לחזות אותן כגון איסוף ועיבוד מידע. אבל אנו צריכים לזכור שבינה מלאכותית תורמת גם לבטיחות של בני האדם בכך שהיא נוטלת על עצמה עבודות שהינן קשות או מסוכנות מדי לאנשים.

 

במהלך ההיסטוריה ראינו שהתקדמויות טכנולוגיות טקטוניות אכן מובילות לשינויי תעסוקה, אבל תמיד הן גם הובילו ליצירת עבודות חדשות ומודרניות יותר - ובדרך כלל במספרים גדולים יותר מאלו שהן החליפו.

 

רוב האנליסטים בתעשייה מסכימים שהבינה המלאכותית תהיה הליבה שתניע התפתחות כלכלית. גרטנר חוזה שכלים מאופשרי בינה מלאכותית ייצרו ערך עסקי של 2.9 טריליון דולר עד 2021, בעוד שב-PwC מאמינים שלבינה מלאכותית יש את הפוטנציאל לתרום כמעט 16 טריליון דולר לכלכלה הגלובלית ולדחוף את התמ"ג לצמיחה של עד 26% עד 2030. חלק מההערכות טוענות שחברות יוכלו לחסוך סכום מדהים של כ-3 עד 4 טריליון דולר בכל שנה באמצעות מיכון מבוסס מטלות המשתמש בבינה מלאכותית.

 

10 המיומנויות המובילות ב-2020:

 

1. פתרון בעיות מורכבות

2. חשיבה קריטית

3. יצירתיות

4. ניהול אנשים

5. תיאום עם אחרים

6. תבונה רגשית

7. גיבוש דעה וקבלת החלטות

8. אוריינטציית שירות

9. משא ומתן

10. גמישות קוגניטיבית

 

10 המיומנויות המובילות ב-2015:

1. פתרון בעיות מורכבות

2. תיאום עם אחרים

3. ניהול אנשים

4. חשיבה קריטית

5. משא ומתן

6. בקרת איכות

7. אוריינטציית שירות

8. גיבוש דעה וקבלת החלטות

9. הקשבה הפעילה

10. יצירתיות

 

אין מקום לחלומות קטנים

 

התועלת מבינה מלאכותית עבור חברות גדולות טומנת בחובה הרבה יותר מחסכון בעלויות. היא גם מניבה תועלות בדמות חדשנות רבה יותר, תחזיות טובות יותר, פעילות מטויבת, שירות לקוחות אישי יותר וחוויית משתמש משופרת עבור הלקוחות.

 

כמו בכל מעבר טכנולוגי, אסור לנו לאבד את קשר העין עם האלמנט האנושי. יש כמה דברים שאפילו המכונות החכמות ביותר אינן יכולות לנהל. מכונות לא חולמות. למכונות אין יעדים והן לא אחראיות. אפילו אם מכשירים אותן עם כמויות גדולות של מידע, המכונות יכולות ללמוד רק מהעבר, הן אינן יכולות לחזות את העתיד. למרבה המזל, החיים והעסקים אינם משחקי שחמט מתמטיים טהורים. תמיד יהיה צורך ביכולות אנושיות ייחודיות כמו גמישות, יצירתיות, סקרנות ותבונה רגשית בכדי לתפעל את הארגון התבוני.

 

אין מקום לחלומות קטנים. אנחנו צריכים לדמיין את האפשרויות שנראות בלתי נתפסות ואז לעבוד קשה כדי להפוך אותן למציאות. כאשר אני מביט אל עבר העתיד, אני רואה צורך אמיתי בדיון עמוק על ההשפעה החברתית של הבינה המלאכותית כדי שהלא מיוצגים לא יישארו מאחור. זו האחריות המודרנית שלנו. אבל האתגרים הגדולים ביותר של העולם הם גם ההזדמנויות הכי גדולות שלנו. רק כשאנחנו חולמים בגדול, אנחנו יכולים להגביר אל הפוטנציאל האנושי המלא שלנו.

 

הכותב הוא מנכ"ל SAP העולמית

בטל שלח
    לכל התגובות
    x