$
דעות

חריץ בחומה: האם ניתן לאכוף פסק דין ישראלי בסין?

לפני שנתיים בית משפט מחוזי בישראל אכף פסק דין של בית המשפט הסיני. האם בשלו התנאים גם למצב ההפוך?

מיכל צחורי 08:0705.01.18

כשבית המשפט המחוזי אכף לפני שנתיים, לראשונה בישראל, פסק דין של בית משפט סיני, הרמתי גבה. פסה"ד התקדימי, אשר אושר על ידי בית המשפט העליון השנה, הושתת בין היתר על עקרון ההדדיות ובבסיסו עמדה הקביעה כי "לפי המארג הראייתי שהובא בהליך זה, יש בעת הנוכחית פוטנציאל סביר לאכיפה של פסק דין ישראלי בסין".

 

ואולם, האם אכן היה פוטנציאל סביר לאכיפת פסיקה ישראלית בסין? הדעה שרווחה בסין בקרב משפטנים הייתה כי לא. דוגמאות רבות לכך. למשל, דחיית בית המשפט של דהליאן ממחוז שנג-יאנג’בקשה לאכיפת פסק דין יפני בשל היעדר אמנת אכיפה בין סין ליפן, דחייה אשר אושרה על ידי ביהמ"ש העליון בסין. אם לרגע חשבתם שהדחייה נעשתה מטעמים פוליטים או בשל צלקות עבר, הרי שדחיות נוספות של פסיקות אנגליות, גרמניות, אוסטרליות, אמריקאיות וקוריאניות - מדינות עמן סין לא חתומה על אמנה - ובה בעת אכיפת פסיקות של מדינות אמנה, כגון פולין וסינגפור, הוכיחו כי אין מדובר בזיכרון עבר אלא במגמה עכשווית.

 

בשל המגמה הנ"ל, ובשל היעדר אמנת אכיפה בין ישראל לסין, אנו, עורכי הדין, נזהרנו מלהמליץ ללקוחותינו המתדיינים עם צדדים סינים, על סעיפי שיפוט המפנים מחלוקות לבתי משפט זרים מסויימים, זאת מתוך חשש שפסיקה שם לטובת לקוחותינו לא תאכף בסין. תחת זאת נהגנו להמליץ על סעיף בוררות זרה, בהסתמך על אמנת ניו יורק עליה חתומה סין, המאפשרת אכיפת פסקי בוררות זרים בסין.

 

והינה, חל מהפך אשר מחזק את עמדת בתי המשפט המחוזי והעליון שלנו. לאחרונה הכיר בית המשפט של העיר וו-האן במחוז הו-ביי בסין, לראשונה, בפסק דין של לוס אנג'לס, אשר הטיל על נתבע חבות לפצות תובע. התובע פנה לבית המשפט בעיר וו-האן, שם מחזיק הנתבע בנדל"ן רב, וביקש לאכוף הפסיקה. למרות שבעבר סירב בית משפט סיני להכיר בפסיקה אמריקאית החליט הפעם בית המשפט בוו-האן להכיר בפסיקה הקליפורנית, בין היתר לאחר שנמצא כי פסק דין של מחוז הו-ביי הסיני נאכף בעבר בקליפורניה. בדומה למחוזי שלנו, הביע בית המשפט בוו-האן תקווה כי ההכרה הנוכחית תביא להכרה רחבה של פסקי דין סינים בארה"ב.

 

 

החומה הסינית (ארכיון) החומה הסינית (ארכיון) צילום: bugbog / Jsporysz

 

 

אכן חדשות משמחות, אך הבה נשים דברים בפרופורציה, יאמרו המקטרגים. במשך עשרות שנים, סירבו בתי משפט בסין להכיר בפסיקות זרות בהיעדר אמנת אכיפה, זאת על אף קיומו של סעיף בחוק המתיר אכיפה מכוח עקרון ההדדיות. עצם העובדה שבית משפט מקומי החליט להכיר בפסיקה קליפורנית, זאת לאחר שמצא כי פסיקתו שלו הוכרה בעבר בקליפורניה, אינה מהווה ערובה לשינוי מגמה ולהכרה שיטתית בכל פסק דין זר שהוא בכל מחוז שהוא בסין.

 

הרשו נא לי לראות את חצי הכוס המלאה ולקוות כי אכן עסקינן בשינוי מגמה. סירובי האכיפה מהעבר הינם ענין היסטורי השייך לתקופת מעבר מבידוד להיפתחות. סין של היום אינה נרתעת מקרבה למערב, נפתחת ומתחדשת, ומכירה בחשיבות אימוץ כללי משחק בינלאומיים, ובכללם הכרה הדדית בפסיקות זרות בסכסוכים חוצי גבולות. זאת ועוד, מקום בו נוצר חריץ קטן בחומת האכיפה הסינית הוא ישראל – שעשתה את הצעד הראשון והכירה בפסיקה סינית, שפועלת רבות לחיזוק היחסים עם סין ושפותחת זרועותיה לסינים הצמאים לטכנולוגיה וחדשנות – תצליח לשים בו רגלה. נקווה שכשם שצעד קטן לאדם היווה צעד גדול לאנושות, כך גם צעד קטן של בית משפט מקומי בסין יהווה צעד גדול בקידום צדק חוצה גבולות.

 

הכותבת הינה שותפה ונציגת משרד שבלת ושות' בסין

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x