$
קיימות בארץ
קפיטליזם 3.0 גג כתבה

היום יוכרזו הזוכים בתחרות המעסיק החברתי: כל האופציות של המעסיקים לשימור עובדים

ממתן אופציות לכלל העובדים דרך ניוד מתמיד כדי למנוע שחיקה ועד השקעה עצומה בשעות הכשרה. תשע החברות שהגיעו לשלב הגמר בתחרות המעסיק החברתי של כלכליסט וקרן מעגלים מציגות את הדרכים העכשוויות לתגמל את העובדים וגם להרוויח מכך

מעין מנלה 08:1204.09.17

תחרות המעסיק החברתי של "כלכליסט" וקרן מעגלים לשנת 2017 תגיע היום לסיומה עם ההכרזה על החברות הזוכות. לישורת האחרונה של התחרות – שבודקת פרמטרים מדידים של העסקה הוגנת – הגיעו תשע מועמדות מענפי פעילות שונים, החל מרשות ממשלתית ועד בית השקעות. זו השנה הרביעית שבה מתקיימת התחרות והשנה הגישו מועמדות קרוב ל־50 חברות מהמגזר העסקי והציבורי. חבר השופטים כלל את גלית חמי עורכת "כלכליסט"; יפה ויגודסקי יו"ר קרן מעגלים; אילן לוין לשעבר הממונה על השכר במשרד האוצר ואיקה אברבנאל, מומחה משאבי אנוש ואינטגרציה של ארגונים (לשעבר סמנכ"ל משאבי אנוש גלובלי בטבע). התחרות לוותה על ידי רואה החשבון אורן גרופי, שותף ב־KPMG סומך חייקין, ראש מחלקת ניהול סיכונים וביקורת פנים.

 

מיטב דש

אופציות לכל העובדים

בית ההשקעות מיטב דש מציע לכלל העובדים בעלי ותק של שנה, מהזוטר ועד הבכיר, אופציות בחברה. הטבה לא שגרתית בבתי השקעות ובטח ובטח כאשר זו ניתנת לכל העובדים. האופציות מבשילות על פני חמש שנים כאשר כל מנה ניתנת למימוש במשך 12 חודשים ממועד הבשלתה. שכר המינימום בחברה עומד על 6,000 שקל – כאשר שכר המינימום בישראל הוא 5,000 שקל בחודש. בית ההשקעות אף מעניק לכל עובד תנאים סוציאליים מלאים החל מהיום הראשון לעבודה גם מעבר למחויב לפי חוק, כמו למשל ביטוח בריאות, 6 ימי חופשה נוספים לכל עובד (שכוללים 8 ערבי חג ושני ימים), מענקים בגובה 150 שקל ליום מילואים החל מיום המילואים השמיני ברציפות ובנוסף כל העובדים בחברה זכאים לקרן השתלמות לאחר חצי שנה.

 

אילן רביב מנכ"ל מיטב דש אילן רביב מנכ"ל מיטב דש צילום: עמית שעל

 

 

אחד הנושאים שעליהם שמה מיטב דש דגש הוא הכשרה ופיתוח של העובדים וזה מתבטא בכך שבין 12 ל־15 עובדים בכל שנה מקבלים מלגת לימודים אקדמיים למימון 75% מעלות שכר לימוד אוניברסיטאי ועד 40 אלף שקל. בנוסף, כל העובדים זכאים להטבה של 50%–100% מימון לקורסים לבחירתם במכללת מיטב דש. החברה משקיעה כ־200 אלף שקל בשנה במימון לימודים או תהליכי התמחות לצרכי רכישת רשיונות מקצועיים עבור 40 עד 50 עובדים.

 

חברת החשמל

ניוד נגד שחיקה

חברת החשמל ידועה בתנאי ההעסקה הטובים, ההטבות הייחודיות שמוענקות לעובדים והיציבות התעסוקתית שהיא מבטיחה. פועל יוצא של היציבות הזו הוא ש־60% מ־12 אלף עובדי החברה הם מעל גיל 45, מה שמחייב את החברה להתמודד עם שחיקה של עובדים. היא עושה זאת באמצעות ניוד של 350 עד 400 עובדים לתפקידים או מחלקות אחרות בכל שנה, ורוטציה ל־30 מנהלים בשנה. למעשה, ההבנה בחברת החשמל היא שמנהל מגיע לשיא בתפקידו לאחר 7 שנים. ברגע שזה קורה מניידים את המנהלים מהמטה לקו ולהיפך.

 

עופר בלוך מנכ"ל חברת חשמל עופר בלוך מנכ"ל חברת חשמל צילום: עמית שעל

 

 

רבים מהמקצועות בחברת החשמל נחשבים גבריים ועל כן החברה עושה מאמצים לשלב בהן נשים. היא פתחה קורסים ייעודיים לחשמלאיות, ומשלבת נשים בתפקידי מהנדסות בתחנות הכוח ועובדות חיבור לבתים. רק 21% מהעובדים בחברת החשמל הן נשים ובחמש השנים האחרונות החברה משקיעה מאמץ בהרחבת פוטנציאל קידום הנשים לדרגי ניהול בכירים באמצעות מינויין לדרג של סגני מנהלי מחלקות ומנהלי מחלקות שממנו צומח דרג הניהול הבכיר. כיום יש 32% נשים בדרג סגן מנהל מחלקה, שהן 315 נשים, ו־19% בדרג מנהל מחלקה, שהן 64 נשים.

 

קופ"ח מאוחדת

הכנה לפרישה בגיל 55

בקופת חולים מאוחדת רואים כחלק מאחריות המעסיק כלפי העובדים גם את ליווי העובדים בפרישה ולאחריה ולכן פותח בקופה מודל הכשרה לפרישה כבר בגיל 55. עובדים בגיל זה מקבלים ידע וכלים להיערכות לפרישה מבחינה כלכלית או פיננסית ומבחינה אישית־חברתית. גם לאחר הפרישה מאוחדת משקיעה ברשתות חברתיות ותוכניות התנדבות עבור גמלאי הקופה. 46% מהעובדים בקופת החולים הם מעל גיל 45 והוותק הממוצע בה הוא 8.4 שנים.

 

 

המנכ"ל זאב וורמברנד המנכ"ל זאב וורמברנד צילום: אוראל כהן

 

 

במסגרת ההסכם הקיבוצי הראשון שנחתם במאוחדת ב־2014 מקבלים בעלי השכר הנמוך תוספת שכר פרוגרסיבית וכן כל העובדים מקבלים ימי חופשה, הבראה, קרן השתלמות ופנסיה באופן שיוויוני. השכר החציוני במאוחדת הוא 10,490 שקל והיחס בין השכר הממוצע לשכרו של בעל השכר הגבוה ביותר הוא 19%.

 

אחת הבעיות שאיתן מתמודדת קופת חולים מאוחדת היא המחסור בכוח אדם מיומן ולכן היא משקיעה בהעלאת עולים, רופאים ואחיות מארה"ב, צרפת ואוקראינה. העולים שמגיעים מקבלים מהקופה ליווי מקצועי ואדמיניסטרטיבי עד קבלת רישיון העבודה בארץ. האחיות שעולות מתוגמלות כאחיות מעשיות ועוברות לימודי הכנה למבחן משרד הבריאות בקופה. הרופאים מקבלים ליווי בכניסה לתפקיד בשנה הראשונה לקבלת הרישיון.

 

פרטנר

שיוויון בשכר בין המינים

בחברת התקשורת פרטנר אין הבדל בשכר בין נשים וגברים, 56% מהעובדות בחברה הן נשים ו־42% בדרג ניהולי. כחלק מהשמירה על הרלוונטיות התעסוקתית וההכנה של העובדים לעתיד, החברה משקיעה כ־60 שעות בממוצע בהכשרה לכל עובד בשנה. מדובר בהכשרה בלימוד מיומנויות שירות ומכירה, ניהול מו"מ ופיתוח מנהלים. בנוסף עובדים מקבלים כ־10 שעות להדרכות העשרה כמו כלכלה נכונה, בריאות, תנאים פנסיוניים והעצמה אישית. כמו כן, החברה מעניקה הנחות והטבות ללימודים אקדמיים ומספקת הכוון תעסוקתי לעובדים וגם לכאלו שעוזבים. 95% מהעובדים שעזבו בשנה שעברה מצאו עבודה, חלקם בעזרת סדנאות חיפוש עבודה ועזרה בכתיבת קורות חיים שנערכות בשותפות עם החברה.

 

 

איציק בנבנישתי מנכ"ל פרטנר איציק בנבנישתי מנכ"ל פרטנר צילום: תומי הרפז

 

 

המחויבות של פרטנר לעובדים מתבטאת גם בכך שכאשר עובד חולה או נפצע החברה לא מפעילה אובדן כושר עבודה או שהיא משלימה לעובד את השכר כדי שלא תהיה ירידה בהכנסה בעקבות כך.

 

זאפ גרופ

אקדמיה לעובדים

זאפ גרופ החלה את חייה בדפוס כדפי זהב ועם השנים התרחבה ועברה לאינטרנט ומשם לדיגיטל. הדרך העסקית שלה חייבה את החברה להיערך לסביבה העסקית המשתנה וכארגון היא מבינה את חשיבות ההיערכות הזו גם בקרב העובדים. החברה משקיעה בשמירה על הרלוונטיות התעסוקתית של העובדים באמצעות אקדמיית זאפ שבה עובדים יכולים לקבל התמחות מקצועית וניסיון פרקטי במגוון מקצועות הדיגיטל, השתתפות בהרצאות וכנסים מקצועיים, מלגות ללימודים אקדמיים ופורומים מקצועיים פנימיים. אמנם מדובר בחברה שעוסקת במקצועות "צעירים" אך 15% מהעובדים הם בעלי ותק של מעל 20 שנה והוותק הממוצע הוא 5.5 שנים. כחלק ממדיניות של קידום ובניית מסלולי פיתוח מקצועי ושימור עובדים, פעם בשבוע מפרסמת החברה משרות הפתוחות להגשת מועמדות פנימית ובשנה שעברה 26% מהיקף המשרות שנפתחו אוישו במינויים פנימיים ושיעור העובדים שקודמו לתפקיד ניהולי בשנה שעברה היה 16%.

 

 

אילן צחי מנכ״ל קבוצת זאפ אילן צחי מנכ״ל קבוצת זאפ צילום: צביקה טישלר

 

 

פסגות

מאה שעות הכשרה לעובד

בית ההשקעות פסגות פועל בסביבה שמשתנה תכופות הן מבחינה רגולטורית, הן מבחינה טכנולוגית והן מהפן של דרישות הלקוחות. כחלק מהמאמץ להישאר רלוונטי בית ההשקעות משקיע כ־100 שעות שנתיות בהכשרה ופיתוח כל עובד ובנוסף כעשר שעות בשנה בקורסי העשרה ופיתוח אישי כגון ניהול זמן, אקסל ומיומנויות הוריות. 90 עובדים בשנה מקבלים הכשרה לרישיון (שיווק השקעות, שיווק פיננסי וניהול תיקים) על חשבון החברה, ו־30 עובדים נהנים משיתוף הפעולה בין פסגות לאוניברסיטה הפתוחה במסגרתו נלמד תואר MBA במחיר מיוחד במשרדי החברה. לגבי תארים אקדמיים אחרים, החברה משתתפת ב־50% משכר הלימוד האוניברסיטאי בהמלצת מנהל. דרך נוספת שבה מנסה החברה לשמור על רלוונטיות העובדים היא פורום חדשנות שבו משתתפים עובדים מכל הדרגים וכן נערכים שולחנות עגולים עם המנכ"ל.

 

 

ברק סורני מנכ"ל פסגות ברק סורני מנכ"ל פסגות צילום: יח"צ

 

 

שופרסל

מתחלקים ברווחים

רשת הסופרמרקטים שופרסל פועלת בשוק המזון התחרותי אשר בשנים שלאחר המחאה החברתית הפך להיות קשה אף יותר. באותה תקופה קשה שעברה החברה ונאלצה לפטר מעל 1,000 עובדים, אם לא היתה רווחת הגישה שטובת העובד היא טובת החברה, העובדים לא היו נרתמים ונשארים מלוכדים. אחד הדברים הבולטים במדיניות של שופרסל כלפי העובדים הוא המחויבות לפיתוח וקידום. בשנה שעברה 90% מהמשרות שנפתחו בשופרסל אוישו באמצעות קידומים פנים ארגוניים. כל מנהלי המרחבים והאשכולות, ו־16 מנהלים בכירים, צמחו בתוך החברה וזו מדיניות מוצהרת של מנכ"ל החברה להעדיף קידום עובדים בתוך הארגון.

 

בנוסף, היא מחויבת לפיתוח, קידום ושמירה על רלוונטיות תעסוקתית של עובדיה. היא עושה זאת באמצעות הכשרות מקצועיות, בית ספר לניהול שאליו מגיעים כ־6%–7% מהמנהלים, הכשרות מקצועיות ומימון לימודים אקדמיים. בניגוד למעסיקים רבים אשר מתנגדים להתאגדות של העובדים, בשופרסל מאוגדים 85% מהעובדים בהסכם קיבוצי כאשר תפיסת ההנהלה היא שיש לעבוד בשילוב כוחות עם הוועד למען השגת מטרה משותפת. כחלק מההסכם הקיבוצי העובדים בשופרסל זוכים למשכורת 12, קרן השתלמות, תוספת ותק, ביגוד וחלוקת רווחים. בפועל, 6% מחלוקת הרווחים בקמעונאות מגיעים לעובדים.

 

 

איציק אברכהן מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן מנכ"ל שופרסל צילום: עמית שעל

 

רשות ניירות ערך

דואגים גם לעובדי הקבלן

רשות ניירות ערך היא תאגיד ציבורי ועל כן היכולת שלה להעלות את השכר מוגבלת. לכן, הדרכים שבהן נוקטת הרשות כדי למשוך עובדים מוכשרים צריכות להיות יצירתיות. ברשות מנסים לעשות זאת בכלים אחרים כמו גיוון באוכלוסיית העובדים, פיתוח קריירה עבור העובדים ורווחה. ברשות מועסקים 7% עובדים עם מוגבלויות כעובדים קבועים ובשכר זהה לעובדים בתפקידים דומים. העובדים ברשות ניירות ערך נחשפים לסדנאות ניהול קריירה, מפגשים אישיים והרצאות. כל עובד זוכה לכ־60 שעות הכשרה ופיתוח בשנה במגוון הכשרות מקצועיות כמו למשל מסחר, מכשירים פיננסיים, דו"חות כספיים ועוד. למרות התדמית האפורה הרשות מציעה לעובדיה גמישות בשעות העבודה, הכוללת אפשרות לעבוד מהבית 20 שעות בשבוע ובעתיד אף יותר. ברשות יש חדר כושר שמשמש את העובדים אשר זכאים להשתמש בו במשך חמש שעות בשבוע על חשבון העבודה. אחת הדרכים שבהן נקטה הרשות כדי לייעל ולשפר את מקום העבודה היתה פרויקט שבו כל עובד יכול היה להציע הצעת ייעול במערכת שמשתפת דעות על ההצעות. 190 הצעות ייעול התקבלו במסגרת הפרויקט כאשר ברשות מועסקים כ־260 עובדים בלבד.

 

 

שמואל האוזר יו"ר הרשות לניירות ערך שמואל האוזר יו"ר הרשות לניירות ערך צילום: עמית שעל

 

כחלק מהגישה של מעסיק חברתי ומקום עבודה אחראי כלפי עובדיו, ברשות דואגים גם לעובדי הקבלן. השכר שמקבלים עובדי הקבלן שעובדים ברשות גבוה מהשכר במשק והרשות אף בודקת את תלושי השכר של עובדי הקבלן. עובדי הקבלן מקבלים תלושים בחגים וכן עובדים מצטיינים מקבלים תוספת שכר.

 

תעשיה אווירית

480 איש עם מוגבלויות

התעשייה האווירית ידועה בתנאי ההעסקה הטובים שמוענקים לעובדיה ואולי בשל כך הוותק הממוצע בחברה הוא 17.1 שנה. למעלה ממחצית מעובדי החברה הם מעל גיל 45 ובשל כך החברה מובילה מהלך לשימור ידע כדי לעודד עובדים ותיקים להעביר את הידע הטכנולוגי שלהם לעובדים חדשים. כחלק מההיערכות של החברה להתאמת עובדיה הצעירים יותר לעולם התעסוקה העתידי, היא הטמיעה תהליכים של עתודה ניהולית, משקיעה בהכשרה של עובדים למקצועות התעופה, הכשרה להנדסאים בשיתוף עם אוניברסיטת בן גוריון ואף הכשרת עובדים צעירים לסייבר. אחד הנושאים שלקחה החברה על עצמה לפתח הוא הגיוון התעסוקתי. כיום מועסקים בתעשייה האווירית כ־480 אנשים עם מוגבלויות המהווים 3% מהחברה; 350 חרדים וחרדיות המהווים כ־2.5% מעובדי החברה; 240 עובדים בני העדה האתיופית המהווים 2% מעובדי החברה ו־15 עובדים מהעדה הדרוזית כשהמטרה היא להגדיל את קליטתם כך שיהוו 1% מעובדי החברה.

 

יוסי וייס מנכ"ל התעשייה האוירית יוסי וייס מנכ"ל התעשייה האוירית צילום: עמית שעל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x