$
דעות

חוק האנרגיה המתחדשת: צעד נכון, אבל לא מספיק

הכנסת אישרה את החוק שיחייב את שר האנרגיה לגבש תוכנית רב שנתית לייצור חשמל באנרגיה מתחדשת; ואולם היעדים לא עוגנו בחוק ולא קרובים למימוש

דני דנן 07:2204.08.17

בסוף השבוע שעבר התבשרנו כי חוק האנרגיה המתחדשת אושר בכנסת בקריאה שנייה ושלישית. במסגרת חוק זה יחוייב שר האנרגיה יובל שטייניץ לגבש תוכנית רב שנתית לייצור חשמל באנרגיה מתחדשת, ועל הממשלה הוטל להקים ועדה בין משרדית שתפעל למימוש התוכנית שתיקבע ולהסרת חסמי מימון ותכנון בענף.

 

מדובר ללא ספק בצעד בכיוון הנכון, אך יש לשים לב כי היעדים שקבעה הממשלה בספטמבר 2015 לשילוב ייצור חשמל באנרגיות מתחדשות בשיעור של 13% עד 2023 ובשיעור של 17% עד 2030 - לא עוגנו בחקיקה זו.

 

טורבינות רוח ברמת הגולן. אנרגיה מתחדשת טורבינות רוח ברמת הגולן. אנרגיה מתחדשת

 

 

למעשה, שר האנרגיה יוכל לעדכן את יעדי שילוב האנרגיה המתחדשת, והוראות הוועדה הבין משרדית שתוקם ישמשו בגדר המלצות בלבד. האם מדינת ישראל מתכוונת ביודעין לא להגדיר לעצמה את היעדים הללו, כיוון שהיא יודעת שלא תעשה את הצעדים הנדרשים בכדי לעמוד בהם?

 

קשה לענות על השאלה הזאת באופן חד משמעי, אבל אם נבחן את ההתקדמות הישראלית בנושא באופן אובייקטיבי, נראה כי המצב כיום לא מבשר טובות.

 

רק 2.6% מייצור החשמל במשק נעשה ממקורות מתחדשים - רחוק מאוד מהיעד של 10% עד לשנת 2020 שהציבה לעצמה ישראל בוועידת האקלים של האו"ם בפריס 2015. במדינה שטופת שמש כמו שלנו, אפשר וצריך לשאוף ליותר, ולא רק בשביל לעמוד בתנאים האירופאים אלא בשביל לקדם תעשיית חשמל נקי, ירוק וחסכוני יותר לתושבי המדינה.

 

מדינות רבות בעולם כבר הפנימו את הצורך בהצבת יעד של 100% ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת, כאשר רק החודש אושרה בוועדת האנרגיה של בית הנבחרים הקליפורני הצעת חוק שאם תאושר סופית, תהפוך את קליפורניה למדינה השנייה בארה"ב - אחרי הוואי - שקובעת יעד של 100% אנרגיות מתחדשות. בהוואי גדל היקף החשמל הנקי מ-9% מכלל החשמל ב-2007 ל-25% ב-2017.

 

המדינה לא מעודדת ייצור חשמל סולארי לשימוש ביתי

 

מדינת ישראל כבר החלה לנקוט צעדים לכיוון הקלה רגולטורית משמעותית על יצרני החשמל הפרטיים, במטרה להגדיל את היקף ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות.

 

בתוך כך, צרכנים פרטיים בעלי בית פרטי יכולים להוזיל משמעותית את תשלומי החשמל באמצעות שיטת ה"מונה נטו" ומתן הפטורים שנכנסו לתוקף בסוף השנה שעברה. השיטה מאפשרת לצרכן הפרטי לייצר חשמל מאנרגיה סולארית באופן עצמאי ולשימוש עצמי, ולקזז אותו מעלות חשבון החשמל שלו.

 

חיבור הבית לרשת של חברת החשמל לא משתנה, ובנוסף מתבצע שימוש ברשת החשמל כ"סוללה וירטואלית" לצבירת עודפי ייצור לשימוש עתידי. במסגרת השיטה מעניקה המדינה פטור ממס למתקיני מערכות ייצור חשמל סולארי לשימוש ביתי עד לשווי של 24,000 ₪ בשנה, לצד פטורים מהיטל השבחה, מס הכנסה וארנונה.

 

בהינתן העידוד הממשלתי לשימוש באנרגיה סולארית עבור בעלי בתים פרטיים, נשאלת השאלה מדוע המדינה לא מסדירה את התקנת המערכת על גבי בנייני מגורים, כך שגם בעלי דירות יוכלו להנות מאנרגית השמש ולנצל את גג הבניין שברשותם לייצור חשמל מעבר לצרכי וועד הבית המשותף? מדוע המדינה לא מפרסמת את ההזדמנות לייצר חשמל סולארי ומשקיעה רק בפרסום של ייצור חשמל ממקורות אחרים, כך שהאזרחים לא מודעים להזדמנות הסולארית?

 

אין ספק שרק הירתמות המדינה בפרסום ועידוד האזרחים, כמו במדינות מערביות אחרות המבצעות זאת שנים רבות, יכולה לקרב את ישראל ליעד של ייצור 17% חשמל מאנרגיה מתחדשת עד 2030.

 

על רקע התנתקות קרחון במשקל טריליון טון ממדף קרח במערב אנטארקטיקה בחודש שעבר, השיח סביב סוגיית ההתחממות הגלובלית והצורך במעבר לשימוש באנרגיות מתחדשות ונקיות יותר רק גובר ומתעצם.

 

על קובעי המדיניות בישראל לוודא שתוכנית רב שנתית למעבר לשימוש באנרגיה מתחדשת בארץ אכן תיושם,  ובקנה מידה ארצי ונרחב - בנייני מגורים, בתים פרטיים ומוסדות ציבוריים. המהפכה הסולארית בישראל כבר התחילה לחמם מנועים. עכשיו מוטלת על הממשלה ועל שר האנרגיה החובה לקדם אותה בצורה כזאת שגג סולארי יהפוך להיות דוד השמש החדש - פשוט לא נבין איך חיינו לפניו.

 

דני דנן הוא מנכ"ל חברת Enerpoint ישראל
בטל שלח
    לכל התגובות
    x