$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

ניגוד העניינים של חברי הוועדה באוצר עשוי לשנות את הרכבה

לפחות ארבעה מתוך ששת חברי הוועדה שהקים מנכ"ל האוצר לבחינת סמכויות הגורמים השונים בהנהלת משרדו מצויים בניגוד עניינים מכיוון שמייצגים חברות שונות במשק. למרות זאת באוצר מסרבים לחשוף את הסכמי ניגוד העניינים שנחתמו

עמרי מילמן 07:5519.07.17

החשש לניגוד עניינים בקרב חברי הוועדה שהקים מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד במטרה לבחון את הסמכויות של הגורמים השונים בהנהלת האוצר עלול לשנות את הרכבה בקרוב, כך נודע ל"כלכליסט".

 

כך, חברת הוועדה ציפי סמט, לשעבר הממונה על שוק ההון, מכהנת היום כדירקטורית בבנק לאומי, מה שבפני עצמו עלול להיות בעיה. הנושא הוצף כעת מכיוון שבעוד חודש כהונתה כדירקטורית תסתיים, והכללים למינוי דירקטורים בבנקים נבחנים כעת על ידי בנק ישראל. רפורמת שטרום שמנסה לקרום בימים אלה עור וגידים בעידוד משרד האוצר צפויה להשפיע על הבנק שבו היא חברת דירקטוריון. ייתכן שהיא תידרש להחליט בין כהונה נוספת בבנק לאומי לבין ויתור על חברותה בוועדה, אם בנק ישראל לא יאשר לה לשמש בשני התפקידים במקביל.

 

אהרון פוגל, יו"ר מיועד של מיטב דש אהרון פוגל, יו"ר מיועד של מיטב דש צילום: אוראל כהן

 

 

מיונילוור ועד אגד

 

משרד האוצר מסרב לחשוף את הסכמי ניגוד העניינים של חברי הוועדה שמסתמנים כמרובים למדי. יו"ר הוועדה יוסי קוצ'יק, שהיה בעבר הממונה על השכר וכיום בעל חברת ייעוץ, מפרט באתר האינטרנט שלו כי טבע, מכתשים אגן ועוד חברות הן לקוחות שלו, שמושפעים מרפורמות שונות שמקדמים במשרד האוצר, ובעיקר באגף התקציבים.

 

 

 

כך למשל, המהלכים לעידוד היבוא שמקדמים בימים אלה באוצר יכולים להשפיע על יוניליוור. במקביל לקוצ'יק לקוחות רבים במגזר הציבורי כמו מכון התקנים, אגד, רכבת ישראל ומקורות, שמשרד האוצר אמור לקדם רפורמות שיסדירו את פעילותם — מהרפורמה במכון התקנים שכבר אושרה בתקציב הקודם (וכעת אמורה להיות מיושמת בפועל) ועד לדרישות התקציביות מצד אגד שמגיעות לאגף התקציבים.

 

 

 צילומים: אוראל כהן, גיא אסיאג, עמית שעל

 

 

אותם פקידים באגף התקציבים ובאגף החשב הכללי יידרשו כעת להציג את עמדתם בנוגע לחלוקת הסמכויות באוצר, ומולם יישבו מי שמייצגים את אותם גופים שדורשים מהם תקציבים או אישורים להוצאות שונות. בקרב גורמים באוצר עלה כעת החשש כי רפורמות שהמשרד מנסה לקדם ייתקעו כדי שלא "להרגיז" את חברי הוועדה.

 

בשבוע שעבר חשף "כלכליסט" כי חבר אחר בוועדה, אהרון פוגל, שגויס על ידי קרן XIO, הרוכשת הפוטנציאלית של מיטב דש, לתפקיד היו"ר המיועד של בית ההשקעות, חייב את היועץ המשפטי של המשרד, אסי מסינג, לבחון את ניגוד העניינים בין החברות בוועדה לבין התפקיד החדש. זאת מכיוון שרשות שוק ההון, שהיקף העצמאות שלה ושל העומדת בראשה דורית סלינגר והכפיפות הפוטנציאלית למנכ"ל משרד האוצר נבחנים בוועדה, היא מי שאמורה להעניק את היתר השליטה במיטב דש.

 

ירום אריאב ירום אריאב צילום: גיא אסיאג

 

 

בין אריאב לסלינגר

 

כך גם ירום אריאב, מנכ"ל האוצר לשעבר וחבר בוועדת ההשקעות של עמיתים, הגוף שמנהל את קרנות הפנסיה הוותיקות, מפוקח למעשה על ידי סלינגר, שעתיד עצמאותה תלוי במידה רבה בדעתו. גם חברי הוועדה דרור שטרום וחיים שני עובדים מול גופים שונים במשק בעלי פוטנציאל לניגוד עניינים. כך למשל, שטרום מייצג את RGE, שבמסגרת התקציב הקודם נרשם ניסיון כושל ליצור חובת מכירה על שידורי הספורט שהיה משפיע עליה מאוד. חוק זה עדיין נמצא בוועדת הכלכלה.

 

לטענת גורמים בוועדה, מאחר שהנושא שהיא נדרשת לו הוא המדיניות ולא נושאים פרטניים, אין כל בעיה של ניגוד עניינים. הפוטנציאל הרב לניגוד העניינים אינו מפתיע שכן כל חברי הוועדה, בכירים לשעבר באוצר, נמצאים כיום בצמתים בשוק הפרטי והציבורי. עם זאת, האוצר מסרב לפרסם את אותם הסכמים וטרם התחייב שיפרסם פרוטוקולים של הוועדה. ממשרד האוצר לא נמסרה תגובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x