$
דעות

האם בג"ץ יציל את הרבנות מעצמה?

ככל שנמשך המאבק של הרבנות על שמירת מונופול כשרות היא רושמת עוד ועוד הישגים לפחות בשני תחומים: חיזוק הקואליציה נגדה והמאסת הכשרות שלה על הציבור

שחר אילן 08:1322.02.17

מאבק הכשרות של הרבנות הראשית הוא אולי ההוכחה הטובה ביותר שהרבנות היא האויב הגדול ביותר של עצמה. ככל שנמשך המאבק של הרבנות על שמירת מונופול כשרות היא רושמת עוד ועוד הישגים לפחות בשני תחומים: חיזוק הקואליציה נגדה והמאסת הכשרות שלה על הציבור. ההישג האחרון והמאוד מרשים היה בקשת ארגוני בתי המלון והמסעדנים להצטרף כידידי בית המשפט לעתירה נגד המונופול. עד לאחרונה הארגונים האלה לא העזו לדבר נגד הרבנות, בוודאי לא לציטוט.

 

ההתייצבות הפומבית שלהם נגדה מבהירה שגם הם מבינים שכבר לא מדובר במאבק של שומרי כשרות נגד מי שכשרות לא מעניינת אותם. להיפך - החילונים כמעט לא במשחק הזה. מדובר במאבק בין דתיים לדתיים. בכנסת מובילים את המאבק חברי הכנסת רחל עזריה מכולנו ואלעזר שטרן ועליזה לביא מיש עתיד, כולם דתיים. אם בעבר הטענה שצריך לפרק את המונופול שלה היתה נחלת החילונים והזרמים הליברליים, עכשיו גם רבים מהדתיים לאומיים סבורים שזה הפתרון היחיד. וזה לא יעצר בכשרות. גם טקסי נישואים על פי ההלכה מחוץ לרבנות הולכים והופכים לטרנד בחוגים הדתיים המתונים. גם גיור חלופי.

 

בסופו של דבר, זה גם מאבק על כסף, משרות ויוקר המחיה. במשך עשורים אחד הסודות השמורים ביותר בכלכלה הישראלית היה עלות הכשרות. שלב חשוב במאבק היה פרסום מסמך עלות הכשרות של שערך משרד רואי החשבון יורם אברמזון ושות' עבור האוצר. המסמך העריך את העלויות ב-2.8 מיליארד שקל ואת העלות שיוצר המונופול ב-600 מיליון שקל. זה מסמך ראשוני מאוד. סביר להניח שהעלויות גדולות בהרבה. ובכל זאת בפעם הראשונה הושם על הכשרות ועל המונופול תו מחיר.

 

תעודת כשרות במסעדה תעודת כשרות במסעדה צילום: עטא עוויסאת

שני דברים מאפיינים היום בעיני חלקים גדולים בציבור את מונופל הכשרות של הרבנות. אחד מהם הוא השחיתות, כלומר העדויות הרבות על משגיחי כשרות שמבקשים תשלום לא חוקי "בשחור" ולא באמת משגיחים. ההיבט השני הוא הכפייה. למשל, החובה לקנות רק עלים של גוש קטיף. אלפי שנים ידעו בני ישראל ובנות ישראל לנקות מהחסה ושאר עלים תולעים. עכשיו המשגיחים רק מחפשים להחמיר.

 

בניגוד למצב בדעת הקהל, המצב המשפטי של הרבנות דווקא נראה לא רע. מגיש העתירה, המרכז הרפורמי לדת ומדינה, טען שיש לאפשר גם למסעדות שיש להן הכשר פרטי להציג עצמן ככשרות. היועץ המשפטי לשעבר עו"ד יהודה וינשטיין סבר שיש להשאיר לרבנות את המונופול על המילה "כשר", אבל להתיר שימוש במילים אחרות המרמזות על כשרות. בג"ץ קיבל את עמדת הרבנות וקבע שיש לה מונופול גם על כל מילה או מונח נרדף, למשל "השגחה". המרכז הרפורמי ביקש דיון נוסף ובקשתו התקבלה באופן חריג. אלא שאז הפתיע היועץ המשפטי החדש עו"ד אביחי מנדנבליט כשהגיש לבג"ץ עמדה הפוכה לקודמו שתומכת ברבנות.

 

אלא שבסופו של דבר בכלל לא בטוח שאם בג"ץ יפסוק בעד הרבנות הוא ייטיב איתה. שבירת המונופל נראית כרגע הדבר היחיד שיכול להציל את הרבנות מעצמה. אם המונופול יישמר - המרי האזרחי עלול להביא לפריחה עצומה של הכשרות האלטרנטיבית ולכך שדתיים לא מעטים יחרימו את הרבנות. הוא עלול להביא למצב שבו בתי מלון ומסעדות יוכלו להסתדר בלי ההכשר שלה. הוא עלול להביא לכך שהציבור הדתי לאומי שאין לא ברירה אלא להקים רבנות חדשה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x