$
דעות

כסף הליקופטר: כלי קטלני חדש למלחמה בדפלציה

ממשלת יפן, שלא נותרו לה כמעט כלים להאצת הכלכלה, הולכת להוציא לפעול תכנית חדשה להדפסת הכסף שעד לא מזמן נחשבה כרעיון דמיוני

בשבוע שעבר קרו שני דברים חשובים ביפן: מפלגתו של ראש הממשלה ניצחה בבחירות לפרלמנט ונגיד ה-FED לשעבר בן ברננקי נפגש עם הצמרת הכלכלית והפוליטית במדינה, כולל עם ראש הממשלה. לכאורה אין קשר בין שני האירועים, אך בפועל יתכן ויש קשר מאוד הדוק.

אחרי הבחירות, ממשלת יפן צפויה להוציא לפועל תוכנית להאצת הכלכלה היפנית שבבירור מאבדת מומנטום. הבעיה היא שלא נותרו כלים בצד המוניטארי וגם בצד הפיסקאלי. הממשלה הנוכחית השיקה כבר שלוש תוכניות גדולות של התמריצים הפיסקאליים ולא נראה שעוד תוכנית תצליח לשנות את כיוון המשק לאורך זמן. גם בתחום המוניטארי, הבנק המרכזי כבר הגיע לקצה גבול היכולת בכלים הקיימים. הוא כבר מחזיק כשליש משוק האג"ח הממשלתי והורדת ריבית נוספת עלולה להזיק יותר מלהועיל.

 

בורסת טוקיו בורסת טוקיו צילום: אי פי איי

 

כאן באה הפגישה עם ברננקי, שעוד בשנת 2002 תמך באפשרות להשתמש בכלי הקרוי Helicopter money, כדי להתמודד עם הדפלציה. הרעיון בכללי מדבר על הדפסת כסף ע"י הבנק המרכזי למימון פעילות הממשלה. הממשלה יכולה להשתמש בכסף המודפס להורדת המסים, מתן מענקים לאזרחים או להשקעה בתשתיות הפיזיות והאנושיות. האם מדובר ברעיון מזיק? לא בהכרח.

 

קודם כל, צריכים להכיר בעובדה שלמשק היפני וגם במידה מסוימת האירופאי יש בעיה שספק אם ניתן להתמודד איתה בכלים שנמצאים בשימוש. אפשר לדבר עד מחר על הצורך ברפורמות מבניות ובהשקעות חדשות. אולם, במצב של עודף כושר הייצור, חולשה בביקושים, מלכודת נזילות, דמוגרפיה שלילית ומגבלות על הגדלת הגירעונות הממשלתיים, ספק אם ניתן להוציא לפועל תכניות השקעה ממשלתיות ועוד יותר קשה לגרום להאצת ההשקעות ע"י המגזר העסקי.

 

פעולה לדחיפת הביקושים כדי להגדיל את צד ההיצע יכולה לסייע. עלייה בביקושים הנתמכת ע"י Helicopter money יכולה לדרבן רפורמות בצד ההיצע ולגרום להשקעות חדשות, עלייה בשכר וגיוס עובדים.

 

הליקופטר הליקופטר

 

החששות מהיפר-אינפלציה, שהיא הסיכון העיקרי בהקשר של שימוש בהדפסת הכסף, כנראה מוגזמות. העולם מתמודד כעת דווקא עם הדפלציה. הדפסת הכסף ע"י הבנקים המרכזיים למימון הגירעונות הממשלתיים, שהובילה להיפר-אינפלציה בעבר, התרחשה כאשר תשואות האג"ח הממשלתיות היו בשיא, כי אף אחד לא רצה לקנות אותם.

 

זה ממש לא המצב עכשיו. יש ביקושים מאוד חזקים, חלקם שבויים, לאג"ח הממשלתיות. מנגד, כמות האג"ח הממשלתיות הזמינות לא עולה בגלל הירידה בגירעונות הממשלתיים ורכישות הבנקים המרכזיים. יש לציין, שלפי הרעיון של Helicopter money כמות האג"ח הזמינות למסחר לא תעלה. הממשלה תנפיק אג"ח צמית ללא ריבית, שיירכש ע"י הבנק המרכזי.

 

עלייה מסוימת באינפלציה תסייע להתמודד עם שחיקת החובות שנצברו ע"י הממשלה, אשר מונעות ממנה לפעול. כדי שהצעדים יהיו מבוקרים, ניתן לקבוע רף לאינפלציה, שעד להגעה אליו, תמשך הדפסת כספים. גם על החשש מניצול הכלי ע"י הפוליטיקאים להגדלת הוצאות לא מבוקרת אפשר למצוא פתרונות יעילים.

התוכנית צפויה לתרום לחיזוק רווחיות הבנקים, בגלל תמיכה בפעילות הכלכלית ועלייה בתלילות עקומת התשואות עקב עלייה בציפיות האינפלציה.

 

אימוץ מדיניות Helicopter money תיתן דחיפה לשוקי המניות. המטבע היפני והאג"ח צפויים להיחלש. נכסים שנותנים הגנה בפני התפתחות האינפלציה, כולל הזהב, ייהנו מביקושים מוגברים.

 

ניסיון השנים האחרונות מלמד שהדברים שנראים בלתי אפשריים הופכים למציאות. לכן, לא ניתן לפסול שאנו נמצאים בפני שלב חדש במלחמתם של הבנקים המרכזיים נגד הדפלציה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x