$
משפט

איילת מתקפלת? השרה שקד שוקלת למתן את חוק הנציבות

גוברות הערכות ששרת המשפטים מגבשת מתווה לנציבות הביקורת על הפרקליטות במודל הביקורת על שופטים: טיפול פרטני אבל חסוי. הפרקליטים עשויים לראות בכך ניצחון חלקי, הנציבה הילה גרסטל צפויה להתנגד בחריפות

משה גורלי 08:0513.01.16

האם שרת המשפטים איילת שקד מתקפלת חלקית? האם נציבות הביקורת על הפרקליטות שתוקם באמצעות חוק תהיה חלשה מזו שהוקמה? שרת המשפטים לשעבר ח"כ ציפי לבני, שהקימה את הנציבות במתכונתה הנוכחית והגישה הצעת חוק משלה בעניין חוששת שזה הכיוון. היום לבני מתכוונת להעלות את הנושא במליאת הכנסת כדי להבין לאן העסק הולך.

 

השרה שקד נמצאת בין הפטיש לסדן. בין מחויבות לנציבות חזקה במודל שמגבשת הנציבה הילה גרסטל, לבין ארגון הפרקליטים, ועתה גם היועץ המשפטי לממשלה, שלוחצים לרסן את גרסטל. הדו"ח שכתב השופט בדימוס אליעזר גולדברג מספק לשקד סולם כדי לרדת מהמתווה הנוכחי. גולדברג מתח ביקורת על המבנה שהוקם, וכעת שקד שוקלת ליישם את המתווה שעולה ממסקנותיו.

מדובר במתווה שמפצל את הנציבות ומפריד בין ביקורת מערכתית לפרטנית. מהות הפיצול היא בהקמת נציבות לתלונות ציבור על הפרקליטות במתכונת של נציבות התלונות על שופטים. נציב זה יטפל בתלונות פרטניות שיגיעו מהציבור בנוגע לפרקליטים יחידים כמו שנציב השופטים אליעזר ריבלין מטפל בתלונות נגד שופטים. החלק שמטפל בביקורת מערכתית יוקם כיחידה נפרדת במשרד המשפטים או במבקר המדינה.

 

הנציבה הילה גרסטל הנציבה הילה גרסטל צילום: עמית שעל

 

סינרגיה ואפקטיביות

 

לפיצול כזה לא תסכים הנציבה גרסטל. לשיטתה, הסינרגיה בין הביקורת הפרטנית למערכתית היא שנותנת לביקורת את האפקטיביות המעשית ואת היכולת לתיקון אמיתי. ביקורת פרטנית לבדה, חשובה ככל שתהיה, עוסקת בפרקליט היחיד ואינה תורמת לתיקון כולל.

 

שקד עדיין מתלבטת. בגזרת היועץ המשפטי לממשלה השרה דווקא שוקלת פיצול והפרדה בין הייעוץ לממשלה לבין ראשות התביעה הכללית. יש לשער שמישהו מנסה לשכנע את שקד לאמץ גישה עקבית ולפצל גם את הנציבות.

 

בינתיים במגדל שלום בתל אביב גרסטל וצוותה החרוץ נותנים עבודה. שני דו"חות של הנציבות עומדים על הפרק. הראשון, שיורד לדפוס בימים אלה, עוסק ביידועים ובשימועים שמקיימת הפרקליטות לקראת הגשה של כתבי אישום. הדו"ח השני, אמנם עדיין בגדר טיוטה, אבל עוסק בתפוח אדמה לוהט שכבר מתגלגל במסלולים מקבילים — המכון לרפואה משפטית.

 

הדו"ח ברובו מתרכז בתקופה שלפני ניהולו של ד"ר חן קוגל. גרסטל פרסמה מעין דו"ח פרומו בנושא כשמצאה פגמים בלחצים שהפעילה הפרקליטות על קוגל להימנע מלהצהיר לטובת ד"ר מאיה פורמן־רזניק בבית הדין לעבודה, ובעקיפין למנוע את תמיכתו בחוות הדעת שנתנה "לטובת" רומן זדורוב.

 

איילת שקד. מחפשת סולם? איילת שקד. מחפשת סולם? צילום: יאיר שגיא

 

חוסר אמון גורף

 

דיון מקדמי בעניין התנהל בוועדה לביקורת המדינה של הכנסת השבוע, ונחשף בה שהמשטרה החרימה חומרי תחקיר של "עובדה" על המכון. לא ברור אם תכלית ההחרמה היא לרדת לחקר האמת או לחשוף את המדליפים, ואם יתברר שמדובר ב"עושה הצרות" קוגל — להיפטר ממנו בהזדמנות זו.

 

בכל מקרה, בדיון בוועדה נחשף חוסר האמון הגורף במכון. "אין זה סוד שהמכון התנהל במשך שנים בצורה שערורייתית הגובלת בפלילים", אמרה ח"כ רויטל סויד. קוגל עצמו הודה שיש בעיה: "יש במכון אנשים שפועלים לפי מה שמצפים מהם לשמוע", שזה בעברית פשוטה — רופאים מספקים את חוות דעת שהפרקליטות מצפה מהם.

"לא נאפשר שאזרחים חפים מפשע יישבו מאחורי סורג ובריח כתוצאה מהתנהלות לקויה של המכון", אמרה יו"ר הוועדה ח"כ קארין אלהרר, שקראה למבקר המדינה לערוך בדיקה במקביל לבדיקת גרסטל.

 

נציג משרד הבריאות בדיון יורם נבו הבטיח שלאחר בדיקת הנציבה גרסטל תוקם ועדה לבחינת מעמד המכון בכפיפות לגוף ניטרלי או המשטרה, או הקמה של מכון אחר.

 

חומר נפץ רציני

 

נציג הפרקליטות עו"ד שלמה למברגר, שייצג את הפרקליטות ב"עובדה", נשלח גם לכנסת. "אין לנו 'מרדף אחר הרשעות'", אמר, "איני מקבל את העובדה שבגלל יחסי היכרות בין עובדי המכון והפרקליטות מתקבלות חוות דעת מוטות, אך ייתכן שיש מקרים שבהן ניתנו חוות דעת מוטות".

 

מאחר שאין סיבה להניח שדו"ח גרסטל יסתור חזיתית את התחקירים שפורסמו או את הרושם של חברי הוועדה, הרי מדובר בחומר נפץ רציני. הבשורה הטובה היא שקוגל מנסה לשנות את הכיוון שהנחיל קודמו ד"ר יהודה היס. אבל הסיפור הוא הכיוון שהנחילה, לכאורה, הפרקליטות. אם יתברר שהפרקליטות תמרנה את המכון לחוות דעת מרשיעות — רעידת האדמה הצפויה לא תפחת משערוריית הרשעות השווא שצמחה בעקבות "פרויקט החפות" בארה"ב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x