$
דעות

תמיד הכי חשוך לפני עלות השחר

למרות מצב הרוח של המשקיעים, אפשר בכל זאת להיות אופטימיים במבט קדימה

אלכס זבז'ינסקי 16:3113.10.15

מצב הרוח של המשקיעים, קובעי המדיניות, הבנקים וגופי המחקר הכלכליים בעולם - די קודר בתקופה האחרונה. עושה הרושם שהעולם לא מצליח להיחלץ מהמשבר שפקד אותו לפני שבע שנים ושוקע לקראת משבר הבא. קרן המטבע הבינלאומית, בריטואל שהפך כבר לקבוע בשנים האחרונה, שוב הורידה תחזית הצמיחה לכלכלה העולמית לרמה נמוכה ביותר מאז המשבר. מבחינת רמת הצמיחה הכלכלית במדינות המתפתחות הן חזרו למשבר של שנת 2001.

 

אולם, האם אפשר בכל זאת להיות אופטימיים במבט לשנת 2016? אכן כן, ישנם הרבה גורמים שהתבוננות מעמיקה בהם יכולה להפתיע לטובה.

 

קודם כל, המשבר שהתחיל בשנת 2008 מתגלגל ממקום למקום, אך במקומות שהוא עבר את שיאו המצב בהחלט השתפר. המשק האמריקאי שממנו התחיל המשבר נראה במצב די טוב עם שיפור בצריכה, בשוק עבודה, במצב הבנקים והחברות ובשוק הנדל"ן שמתאושש. התחנה הבאה של המשבר הייתה באירופה. המצב כמובן רחוק מלהיות אידאלי והסיכונים עדיין רבים, אבל קשה להתעלם מסימני התחזקות בשוק העבודה, באשראי, בצריכה ובייצור. גם ביפן, המדיניות האגרסיבית של ראש הממשלה גרמה לשינוי חיובי בתחומים רבים, למרות שהבעיות עדיין גדולות.

 

המשבר מאלץ את הפוליטיקאים לזרז את תהליכי הרפורמות. רבים יטענו שהרפורמות לא מספקות בשביל לגרום לשינוי משמעותי, אבל זה יותר טוב מהמצב שהיה לפני. כפי שהראה מדד התחרותיות העולמי שהתפרסם לפני שבוע, מדינות אירופאיות רבות כולל ספרד, פורטוגל ואיטליה עלו מספר שלבים בדירוג העולמי בשנתיים האחרונות בזכות הרפורמות המבניות. אם לא יהיו זעזועים לא צפויים, המשק האירופאי אמור להמשיך ולהשתפר בשנה הבאה בסיוע משמעותי של הבנק המרכזי.

 

כעת המשבר הגיע לסין ולמדינות המתפתחות האחרות, בהן קצב הצמיחה ירד בחצי מאז התקופה לפני המשבר. המפתח למשבר בהרבה מהמדינות המתפתחות נמצא בסין וכאן צריך לזכור שהרעשים שיוצאים מסין בשנה האחרונה קורים בגלל שסין יזמה בעצמה מעבר למודל כלכלי טוב יותר. במקום הכלכלה שמבוססת השקעות ממונפות, ייצור זול ויצוא, הסינים החליטו לעבור לכלכלה מודרנית, מבוססת יותר על מנגנון השוק ועל הצריכה הפנימית.

 

ללא השינוי היזום שהתחיל לפני שנתיים, הכלכלה הסינית הייתה אולי ממשיכה גם כעת להציג קצבי צמיחה גבוהים יותר, אך כמעט בוודאות הייתה נכנסת למשבר קשה בעוד מספר שנים. הסינים מודעים לכך ולכן יזמו שינוי שכולל שורה ארוכה של רפורמות. השינוי כרוך בהרבה זעזועים ושיבושים, אך הוא מוביל למטרה חיובית. אם סין תצליח במה שהיא עושה, לא רק היא תרוויח מהשינוי אלא גם הכלכלות במדינות רבות, המתפתחות והמפותחות, יקבלו תמיכה רצינית. רבים מהגופים הכלכליים הבינלאומיים, כמו קרן המטבע, סבורים שסין נמצאת במסלול נכון וסיכויה להצליח גבוהים, גם אם בדרך קורים מיני-משברים כמו בקיץ האחרון. יש לסינים מספיק משאבים כדי להתמודד עם הבעיות והיכולת הניהולית שלהם מוכחת בשלושים השנים האחרונות של מעבר מכלכלה קומוניסטית מפגרת לכלכלה השנייה בגודלה בעולם. יתכן ובשנה הבא העולם כבר יחוש השפעת השינוי החיובי בסין.

 

 

  צילום: שאטרסטוק

 

מקור לא מבוטל של הבעיות הכלכליות והפיננסיות בעולם בשנה האחרונה הייתה הירידה החדה במחירי הסחורות ובפרט הנפט. גם כאן, מקור העיקרי של השינוי קשור לתהליכים חיוביים של התפתחות טכנולוגית, אך הסיכון הפיננסי של החברות המתמחות בענף ושל המדינות המפיקות עלה מאוד והקרין על השווקים. אולם, אחרי שהזעזועים יספגו והחברות והמדינות המפיקות יתאימו את עצמן למצב החדש, ירידה בעשרות אחוזים במחיר התשומות חייבת לבוא לידי ביטוי בשיפור ברווחיות המגזר העסקי וברווחת הצרכן.

 

שינוי נוסף שצפוי להיות מורגש יותר ויותר באינדיקאטורים כלכליים הוא המהפכה הטכנולוגית שמתפשטת במהירות במגזר העסקי והצרכני. העמקת החדירה של הטלפונים החכמים, גידול מהיר בעוצמת המחשבים ויכולת לאחסן ולעבד כמויות גדולות של מידע, מובילים לשינויים שדומים בעוצמתם לתהליכים שהתרחשו בתקופה של המהפכות התעשייתיות של המאה ה-19 וה-20. הטכנולוגיה הדיגיטלית עומדת לשנות את העולם, כפי ששינו אותו המצאת מנוע קיטור, מנוע חשמלי והייצור ההמוני.

 

לסיכום, קשה להיות אופטימיים בימים אלה, אך אם לצטט מהשיר של שלום חנוך "תמיד הכי חשוך לפני עלות השחר".

 

הכותב הוא כלכלן ראשי, מיטב דש השקעות

בטל שלח
    לכל התגובות
    x