$
בארץ

הדרישות מזכייני האנרגיה הותאמו למידותיה של נובל

טיוטה לתקנות הנפט שפורסמה באתר משרד האנרגיה מעלה חשש מהקשחת התנאים לקבלת רישיונות חיפוש גז ונפט, כך שכמעט אף חברה לא תוכל לעמוד בהם למעט נובל אנרג'י. משרד האנרגיה בתגובה: "לא נתפשר על מקצועיות ועל איכות"

ליאור גוטמן 06:3913.07.15

פרסום שמתחבא באתר משרד האנרגיה חושף שינויים רגולטוריים מרחיקי לכת שעשויים להרחיק משקיעים רבים ממשק האנרגיה הצומח של ישראל. בקובץ שכותרתו "טיוטת תקנות הנפט – עקרונות פעולה לחיפושי נפט והפקתו בים" מצאנו דרישות חדשות מזכייני החיפוש. כך למשל, לפי הטיוטה מציע משרד האנרגיה לדרוש ממפעיל קידוח גז או נפט, כלומר מי שאחראי לפעולות הפיזיות באסדה, יחזיק לפחות 25% מנכס הנפט, לעומת חובת 5% היום. במשרד האנרגיה טוענים שהמהלך נועד להבריח חברות "לא רציניות" שמחויבותן לקידוח היתה "זעירה, אם בכלל". בפועל הסעיף קובע רף חדש שתואם את הרף שנקבע במתווה הגז החדש עבור נובל אנרג'י, שאמורה לאחר יישומו להחזיק 25% ממאגר תמר.

שר האנרגיה יובל שטייניץ שר האנרגיה יובל שטייניץ צילום: מאור סויסה

 

עוד מבקש משרד האנרגיה מכל מפעיל קידוח להוכיח עשר שנות ותק וניסיון בהפקה, הולכה וגם "הפעלת אסדות הפקה מאוישות". כיום, כאמור, רק נובל אנרג'י עונה על דרישות אלו. אבל כאן לא נגמרות ההגבלות: המפעיל החדש יהיה חייב להוכיח איתנות פיננסית. כלומר, לפי משרד האנרגיה "יכולת כלכלית תיחשב כמספקת אם סך הנכסים במאזן המבוקר האחרון הוא 400 מיליון דולר לפחות וסך ההון העצמי במאזן המבוקר האחרון הוא 200 מיליון דולר לפחות", סכום גבוה יחסית עבור החברות שפעלו פה, ושוב, תנאי שכרגע רק נובל אנרג'י עונה עליו.

 

אולם המכה הרגולטורית הקשה מכולן בטיוטה מתייחסת לבקשה ואחזקה של רישיונות גז חדשים. משרד האנרגיה דורש ש"מבקש זכות נפט ייחשב בעל יכולת כלכלית מתאימה" לפי שני תנאים: ש"סך הנכסים במאזן המבוקר האחרון שלו, ואם הוא קבוצה – של כל חברי הקבוצה יחד, הוא 200 מיליון דולר לפחות". התנאי השני הוא ש"סך ההון העצמי במאזן המבוקר האחרון שלו, ואם הוא קבוצה – של כל חברי הקבוצה יחד, הוא 800 מיליון דולר לפחות". בהווה יש מעט מאוד חברות שעונות על דרישות אלה. בכיר במשק הגז הודה אתמול שמי שעומד בתנאי הסף הן בעיקר נובל, דלק וישראמקו.

 

ממשרד האנרגיה נמסר בתגובה כי "התקנות כוללות דרישות מקצועיות הנדרשות לתפעול מקצועי, יעיל ובטוח של רישיונות לחיפוש והפקת גז טבעי ונפט בים. התקנות יבטיחו הגעה של חברות מקצועיות, בעלות ניסיון רב שנים ואיתנות פיננסית (בנכסים) ויאפשרו תחרות לחברות הקיימות היום. התקנות פורסמו לשימוע ציבורי על מנת לאפשר לכל מי שמעוניין להתייחס אליהן. העמדות שיוגשו יבחנו טרם גיבוש הנוסח הסופי של התקנות. המשרד לא יתפשר על מקצועיות ועל איכות החברות שיבקשו לחפש גז טבעי ונפט במימי ישראל".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x