משחקי הכס ו'ערך שפלי'
אצל מי כוח המיקוח בקואליציה הבאה של ישראל?
בניית הקואליציה בעיצומה בימים אלו. אצל מי קיים כוח המיקוח, האם הקואליציה הטבעית ביותר תואמת את האינטרס של הליכוד, איזה מהלכים פוליטיים עוד עשויים להפתיע אותנו במו"מ? מודלים כלכליים מורכבים שפיתח לויד שפלי חתן פרס נובל לכלכלה -2012, עשויים לגלות חלק מהתשובות לשאלות אלו.
כל הנושאים ונותנים מנסים לגלות כיצד יתחלקו התיקים בממשלה הבאה. התשובה האינטואיטיבית היא לפי מספר המנדטים, אולם ידוע שלרוב אין זה המקרה ולמעשה במקרים רבים דווקא המפלגות הקטנות, המהוות לשון מאזניים, מנצלות את כוח המיקוח שלהן ומקבלות תיקים העולים משמעותית על מספר המנדטים היחסי להם זכו. אם כן, כיצד נוכל לבחון את כוח המיקוח של כל מפלגה?
שפלי הציג מודל לבחינת כוח מיקוח בקבלת החלטות במשחקים שיתופיים הקרוי 'ערך שפלי'. מודל זה מחשב את כל הסידורים האפשריים של חברי הקבוצה, ואז מנתח את תרומתו האישית של כל חבר בקבוצה בכל אחד מהסידורים האפשריים. ניתוח זה משקלל את התרומה של כל חבר בקבוצה לכל הרכב קואליציה אפשרי, וכן את האלטרנטיבה של כל חבר מחוץ לקבוצה ובכך אומד את כוח המיקוח של כל שחקן בקבוצה. ל'ערך שפלי' שימושים רבים בכלכלה לא רק בבניית קואליציות.
לפיד במקום כחלון
ניתחנו את כוח המיקוח של המפלגות באמצעות 'ערך שפלי', והתוצאות לפניכם.
הקואליציה הסבירה ביותר שמציגים הפרשנים היא קואליציית ימין צרה שתכלול את הליכוד, הבית היהודי, ש"ס, יהדות התורה, ישראל ביתנו ומפלגת כולנו, סה"כ 67 מנדטים.
בבניית קואליציה מסוג זה, 'ערך שפלי' מעניק כוח זהה (של 23.3%) לליכוד, הבית היהודי, כולנו וש"ס – שכן כל אחת מהן נדרשות להקמת הקואליציה. כל אחת מהשותפות האחרות זוכה רק ל- 3.3%, שכן רק אחת מהן נדרשת כדי להקים קואליציה צרה. אנו עדים לכוח המיקוח הגבוה של מפלגות אלה, בשלב הנוכחי של המו"מ, כאשר גם כחלון וגם בנט מציגים דרישות משמעותיות כגון תיקים בכירים, על אף היות כל אחד מהם בראש מפלגה שמספר המנדטים שלה אינו עולה על שליש מזה של הליכוד.
קואליציה דומה היא זו המחליפה את כחלון בלפיד. בקואליציה זו יהיו 68 מנדטים. על פניו מדובר בהבדל קטן מאוד מהקואליציה הקודמת שנבחנה אך מדובר בהבדל משמעותי מבחינת כוח המיקוח של הליכוד דווקא. כעת כוח המיקוח של ש"ס צונח כיוון שהיא כבר אינה חיונית להרכבת קואליציה. בקואליציה זו לשותפות הבכירות – הליכוד, הבית היהודי ויש עתיד 26.7% מכוח המיקוח ואילו לשותפות הזוטרות – 6.7% כל אחת. כניסה של לפיד במקום כחלון תהווה צמצום משמעותי של ערכה הקואליציוני של ש"ס וייתכן באופן מעניין שאם לפיד רוצה להחליש את ש"ס כדאי לו להיכנס לקואליציה איתה.
מתי יכול הליכוד להגדיל את כוחה
תרחיש נוסף שנבחן כולל ברית בין כחלון ללפיד. בתרחיש זה תתקיים קואליציה של הליכוד, הבית היהודי, כולנו, יש עתיד, החרדים וישראל ביתנו, בסה"כ 78 מנדטים. במקרה זה כוחם המשותף של כחלון ולפיד משתווה לזה של נתניהו ועומד על כ-40%, כאשר לשאר השותפות נותרו כ-5% לכל אחת. אפשרות זו מאפשרת ללפיד וכחלון להגדיל את כוחם. גם הליכוד מגדילה את כוחה על חשבון שאר השותפות, שכן הן פחות הכרחיות לקיומה של הקואליציה.
כמו כן אפשר לדבר על הקואליציה שלכאורה אף אחד לא רוצה בה אך תלויה לכחלון ובנט כאיום מעל הראש, קואליציה בה המרוויחה העיקרית בה תהיה הליכוד – ממשלת אחדות. בממשלה כזו הליכוד והמחנה הציוני מהווים לבדם 54 מנדטים, כך שצירוף של כמעט כל מפלגה אחרת מהווה קואליציה. בשל כך כוחן של אלו עולה משמעותית, ובניתוח של ממשלה שתכלול את הליכוד, המחנה הציוני, כולנו, ישראל ביתנו והמפלגות החרדיות או לפיד אנו רואים כי בכל מקרה הליכוד מגדיל את כוחו לכל הפחות ל-41.7%.
המחנה הציוני יזכה במקרה זה לכוח מיקוח זהה. במידה ויתקיים מו"מ מקדים עם המחנה הציוני, ייתכן והליכוד תוכל להגדיל את כוחה בצורה משמעותית עד להכפלתו במקרה הקיצוני. כלומר, אילו יחליט נתניהו ללכת לממשלת אחדות, כוח המיקוח שלו יגדל בצורה משמעותית ביותר ביחס למקרה ממשלת הימין הצרה. כמובן שהמשמעויות לשותפות האחרות קטסטרופליות ומתירות להן במשותף רק 16.7% מכוח המיקוח.
את הניתוחים המספריים שאנו מציגים פה, פוליטיקאים משופשפים כבר מבינים היטב בצורה אינטואיטיבית. כעת נותר לראות מה יוליד יום.