$
בארץ

המדינה מקדמת הסכמה מול דלק ונובל אנרג'י על קביעת מקסימום למחירי הגז

בוועדת קנדל נידונה האפשרות שייקבע רף של כ־5.5 דולר ליחידת אנרגיה, במהלך שנועד לייצב את המחירים במשק אך לא לייתר את פירוק המונופול על ידי הטלת פיקוח מלא. עוד נידונה תוספת של שנה למועד שבו יצחק תשובה ימכור אחזקותיו בתמר

ליאור גוטמן 23:1008.02.15

משרדי האוצר והאנרגיה ניהלו בשבוע שעבר מספר שיחות עם נובל אנרג'י במטרה להגיע להסכמה על רמות מחיר במשק גז.

 

השיחות נערכו במסגרת ועדת קנדל, שפועלת למציאת פתרון למונופול הגז של דלק ונובל אנרג'י ששולטים בשני מאגרי הגז הגדולים תמר ולווייתן.

מטרת השיחות, שהתקיימו טלפונית עם סגן נשיא נובל אנרג'י, הייתה להשיג רף מחיר "סביר", כלשון בכיר בועדה, שינוע סביב תמחור של 5.5 עד 6 דולר ליחידת אנרגיה.

 

אחת האפשרויות שעמדה על הפרק היא הטלת פיקוח מחירים מלא ורשמי. צעד כזה אולי יקבע רף מחיר רשמי, אבל הוא גם יגרום נזק שממנו המדינה רוצה להימנע. הנזק הראשון הוא ייתור של פיצול מונופול הגז, שנועד לחזק את התחרות במשק.

 

הנזק השני שעלול להיגרם בעקבות הצעד הוא הברחת משקיעים זרים דוגמת חברת אדיסון, שכבר הודיעה רשמית למשרד האוצר בשנה שעברה שתחת פיקוח מחירים היא תתקשה לפתח מאגרי גז חדשים, מה שיוריד ואולי יעלים את נוכחותה בשוק הישראלי.

 

רף המחיר שמשרד האוצר מציע עומד על טווח ה־5.5־6 דולר משום שזה הרף שנחתם מול תחנות הכוח הפרטיות. תמחור התחנות הגדולות: דוראד, דליה ו־OPC עומד על כ-5.7 עד 5.8 דולר ליחידת אנרגיה.

 

קידוח תמר קידוח תמר צילום: אלבטרוס

סיבה נוספת היא שרף זה יאפשר ליזמים לפתח מאגרים תחת כיסוי מלא של הוצאות הפיתוח. היקף פיתוח מאגר לווייתן, לדוגמא, מגיע לכ־7 מיליארד דולר.

 

אפשרות נוספת שעומדת על הפרק היא שגוף ממשלתי ירכוש את הגז במרוכז עבור התעשייה. אולם המדינה מעדיפה בשלב זה שהתעשיינים יהיו אלה שירכזו את הגז, ולא חברה ממשלתית. שיחות בנושא זה כבר מתקיימות.

 

מנובל אנרג'י לא נמסרה תגובה.

 

לצד זה, השבוע אמורה ועדת קנדל לקיים פגישה נוספת עם בכירי דלק. בין הצדדים מסתמנת הסכמה לא רשמית לפיה בעת השליטה יצחק תשובה ימכור את אחזקותיו בתמר (31.25%) תוך 5 שנים מרגע ההחלטה. מדובר בתוספת של שנה להצעה שעלתה בשיחות שהתנהלו בחודש האחרון. הצדדים עדיין חלוקים בנושא אחזקתו של תשובה במאגרי תנין וכריש הקטנים. המדינה שואפת כי הוא ימכור את המאגרים ואילו דלק מתנגדת למהלך בטענה שלא ייתכן כי היא לצד יציאתה מתמר היא תמכור גם שני מאגרי משנה.

 

בשבוע שעבר האוצר החל לפעול לקראת פשרה אפשרית במשק הגז. ראש אגף התקציבים במשרד האוצר אמיר לוי השתתף בפגישה בפורום המנכ"לים של המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה ובמהלכה הציג תוואי לתוכנית פירוק המונופול במשק הגז.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x