$
בארץ

פרסום ראשון

אפליה ממוסדת: תלמידי החינוך הממלכתי-דתי מקבלים הכי הרבה תקציבים

משרד החינוך מפרסם לראשונה את פערי התקציבים בישראל: התלמידים מהמגזר הערבי מקבלים הכי פחות, ובהפרש ניכר. תלמיד יסודי מרקע סוציו-אקונומי חלש במגזר הערבי מקבל 28% פחות מאשר תלמיד דומה במגזר היהודי

שאול אמסטרדמסקי 15:4604.12.14

משרד החינוך מפרסם לראשונה את היקף האפליה בתקציבי המשרד בין התלמידים בישראל. הנתונים מעידים לראשונה באופן רשמי עד כמה גדולה האפליה לטובה של תלמידי החינוך הממלכתי-דתי, ועד כמה גדולה האפליה לרעה של תלמידי החינוך הערבי. 

כך למשל, תלמיד מרקע סוציו-אקונומי חלש שלומד בבית ספר יסודי במגזר הערבי מקבל 28% פחות מאשר תלמיד מקביל מהמגזר היהודי (14,055 שקל בממוצע לשנה לעומת 18,088 שקל בממוצע לשנה). למעשה, אפילו תלמידים יהודים מרקע סוציו-אקונומי גבוה יותר (שמוגדר בידי משרד החינוך רקע ״בינוני-חזק״), מקבלים כמעט את אותו הסכום שמקבלים תלמידי החינוך הערבי מהרקע החלש.

 

פערי תקציב של 28% (צילום ארכיון) פערי תקציב של 28% (צילום ארכיון) צילום: נמרוד גליקמן

 

את הנתונים פרסם היום משרד החינוך אחרי יותר משנה של איסופם ועיבודם, בהתאם להחלטת ממשלה מחודש אוגוסט 2013. המערכת שבנה משרד החינוך אמורה למפות את כל התקציבים שהמשרד מעביר לתלמידים השונים, במטרה לאתר את האפליה בתקציבים, ולחלק את התקציבים מחדש.

 

״כלכליסט״ פנה למשרד החינוך מספר רב של פעמים בשנתיים האחרונות בבקשה לקבל את הנתונים, אולם תמיד נענה בשלילה, בטענה כי הנתונים אינם מוכנים (גם כשהיו מוכנים). כעת, רגע לפני ששר החינוך שי פירון עוזב את המשרד, פרסם משרד החינוך את הנתונים.

 

החשש של פירון הוא שאם הממשלה הבאה תהיה ממשלת ימין מובהקת, היא תטרפד את המהלך שהוא עצמו השיק בתחילת השנה, שמשנה מעט את שיטת התקצוב באופן שמעניק תקציבים גדולים יותר לתלמידים מהשכבות החלשות, ובעיקר מהמגזר הערבי. פרסום הנתונים לציבור נועד למנוע משר החינוך הבא לעצור את התקצוב מחדש.

 

תלמידי החינוך הממלכתי-דתי מופלים לטובה לא רק ביחס לתלמידי החינוך הערבי, אלא גם ביחס לתלמידי החינוך הממלכתי הרגיל, כלומר ביחס לחילונים. כך, מנתוני משרד החינוך עולה כי תלמיד ממוצע בחינוך הממלכתי הרגיל (בבתי ספר יסודיים) מקבל תקציב נמוך ב-15% לעומת תלמיד ממוצע בחינוך הממלכתי-דתי (13,196 שקל בשנה לתלמיד לעומת 15,391 בשנה לתלמיד).

 

 

בחטיבות הביניים המצב אפילו גרוע יותר. כל תלמיד ערבי מרקע סוציו-אקונומי חלש מקבל בממוצע מהמדינה 15,611 שקל בשנה, לעומת 21,216 שקל בשנה שמקבל כל תלמיד יהודי ממוצע מרקע סוציו-אקונומי דומה. זהו פער של 35%. גם תלמידים יהודים מרקע סוציו-אקונומי בינוני מקבלים יותר מאשר התלמידים הערבים מהרקע החלש יותר.

 

המצב מחמיר בתיכונים, שם הפער בין היהודים לערבים גדל, וכך גם הפער בין התלמידים מהחינוך הממלכתי לבין התלמידים מהחינוך הממלכתי-דתי. כך, למשל הפער בין התלמידים הערבים לתלמידים היהודים בתיכונים נע בין 37% לבין פער לא ייאמן של 75% לטובת תלמידי החינוך היהודי.

 

הפערים בין התקציבים לתיכוניסטים היהודים לבין עצמם קטן יותר, אולם עדיין ניכר: התיכוניסטים החילונים מקבלים בממוצע 14% פחות מאשר התיכוניסטים חובשי הכיפות הסרוגות.

 

משרד החינוך מפרט במצגת (שהוכנה במקור עבור שר החינוך) מהן הסיבות לפערים בתקציבים. אחת הסיבות היא הצפיפות בכיתות, שנמוכה יותר במגזר הממלכתי דתי בין היתר בגלל תקציבים המיועדים לפיצול כיתות לבנים ולבנות. בנוסף, תלמידי החינוך הממלכתי דתי מקבלים תקציבים נוספים המיועדים לשעות תפילה.

 

משרד החינוך כותב כי בבתי הספר החזקים יותר מלמדים המשכילים והמנוסים יותר, ולכן הם מקבלים שכר גבוה יותר מהמורים בבתי ספר אחרים. בנוסף, המגזר הערבי מקבל פחות תקציבים מאשר חלקו היחסי באוכלוסיה משום שאינו זכאי לתוספות תקציב שונות של משרד החינוך שנועדו להקטין כיתות (תוספת לכיתות מחוננים, לחינוך טכנולוגי ועוד).

 

אגב, גם בתוך החינוך הערבי ישנה שונות. התלמידי הדרוזים מקבלים יותר מהתלמידים הבדואים שמקבלים יותר מיתר התלמידים במגזר הערבי.

 

לפני שבוע הודיע שר החינוך המפוטר פירון על תוכנית חלוקה מחדש של חלק מהתקציבים, שאמורה להסיט מיליארד שקל במצטבר בחמש השנים הקרובות מהתלמידים החזקים לחלשים על מנת לתגבר את התלמידים החלשים בתוספת שעות לימוד על מנת להגדיל את הישגיהם.

משרד החינוך צפוי לפרסם בשבוע הבא פילוח עמוק יותר של הנתונים, ברמת בית הספר, בשביל להראות לציבור בדיוק מיהו המוסד שמקבל יותר, ומי מקבלים פחות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x