$
הפרוטוקולים של ועדת גבאי
קריסת בית חולים הדסה

המשנה למנכ"ל הדסה לשעבר: "האם אסרנו על רופא לעשות שר"פ כי הוא חרג מההגבלות?"

יאיר בירנבאום ששימש בתפקיד עד 2011 מנסה להצדיק בוועדת גבאי את מתן הההנחה האדירה למכבי, בה הוא עובד כיום, מודה שבית החולים לא הצליח להתמודד עם הפרות הרגולציה על השר"פ ונציג האוצר רומז שמחקר רפואי הוא בזבוז כסף

מיקי פלד 07:2019.06.14
"אני מנסה לחשוב אחורה איך הגענו למה שהגענו, ויש לי הרבה שאלות", מהרהר בעדותו בוועדת גבאי ד"ר יאיר בירנבאום, מי שהיה במשך שבע שנים המשנה למנכ"ל בית החולים הדסה בתקופת פרופ' שלמה מור יוסף. לכן אולי זה לא מפתיע שאת הסיבה למשבר הכלכלי שהגיע אליו בית החולים הוא מוצא בהתנהלות הבעלים, ארגון נשות הדסה: "המנכ"ל הוא בדרך כלל כלי השעשוע של נשות הדסה, עד שהן משליכות אותו".

 

לא לחינם הוזמן בירנבאום לפגישה העשירית של ועדת גבאי. מדובר על מי שרבים ראו בו כמנהל בפועל של בית החולים במשך תקופה ארוכה. כפי שהוא עצמו העיד בוועדה, מור יוסף היה חלק גדול מהזמן בחו"ל, באיסוף תרומות לפעילות השוטפת של בית החולים ולבניית מגדל האשפוז החדש, אך הוא אינו מקבל את הטענה שהוא באמת ניהל את בית החולים.

 

יאיר בירנבאום יאיר בירנבאום צילום: אלכס קולומויסקי

 

בירנבאום מנסה ככל הניתן לספק הסברים על ההתנהלות של ההנהלה הקודמת של הדסה, זו שהחל מ-2011, כאשר מור יוסף ובירנבאום פרשו, הואשמה על ידי כל ההנהלות שבאו אחריה באחריות למשבר. מבחינתו אולי נעשו טעויות בניהול, אך הכל נעשה בתום לב ובסך הכל בית החולים עבד היטב, או "פרח בתקופת מור יוסף", כלשונו.

 

הטענה הקשה ביותר נגד בירנבאום היא כי הוא היה זה שקבע את ההסכמים מול קופת חולים מכבי שכללו הנחות גדולות מאוד לקופה, בה בירנבאום מכהן היום בתפקיד בכיר. לפי הנהלת הדסה הנוכחית, מכבי מקבלת הנחה ממוצעת על כל מבוטח של כ-40%, שבמקרים מסויימים מגיעה גם ל-90%. הנחה זו היא כפולה מההנחות שמקבלות שאר קופות החולים, אך לטענת בירנבאום ההנחה היא סבירה כאשר לוקחים בחשבון את הרצון של הדסה להגדיל את חלקו של בית החולים בטיפול במבוטחי מכבי ולכן גם בית החולים מספק שירותי מרפאה למבוטחי הקופה ולמעשה לבוא למרפאה בהדסה בחינם, ללא צורך בטופס 17. עושה רושם שגם אם חברי הוועדה לא מאושרים מההסבר של בירנבאום הם אינם מבקרים אותו בחריפות על כך.

 

"לא היתה לנו סנקציה"

 

במידה והוועדה בראשות יעל גרמן תחליט על הכנסה של שר"פ לבתי החולים הציבוריים היא יכולה ללמוד הרבה מאוד ממה שקרה בהדסה. גם בבית החולים הירושלמי היתה לכאורה רגולציה שקבעה בין השאר תקרה מסויימת של ניתוחי שר"פ לכל רופא, כדי שהפעילות הפרטית לא תבוא יותר מדי על חשבון זו הציבורית, אך גם בירנבאום הודה כי אין ברגולציה הזו ממש ולו משום שלבית החולים בפועל לא היתה שום סנקציה על הרופא מלבד אזהרה: "לא היתה לנו סנקציה שיכולנו להפעיל ולא הפעלנו שום סנקציה. יש מקומות שראינו שהרופאים לקחו את זה לתשומת ליבם, בעיקר לדעתי על ידי הצטרפות יתרה לניתוחים ציבוריים, וזה מוריד את הדבר הזה, האם אסרנו על מישהו לעשות שר"פ בחודש הקרוב כי הוא עבר את הרף, את זה לא עשינו".

 

פרופ' שלמה מור יוסף פרופ' שלמה מור יוסף צילום: עומר מסינגר

 

מחלקה אחת בה היתה חריגה מיוחדת היתה זו של מחלקת העיניים, בה במקום שיעור שר"פ מקסימאלי של 25% נעשה שר"פ בשיעור של 85%. גם כאן, הנהלת בית החולים עצמה עין. מעניין במיוחד היא העדות ממקור ראשון של מנהל בכיר במערכת הבריאות איך גם כאשר אסור שניתוח שנערך במסגרת שר"פ יקבל תור מוקדם יותר לזה שבמסלול הציבורי, אלא אך ורק קביעה של זהות המנתח. כאשר בירנבאום נשאל האם יש עדיפות, גם בטיפולים קליניים וגם בבדיקות, לחולי שר"פ עונה בירנבאום בכנות כי "אני מאמין שיש אלמנט של הקדמת תורים אצל חלק מהכירורגים לניתוחי שר"פ. אני מאמין שזה קיים". חנה הרצמן, מנכ"לית עיריית חולון שישבה כנציגת ציבור בוועדה, סיכמה את הדברים במשפט הבא: "הרי הפטנט, גם אני הרי השתמשתי בדברים האלה לפעמים, הוא הולך למרפאה בשר"פ והוא כבר מסדר לך אחר כך, ואתה גם נותן אחרי זה איזו מתנה, שהוא סידר לך גם את הניתוח. הרי ככה זה עובד. הרי ברור לנו שהשר"פ הוא גם איזה שהוא צינור בשביל להגיע לשירותים אחרים".

 

נציג האוצר: מחקר רק מייצר הוצאה

 

חלק מעניין אחר בעדות של בירנבאום מגיע דווקא מאיש האוצר שיושב בוועדת גבאי, אורי שמרת מאגף התקציבים שאחראי בין השאר על מערכת הבריאות. לכל אורך המאבק של רופאי הדסה אל מול הנהלת בית החולים ומשרד האוצר, טענו הרופאים כי באוצר לא מבינים את התרבות הארגונית של הדסה, שכוללת גם מחקר רפואי בסדרי גודל שלא קיימים בבתי חולים אחרים, מחקר שלא תמיד מניב פירות כספיים מידיים אבל מטבע הדברים אי אפשר לוותר עליו. שמרת שאל את בירנבאום האם יש רופאים שעוסקים רק במחקר, כלומר לא עוסקים כלל בטיפול קליני בחולים ובירנבאום ענה לו בחיוב.

 

הפרוטוקול מסתיר נתונים, אך ניתן לשער מה ניסה שמרת להבהיר כאשר חזר ושאל: "לא עושים בכלל פעילות רפואית?

 

בירנבאום: "כן. היו. הם הולכים ופוחתים כי אנחנו את התקנים האלה לא מילאנו. היו שלושים תקנים של PHD, שחלקם הם MD גם וחלקם הם רק MD, שעסקו בפעילות מחקרית, ולא עסקו בפעילות קלינית. היו שלושים תקנים כאלה על חשבון המוסד. יש הרבה יותר תקנים, אבל זה על חשבון החוקרים, וכל פעם שמישהו כזה יצא, לא נתנו במקומו אחר".

 

שמרת: "כמה כסף המוסד מפסיד בגין זה. להערכתך?"

 

בירנבאום: "אני לא יכול להגיד לך".

 

שמרת: "כי האנשים האלה רק מייצרים הוצאה, הם לא מייצרים הכנסה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x